Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Φεβ-2019 18:21

  Κ. Μητσοτάκης: Nα ψηφιστούν τα άρθρα 16 και 24 έστω και με 151

  Κ. Μητσοτάκης: Nα ψηφιστούν τα άρθρα 16 και 24 έστω και με 151
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.52

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Το…γάντι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα άρθρα που η Νέα Δημοκρατία κρίνει αναθεωρητέα και η "γαλάζια" παράταξη να ψηφίσει, με τη σειρά της, τα άρθρα που προτείνει η Κουμουνδούρου, πέταξε ο Κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από συναινέσεις και όχι από ακραίες αντιπαραθέσεις, επισημαίνοντας πως μία γενναία Συνταγματική αναθεώρηση είναι το μέσο, για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά.

  "Για άλλη μία φορά ο κ. Τσίπρας επέδειξε άγνοια βασικών ζητημάτων του Συντάγματος. Δεν ανέφερε ότι στην πρώτη μας συνάντηση, λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή μου, είχα θέσει ο ίδιος το ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης. Ελάτε να ψηφίσουμε εμείς τα άρθρα που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ τα άρθρα της ΝΔ, ώστε να προκύψει αυξημένη πλειοψηφία, ώστε η επόμενη Βουλή να μπορεί με απλή νομοθεσία να προχωρήσει στην αναθεώρηση. Όταν ο λαός θα κληθεί να προσέλθει στις εκλογές, δε θα ψηφίσει μόνο για κυβέρνηση. Αλλά και για το περιεχόμενο των συνταγματικών διατάξεων. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Τσίπρας κάνει πολιτική διαχείριση της διαφαινόμενης ήττας του", τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην παρέμβασή του από το βήμα της Ολομέλειας.

  Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το Σύνταγμα πρέπει να ανταποκρίνεται στα ζητήματα του αύριο και να αντιλαμβάνεται το σήμερα. "Δεν πρέπει να υπάρξει μία ακόμα χαμένη ευκαιρία. Η ίδια η διαδικασία προϋποθέτει συναινέσεις και την ατομική ευθύνη των βουλευτών. Θέλει αρετή και τόλμη η Συνταγματική αναθεώρηση. Αυτή γίνεται και ο καθρέφτης του πολιτικού συστήματος στην τρέχουσα κατάσταση. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από αναγέννηση. Η οικονομία χρειάζεται επανεκκίνηση. Οι θεσμοί ανασυγκρότηση και κύρος. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα. Σήμερα το πρόβλημα της χώρας είναι περισσότερο πολιτικό και όχι Συνταγματικό. Αλλά μία γενναία αναθεώρηση είναι προϋπόθεση, για να προχωρήσουμε μπροστά. Καταθέσαμε προτάσεις για αναθεώρηση σε 59 άρθρα. Περιμένουμε η κυβερνητική πλειοψηφία να αντιμετωπίσει, έστω κάποιες από αυτές, με ανοιχτό πνεύμα. Να βάλει το καλό της χώρας πάνω από το πρόσκαιρο κομματικό συμφέρον", είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  "Η Βουλή μεταβλήθηκε σε μία ρευστή πολιτική μάζα"

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας τις διαφορές ανάμεσα στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και αυτές της Κουμουνδούρου, ανέφερε ότι σε αυτές αποτυπώνονται δύο κόσμοι. "Φαίνεται ποιος θέλει να πάει μπροστά η χώρα. Και ποιος θέλει να μείνει η Ελλάδα καθηλωμένη. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το Σύνταγμα δείχνει ποιος είναι πραγματικά προοδευτικός και ποιος εκπρόσωπος της συντήρησης", επεσήμανε, ενώ στάθηκε, για μία ακόμα φορά οξύς, με το βλέμμα στραμμένο στην κυβερνητική πλειοψηφία και τους έξι "πρόθυμους" βουλευτές.

  "Είχα πει πριν τρεις μήνες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το Σύνταγμα για το δικό του κομματικό συμφέρον. Και, δυστυχώς, δικαιώνομαι. Η Βουλή μεταβλήθηκε σε μία ρευστή πολιτική μάζα. Βουλευτές αντάλλαξαν συνειδήσεις με αξιώματα. Βουλευτές ανήκουν σε δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, είτε…μισθώνονται από την κυβέρνηση για ειδικό σκοπό. Υπάρχουν βουλευτές που στα χαρτιά δηλώνουν ανεξάρτητοι, αλλά έχουν εκχωρήσει ουσιαστικά τη συνείδησή τους στην κυβερνητική πλειοψηφία. Οι βουλευτές…ειδικού σκοπού εναλλάσσονται και επιστρατεύονται, για να μετατρέψουν μία καθαρή μειοψηφία, σε πλειοψηφία ευκαιρίας. Πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ, με έξι βουλευτές τριγύριζα. Αυτό αλλοιώνει την αντιπροσωπευτικότητα της Βουλής. Επιβαρύνει με ειδικό φορτίο τη στάση των έξι βουλευτών στη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης", σημείωσε.

