Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Φεβ-2019 15:55

  Πυρά αντιπολίτευσης κατά Βούτση με αφορμή την επιστολή Τσίπρα

  Πυρά αντιπολίτευσης κατά Βούτση με αφορμή την επιστολή Τσίπρα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:26

  της Μαρίας Νταλιάνη

  Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχεται ο Πρόεδρος της Βουλής εξαιτίας της επιστολής Τσίπρα, με την οποία ζητάει "να μην αλλάξει ούτε ένα σημείο στίξης του Κανονισμού',  καθώς όπως καταγγέλλουν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής πρόκειται για "ωμή παρέμβαση" στην λειτουργία της.

  Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΠτΒ Νίκος Βούτσης αρνείται να συζητήσει το θέμα που έχει ανακύψει με την ύπαρξη ή όχι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΑΝΕΛ και Ποταμιού λέγοντας πως δεν υφίσταται επί τους παρόντος (τουλάχιστον για τους ΑΝΕΛ όσο δεν παραιτείται ακόμα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος). 

  "Θέσαμε στον ΠτΒ ότι είναι απαράδεκτο να λαμβάνει τέτοιου τύπου επιστολή από τον Πρωθυπουργό που είναι ωμή παρέμβαση της εκτελεστικής στη νομοθετική εξουσία και ο ίδιος αρνείται να το συζητήσει εμμένοντας στην ημερήσια διάταξη του Κανονισμού" σύμφωνα με βουλευτή της αντιπολίτευσης. "Είναι σαν να δέχεται εντολές και μάλιστα να τις εκτελεί". Μάλιστα ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου της ΔΗΣΥ εξερχόμενος της συνεδρίασης  δήλωσε: "Τι  είναι η Βουλή και η Επιτροπή Κανονισμού; Παράρτημα του Μαξίμου για να δέχεται εντολές του Πρωθυπουργού;". 

  Πέρα από το περιεχόμενο της συνεδρίασης ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συσχετισμοί πλειοψηφίας-μειοψηφίας στην Επιτροπή Κανονισμού καθώς δεν υπάρχει πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ.

  Στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής μετέχουν μαζί με τον ΠτΒ έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, (Βούτσης, Γκιόλας, Κοζομπόλη, Λάππας, Δρίτσας, Παρασκευόπουλος) ενώ από πλευράς αντιπολίτευσης εφτά (Μεϊμαράκης, Παπαθεοδώρου, Παππάς, Παφίλης Ζουράρις, Γεωργιάδης και Λυκούδης). Στην συνεδρίαση τον κ. Λάππα αντικαθιστά η κ. Α. Καββαδία, τον κ. Μεϊμαράκη ο Γ. Τραγάκης (ως συνήθως), η κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά τον Κ. Ζουράρι, ενώ η παρουσία του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Σπύρου Λυκούδη αιτιολογείται ως εξής: "παραμένει με απόφαση Βούτση ως Αντιπρόεδρος της Βουλής εκ μέρους του Ποταμιού".

  Ο κ.. Λυκούδης εξακολουθεί να ασκεί καθήκοντα Αντιπροέδρου της Βουλής (παρ’ ότι η θέση αυτή δίνεται σε κόμματα και όχι σε πρόσωπα) καθώς ο ΠτΒ δεν έχει κάνει δεκτή την παραίτηση που υπέβαλλε ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού.

  Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του Δ Καμμένου από τους ΑΝΕΛ, όσο ακόμα οι τελευταία στήριζαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο κ. Ν. Βούτσης είχε ασκήσει μεγάλες πιέσεις ώστε να παραιτηθεί από τη θέση Αντιπροέδρου της Βουλής υποστηρίζοντας πως η θέση είχε δοθεί στο κόμμα και όχι στο πρόσωπο.

  Τον ασκό του Αιόλου στην συνεδρίαση που είναι σε εξέλιξη άνοιξε η επιστολή του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με την οποία ο Αλ. Τσίπρας του ζήτησε "να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης. Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής".

  Αίσθηση προκάλεσε η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην ίδια επιστολή καθώς φαίνεται -σύμφωνα με την αντιπολίτευση- να  δίνει εντολές στην λειτουργία της Βουλής. Οι επίμαχες παράγραφοι είναι οι εξής:

  "Θα θυμάστε ότι κατά την πρόσφατη επικοινωνία μας την προηγούμενη εβδομάδα σας εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.

  Και ο ανορθολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει - και ορθώς - ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

  Κατόπιν της συζήτησης μας και αφού συμμεριστήκατε τις σκέψεις μου, ορθά αναλάβατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων