Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Ιαν-2019 20:31

  Κ. Μητσοτάκης: Όπλο μου το "βέτο" στη διαδικασία ένταξης της πΓΔΜ στην Ε.Ε.

  Κ. Μητσοτάκης: Όπλο μου το "βέτο" στη διαδικασία ένταξης της πΓΔΜ στην Ε.Ε.
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:05

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών ως "εθνική ήττα", που ήδη έχει ακυρωθεί στη συνείδηση των πολιτών και "εθνικό λάθος", που προσβάλλει την αλήθεια και την ιστορία της χώρας μας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολούθησε την οδό του δριμύτατου "κατηγορώ" κατά του κυβερνητικού οικοσυστήματος. Επισήμανε, λοιπόν, ότι η Κουμουνδούρου την ώρα που καταρρέει επιμένει στην καταστροφική της αποστολή.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του καίριο μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες. Διεμήνυσε ότι, εφόσον κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, η χώρα μας θα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. "Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει  στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.  

  Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αγνοεί τις πατριωτικές ευαισθησίες εκατομμυρίων Ελλήνων, εγκαταλείπει μία σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών και χρησιμοποιεί το εθνικό θέμα ως εργαλείο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Όλα αυτά, δε, όπως τόνισε, τη στιγμή που για να πετύχει το στόχο της "εξαγοράζει ακόμη και συνειδήσεις βουλευτών".

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έβαλε στο στόχαστρό τους τις διαδικασίες εξπρές που ακολούθησε η κυβέρνηση. Τις απέδωσε στο γεγονός ότι τα θεμέλιά της στηρίζονται πλέον σε μία πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία βασισμένη στη συναλλαγή. "Φοβάστε ότι οι συνεννοήσεις που έχετε κάνει δεν θα κρατήσουν. Και δεν θα κρατήσουν διότι βοά το Πανελλήνιο. Για τους πολιτικά τελειωμένους και για τους ηθικά απαξιωμένους με τους οποίους θα πάτε στην ψηφοφορία και με τους οποίους θα κάνετε αύριο ανασχηματισμό. Ονομαστική είναι η ψηφοφορία, μπροστά μας είναι όλα και μάλιστα με ονοματεπώνυμα", σημείωσε.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έκανε λόγο για γελοιοποίηση της δημόσιας ζωής και υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να χειριστεί ένα μείζον εθνικό ζήτημα, με σκοπό να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό προς όφελός του. "Ο ΣΥΡΙΖΑ, που σε λίγο θα είναι παρελθόν, επείγεται να δεσμεύσει το μέλλον της χώρας. Για να υπηρετήσει αλλότρια συμφέροντα και να εξυπηρετήσει ιδιοτελείς προσωπικές και κομματικές σκοπιμότητες… Μέσα σε μόλις δύο ημέρες η Βουλή καλείται να αποφασίσει για ένα κορυφαίο θέμα, χωρίς να έχει στη διάθεσή της το κατεξοχήν υλικό προς συζήτηση: Το πλήρες κείμενο, δηλαδή, του αναθεωρημένου Συντάγματος των Σκοπίων. Γιατί δεν έχει κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο; Μα απλούστατα διότι δεν υφίσταται ακόμα γιατί δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της Συμφωνίας. Πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο…Οι ελληνικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται "εδώ και τώρα", ενώ οι Σκοπιανές αναμένονται…αλλού και κάποτε", τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  -Πρόκειται για ντροπή.

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη μεθόδευσή της να πραγματοποιείται συζήτηση στο κενό, προσβάλλει τη Βουλή και τη Δημοκρατία. "Πρόκειται για μία εθνική και κοινοβουλευτική ντροπή. Και για μία πρωτοφανή διαδικασία, που οι βουλευτές πρέπει να αποδεχθούν όπως-όπως. Η Ελλάδα ήταν πάντα, ως προς την κοινοβουλευτική παράδοση τουλάχιστον, μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια. Κατορθώσατε να την κάνετε μία βαλκανική χώρα στην Ευρώπη…Η Συμφωνία σας των Πρεσπών, λοιπόν, ξεκινά με την ίδια την παραβίαση των όρων της", είπε.

  Οι βολές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν καταιγιστικές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για "κρυφούς" και "βεβιασμένους" χειρισμούς και τόνισε πως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, διαπραγματεύτηκε "μυστικά και ερήμην Βουλής και κομμάτων,  παραβιάζοντας μια πολιτική δεκαετιών που ήθελε όλες τις κυβερνήσεις να αναζητούν ευρύτερες συναινέσεις για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος".

  Στο στόχαστρό του βρέθηκε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. "Άρον άρον υπέγραψε στις Πρέσπες ο κ. Τσίπρας με την βοήθεια του κ. Καμμένου. Είναι ο ίδιος ο κ. Καμμένος που τώρα έχει φορέσει τη στολή του Μακεδονομάχου, όταν τον Ιούλιο μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας μας. Και που τώρα παραμένει αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος που έχει δύο βουλευτές οι οποίοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ένας εκ των οποίων στηρίζει και τις Πρέσπες", ανέφερε. 

  -Όλοι προ των ευθυνών τους.

  Ο κ. Μητσοτάκης, με το βλέμμα στραμμένο στο σύνολο των βουλευτών έθεσε τους πάντες προ των ιστορικών ευθυνών τους.

  "Κάθε ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει και κάτι ακόμα. Ψήφος στον κ. Τσίπρα για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο. Κάθε άλλη θέση και κάθε διαφοροποίηση, κύριοι βουλευτές, θα αποτελούν, απλώς, προφάσεις εν αμαρτίαις. Είναι στιγμές ευθύνης, αλλά και στιγμές αλήθειας. Για αυτό και απευθύνομαι σε όλους. Σε λίγο λοιπόν, θα διαλέξετε με ποιον είστε: Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εθνικό κατήφορο των Πρεσπών; Ή με το λαό, την υπερηφάνεια και την ελπίδα; Σας καλώ να μην κάνουμε αυτόν τον πανέμορφο τόπο της λίμνης των Πρεσπών συνώνυμο με μια εθνική υποχώρηση. Σας καλώ να μην ανοίξουμε και άλλες πληγές στον εθνικό κορμό…Σας καλώ να μην εγκαταλείψουμε μια πολιτική δεκαετιών που μπορεί να μας έκανε δυσάρεστους στους ισχυρούς  του κόσμου, αλλά προστάτευσε τα εθνικά μας συμφέροντα. Σας καλώ στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει να πείτε το μεγάλο όχι", επεσήμανε.  

  -Αυτές είναι οι αλήθειες.

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι η κυβέρνηση "και τα φερέφωνά της"  προσπαθούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα μέσα σε ένα ακόμη όργιο δημαγωγίας και παραπλάνησης. Έφερε, μάλιστα, στο προσκήνιο επτά μεγάλες αλήθειες, όπως επεσήμανε, που μετατρέπουν την Συμφωνία των Πρεσπών σε εθνική υποχώρηση:

  -Η Συμφωνία των Πρεσπών ανατρέπει την πάγια εθνική στρατηγική στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα ποτέ δεν μονοπώλησε ή διεκδίκησε το σύνολο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας.

  -H αναγνώριση της "μακεδονικής γλώσσας" συνοδεύεται "από την αθλιότητα της αναφοράς σε δήθεν προγενέστερη αναγνώρισή της το 1977".

  -Το άρθρο 7 ορίζει ότι, ως προς τα Σκόπια, με τους όρους "Μακεδονία" και "Μακεδονικός" θα περιγράφονται "η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Με την δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά". Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης "όλα αυτά μαζί συνιστούν τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας. Πιο καθαρός ορισμός έθνους σε διεθνή συνθήκη δεν έχει υπάρξει ξανά. Και, στην περίπτωσή μας, μάλιστα συγκροτούν και κάτι νέο και απαράδεκτο: Μια ταυτότητα μακεδονική η οποία, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα.