  "Αθεράπευτα κυνικός" ο Α. Τσίπρας

  Η επίθεση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας εναντίον του πρωθυπουργού ήταν συνεχής και, συνάμα, σκληρή. "Επιχειρείτε να παραβιάσετε το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος. Φοβάστε πολύ τη λαϊκή ψήφο στις επόμενες εκλογές. Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία. Επιχειρείτε να αλλάξετε την ατζέντα", ανέφερε και χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ως "αθεράπευτα κυνικό", με αφορμή την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποσύνδεση από τη διάλυση της Βουλής.

  Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα άρθρα 16 (για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων) και 24 (για την προστασία του περιβάλλοντος) ως μέγιστης πολιτικής σημασίας για την οδό Πειραιώς. "Διαλέξτε δυο άρθρα από αυτά που θέλετε να αναθεωρηθούν και θα τα ψηφίσουμε, αλλά ψηφίστε την αναθεώρηση των άρθρων 16 και 24", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, με το "κατηγορώ" του εναντίον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ορθώνουν τείχη στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων να είναι εξακολουθητικό.

  "Για εμάς η δημόσια Παιδεία είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Όπως και η επιλογή μας να κάνουμε την Ελλάδα εκπαιδευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής μας. Κανείς δε μπορεί να κλείσει στους νέους δύο παράθυρα για το αύριο. Την παιδεία και το περιβάλλον. Ελάτε να ψηφίσουμε, τουλάχιστον, την αναθεώρηση του άρθρου 16 και του άρθρου 24. Ας το κάνουμε έστω και με 151", συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

  Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνείται τις αναγκαίες αλλαγές σε κρίσιμους για τη χώρα τομείς, όπως η εκπαίδευση, η δικαιοσύνη, η δημόσια διοίκηση, η ανάπτυξη, το περιβάλλον και η δημοσιονομική σταθερότητα.

  "Η Νέα Δημοκρατία καταθέτει μία τολμηρή δέσμη μεταρρυθμίσεων. Εάν κάτι χρειάζεται σήμερα η χώρα μας είναι μία λειτουργική δημοκρατία, που θα εγγυάται την πολιτική σταθερότητα, που θα εξασφαλίζει τη διάκριση των εξουσιών και κυρίως τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτές οι ανάγκες αποτυπώνονται στις προτάσεις μας. Θέλουμε συνταγματικές διατάξεις που θα διευκολύνουν να δημιουργήσουμε ένα λειτουργικό κράτος. Προωθούμε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μέσα από ένα σταθερό και ορθολογικό οικονομικό περιβάλλον", ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  "Έχετε προσωπική ευθύνη"

  Στη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρας ότι έχει προσωπική ευθύνη για το γεγονός ότι μία σειρά από άρθρα δε θα κριθούν αναθεωρητέα. "Η επόμενη αναθεώρηση, όπως φαίνεται, θα είναι μία αναθεώρηση μικρότερη από αυτή που χρειάζεται η χώρα", είπε, ενώ στάθηκε αιχμηρός για το άρθρο 16 και την άρνηση της Κουμουνδούρου να στηρίξει την αλλαγή του.

  "Ποιον προστατεύετε με το να μην αλλάξει το άρθρο 16; Τους μόνους που προστατεύετε είναι τους ανταγωνιστές μας, οι οποίες έχουν αναπτύξει ιδιωτική παιδεία. Τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν υποτροφίες σε φοιτητές. Είναι αυτό δεξιό; Είναι καπιταλιστικό; Ανοίξτε τα μάτια σας να δείτε τι γίνεται", επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, απάντησε στον πρωθυπουργό που τον είχε καλέσει να δηλώσει εάν θα στηρίξει ή όχι τον κ. Παυλόπουλο για δεύτερη θητεία στην Προεδρεία της Δημοκρατίας.

  "Ο κ. Τσίπρας έχει άγχος για το αποτέλεσμα των εκλογών και προσπαθεί να κάνει διαχείριση ήττας για αυτό και αναφέρεται σε πρόσωπα…Πάλι καλά που δε μου ζητήσατε και το ΑΦΜ του κ. Παυλόπουλου", τόνισε, δηκτικά, ενώ ανέφερε πως έχει πολύ καλή σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρεί ότι επιτελεί άψογα τα καθήκοντά του.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων