Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Απρ-2019 20:30

  Κ. Μητσοτάκης: Η ανάπτυξη 4% στόχος μου, για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης

  Κ. Μητσοτάκης: Η ανάπτυξη 4% στόχος μου, για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Το όραμά μου για την Ελλάδα είναι μια οικονομία με ταχεία ανάπτυξη. Θέλουμε να επιτύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Αυτός είναι στην πραγματικότητα ο μόνος τρόπος για να αντισταθμιστεί το χαμένο έδαφος αυτής της πολύ βαθιάς κρίσης". Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στο πάνελ του 9ου Οικονομικό Συνεδρίου Λευκωσίας με θέμα "Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας".

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε και πάλι το δρόμο των επενδύσεων, στρέφοντας ευθέως τα πυρά του κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, την οποία και εγκάλεσε για μεγάλο έλλειμα στο συγκεκριμένο πεδίο. "Οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ μετά βίας υπερβαίνουν το 10%. Προφανώς και αυτές δεν επαρκούν. Και η ανάπτυξη που χρειάζεται η Ελλάδα πρέπει να προέλθει από ιδιωτικά κεφάλαια. Χρειάζεται οι επενδύσεις να ξεπερνούν τις αποσβέσεις. Διαφορετικά θα ανακυκλώνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Χρειάζονται πολιτικές οι οποίες θα λειτουργήσουν ως καταλύτες", ανέφερε.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ευθέως το δρόμο μίας ισχυρής κυβέρνησης, η οποία θα μπορέσει να πορευθεί χωρίς εμπόδια για την επόμενη τετραετία.

  "Καταλύτης θα είναι η μεγάλη πολιτική νίκη που ελπίζω ότι θα πετύχει η Νέα Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές.  Και με μία καθαρή εντολή και δεδομένου ότι δεν θα έχουμε άλλες εκλογές έως το 2023 αλλά και με μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε πολιτικές οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τα σημερινά προβλήματα", είπε και έφερε στο προσκήνιο δεσμεύσεις, όπως:

  -Η μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% εντός διετίας.

  -Η μείωση του φόρου ακινήτων κατά 30% εντός διετίας.

  -Η μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% εντός του 2019.

  -Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.

  "Αυτά είναι μέτρα τα οποία αντέχουμε να πάρουμε διότι δημοσιονομικά υπάρχει μία υπεραπόδοση τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι πολιτικές είναι απαραίτητες για να στείλουμε τα σωστά μηνύματα ότι είμαστε προσηλωμένοι σε μία μεταρρυθμιστική πολιτική υπέρ της επιχειρηματικότητας που θα οδηγήσει στην προσέλκυση επενδύσεων. Πέραν αυτών, έχουμε επί της ουσίας έτοιμο το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει φιλόδοξα κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και τις επενδύσεις στην καινοτομία και την έρευνα", τόνισε.

  "Θα εστιάσουμε σε εμβληματικές επενδύσεις"

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδειξε ότι μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησής του θα είναι να ξεμπλοκάρουν εμβληματικές, όπως τις χαρακτήρισε, επενδύσεις, οι οποίες έχουν κολλήσει στην γραφειοκρατία. Έφερε, δε, ως παραδείγματα το Ελληνικό και την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

  "Θεωρώ ότι οι ξένοι επενδυτές θα εξετάσουν εξονυχιστικά το πως αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένες εμβληματικές επενδύσεις και άπαξ και αυτές αποδώσουν τους αναμενόμενους καρπούς, θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στην Ελλάδα", επεσήμανε.

