Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Μαϊ-2019 18:37

  Υπερψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το ν/σ για το Καστέλι

  Υπερψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το ν/σ για το Καστέλι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δεκτό επί της αρχής με μεγάλη πλειοψηφία, έγινε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για τη κύρωση της σύμβασης - παραχώρησης του έργου για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης.

  Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΔΗΣΥ. Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν επί της αρχής του το νομοσχέδιο, ενώ η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

  Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών φορέων που είχαν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους.

  Πολλοί από τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς αναγνώρισαν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό επενδυτικό και αναπτυξιακό έργο που θα βοηθήσει τη Κρήτη.

  Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς "ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο όπως το διεθνές αεροδρόμιο υλοποιείται μετά από 16 χρόνια και τόνισε ότι η επόμενη δεκαετία ανήκει στη Κρήτη. Ωστόσο όπως υπογράμμισε, πρέπει να ληφθεί υπόψη ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή που θα συνδέει παράλληλα το ανατολικό με το δυτικό μέρος της Κρήτης.

  Ακόμα, τόνισε την ανάγκη να αναπτυχθούν όλα τα έργα με σεβασμό στο περιβάλλον.

  Ο δήμαρχος Μινώα - Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι "η ολοκλήρωση του έργου σημαίνει και σταμάτημα της ομηρίας της περιοχής". Ωστόσο όπως είπε, υπάρχει ζήτημα με τις τιμές των απαλλοτριώσεων καθώς σε πολλές περιπτώσεις χάνεται το 70% με 90% των περιουσίων γι' αυτό πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για αντικατάστασή τους.

  Μίλησε ακόμα για "απαραίτητα συνοδά έργα που πρέπει να γίνουν" και τόνισε ότι χρειάζεται ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη χρήση γης καθώς και για τη θεσμική κατοχύρωση κοινωνικών δράσεων, ώστε από το 2% που προβλέπεται για καταβολή τελών στους δήμους να μπορούν να κατασκευαστούν σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί ή άλλα έργα που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες.

  Ο Μιχάλης Γουρζής, πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. αναγνώρισε ότι πρόκειται για "ένα σύγχρονο, φθηνό, ανταγωνιστικό διεθνές αεροδρόμιο με αναπτυξιακές προοπτικές που πρέπει όμως να συνδυαστεί με τη σύνδεση των οδικών αξόνων".

  Ο Μανώλης Σιγάλας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Νοτίου Ευρώπης Hill International, διαβεβαίωσε ότι η εταιρία του, ως ανεξάρτητος μηχανικός, αυτό που θα κάνει είναι να διασφαλίσει καθ' όλη τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου τον πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον και την εκτέλεση σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του ιδιώτη και του δημοσίου.

  "Χωρίς καμία αμφιβολία, το νέο διεθνές αεροδρόμιο είναι εθνικής σημασίας. Με το που θα ξεκινήσει θα αποτελέσει επενδυτική όαση και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον", υποστήριξε.

  Ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ Βαγγέλης Βιστάκης, τόνισε την ανάγκη κατασκευής ενός σύγχρονου αεροδρομίου αμιγώς κρατικού και υποστήριξε την αξιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης που όπως είπε "εγγυάται μια δυναμική οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης".

  Για ένα διεθνές σύγχρονο ανταγωνιστικό και ασφαλές αεροδρόμιο που δημιουργεί δυνατότητες και υπερατλαντικών πτήσεων και θα δώσει φτερά στην ανάπτυξη της Κρήτης, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Αεροναυπηγών του αεροδρομίου Ηρακλείου κ. Μανωλάκης.

  Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου σύγχρονου διεθνούς αεροδρομίου που θα ανταποκρίνεται στη μεγάλη αυξητική τουριστική κίνηση της Κρήτης.

  Παράλληλα, μίλησε για καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν στον διαγωνισμό ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να λυθούν προβλήματα που υπάρχουν για να ξεκινήσει το έργο και να μην μείνει μόνο στο χαρτιά.

  Η Ειρήνη Βρέντζου, πρόεδρος του τμήματος διοικούσας επιτροπής Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ υποστήριξε ότι το "ΤΕΕ χάνει εντελώς τον ρόλο του ως τεχνικός σύμβουλος στην κυβέρνηση".

  Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