  "Ο στόχος μου είναι η επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού στόχου"

  Ο κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε και πάλι στην πρώτη γραμμή τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

  "Δε θα συμβεί αμέσως  γιατί γνωρίζω ότι πρώτα πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών, εφαρμόζοντας πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Οπότε, βραχυπρόθεσμα, τουλάχιστον για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, θα συμμορφωθούμε με τον δημοσιονομικό στόχο που έχει συμφωνηθεί. Αλλά άπαξ και αρχίσουμε να υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, νομίζω ότι θα είναι τουλάχιστον δίκαιο να απευθυνθούμε στους Ευρωπαίους πιστωτές μας και να τους πούμε…κοιτάξτε, αν μας βοηθήσετε μέσω μιας μικρής ελάφρυνσης στους δημοσιονομικούς μας στόχους, θα χρησιμοποιήσουμε όποιο δημοσιονομικό χώρο έχουμε, όσους πόρους εξοικονομήσουμε και θα τους κατευθύνουμε σε περαιτέρω φορολογικές μειώσεις ώστε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη", ανέφερε.

  Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων:

  -Η Κύπρος είχε πολύ ισχυρή ανάπτυξη τα τελευταία 4-5 χρόνια, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία εγκλωβίστηκε σε περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης. Επομένως είναι κρίσιμης σημασίας το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται, το πώς δηλαδή επιτυγχάνεται η δημοσιονομική προσαρμογή. Το αν εστιάζει κανείς στην αύξηση των φόρων ή στην ανάπτυξη.

  -Πληρώσαμε ένα πολύ βαρύ τίμημα για τα καταστροφικά πειράματα το πρώτο εξάμηνο του 2015. Οδηγηθήκαμε σε ένα τρίτο μνημόνιο, το οποίο ήταν εντελώς αχρείαστο και επιβαρύνθηκε η οικονομία με πρόσθετο κόστος που υπερβαίνει τα 100 δισ.  Έκτοτε, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από αυτή την κυβέρνηση -την κυβέρνηση που βρίσκεται κατά τη γνώμη μου σε αποδρομή αλλά για αυτό θα αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες- έδωσαν έμφαση στην δημοσιονομική προσαρμογή σε βαθμό μάλιστα που δεν χρειαζόταν.

  -Ο τραπεζικός τομέας δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως. Και πολλές δομικές μεταρρυθμίσεις που είναι ουσιαστικά φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και προωθούν τις ιδιωτικές επενδύσεις δεν έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αλλάξουμε.

  -Γνωρίζουμε πως να δημιουργήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο. Δεν πρόκειται να αυξήσουμε αχρείαστα το κράτος όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων έχουν   αυξηθεί κατά 2 δισ. ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια. Αν κοιτάξετε τον αριθμό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο δημόσιο θα καταλάβετε ότι αυτή η κυβέρνηση αναπαράγει τις χειρότερες παλαιοκομματικές πρακτικές.

  -Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου πάνω από ένα  συγκεκριμένο ύψος  εισοδήματος, που είναι αρκετά χαμηλό, δεν υπάρχει κίνητρο για εργασία. Αν τελικά καταλήγεις να δίνεις το 80% των εισοδημάτων σου στο κράτος, σε μορφή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, είτε θα καταλήξεις να φοροδιαφύγεις, είτε θα σταματήσεις να εργάζεσαι, είτε θα μετακομίσεις σε άλλο μέρος με χαμηλότερη φορολογία.

  Όχι σε συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

  Επισημαίνοντας πως θα προσπαθήσει να υπερβεί τα όρια της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να διαμορφώσει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις ως προς τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για τη χώρα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η υπέρβαση αυτή δεν αφορά στην Κουμουνδούρου.

  "Είμαι κατηγορηματικός. Λέω όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή μορφή του βρίσκεται ξεκάθαρα απέναντί μας. Έχει τελείως διαφορετική προσέγγιση για το τι πραγματικά χρειάζεται η χώρα. Δεν υπάρχει περιθώριο σε καμιά περίπτωση να συνεργαστούμε μαζί του και πραγματικά ελπίζω ότι δεν θα κάνουν πολλή ζημιά ακόμη μέχρι τις εκλογές", τόνισε. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