  -Ακόμα και το erga omnes -δηλαδή να υπάρχει ένα όνομα έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις- η κυβέρνηση το έστρεψε σε βάρος των συμφερόντων της χώρας. "Καθώς το erga omnes αφορά και τα δύο μέρη της Συμφωνίας, η "μακεδονική" ταυτότητα και η "μακεδονική" γλώσσα που κατοχυρώνει η Συμφωνία καθίστανται υποχρεωτικές και για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς "Μακεδόνες" τους κατοίκους της χώρας αυτής. Και αυτό να μας δεσμεύει νομικά", είπε ο κ. Μητσοτάκης.

  -Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη "Μακεδονία" ή "Μακεδόνες" σε σχέση προς την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει "Έλληνες Μακεδόνες" ή "ελληνική Μακεδονία".

  -Η Συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της, κάτι που δεν συνηθίζεται. "Πρώτα κυρώνεται μια συμφωνία και μετά ακολουθούν οι συνέπειές της. Στις Πρέσπες, όμως, οι κύριοι Τσίπρας-Κοτζιάς υπέγραψαν αυτομάτως και την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Έκαψαν, έτσι, το πιο δυνατό διπλωματικό χαρτί της χώρας. Έναν μοχλό πίεσης που θα γινόταν ισχυρότερος όσο αυξανόταν και το διεθνές ενδιαφέρον για λύση. Και όμως, έγινε, τελικά, εθνικό μπούμερανγκ", ανέφερε.

  -Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έρχεται να λύσει ένα παλαιό πρόβλημα. Αλλά να προσθέσει και νέα στην περιοχή.

  "Το κυβερνητικό εύρημα πως τάχα η Συμφωνία των Πρεσπών εμποδίζει το "ισλαμικό τόξο", το ανατινάζουν οι ίδιοι οι Σκοπιανοί. Πρόθυμα αναγνωρίζουν ότι ο πληθυσμός τους περιλαμβάνει και Τούρκους. Τούρκοι εκπαιδεύουν άλλωστε και τον στρατό τους. Ενώ στην Τουρκία έκανε και το πρώτο του ταξίδι, αμέσως μετά ψηφοφορία για την αλλαγή του Συντάγματος, ο υπουργός των Εξωτερικών τους. Λέτε να ανατραπούν όλα αυτά επειδή σας έδωσε ο Ζάεφ την γραβάτα του; Να γιατί σας λέμε ότι η εξωτερική σας πολιτική είναι ανιστόρητη, επιπόλαιη και για αυτό επικίνδυνη", σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

  Οι βολές του κ. Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης "που αναγνωρίζει στους γείτονές μας "μακεδονική" ταυτότητα και γλώσσα", ήταν συνεχής. "Είναι κάτι που κανείς Έλληνας πολιτικός δεν διανοήθηκε ποτέ. Γιατί στα δύο αυτά "πόδια" στηρίζεται ο κίνδυνος του αλυτρωτισμού. Και είναι προκλητικό να λέτε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί συνέχεια της εθνικής στρατηγικής", τόνισε.

  Ο κ. Μητσοτάκης εγκάλεσε τον κ. Τσίπρα ότι είπε "ναι" εκεί που οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είπαν με σθένος όχι. "Η κυβέρνηση που αναγνωρίζει "μακεδονική" ταυτότητα, "μακεδονικό" λαό, "μακεδονική" ιθαγένεια και "μακεδονική" γλώσσα,  τολμά να λέει ότι ακολουθεί την πολιτική εκείνων που ήταν κάθετα αντίθετη σε αυτή την πολιτική. Ό,τι δεχτήκατε εσείς τώρα, τα είχε ζήτησε και ο κ. Γκρουέφσκι πριν από δέκα χρόνια. Αλλά, τότε, η Ελλάδα τούς έκλεισε την πόρτα", τόνισε.

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων σημείωσε:

  -Εσείς προσωπικά κ. Τσίπρα, ήσασταν έτοιμος να πείτε ναι στην "Μακεδονία του Ίλιντεν" και πήγε, τότε, να μου πέσει το τηλέφωνο όταν με ενημερώσατε. Είστε ή τελείως ανιστόρητος ή επικίνδυνα κυνικός. Ή πολύ απλά είστε και τα δύο. Εθνότητα, ταυτότητα και γλώσσα σημαίνουν εθνική υπόσταση και δίνουν λαβή σε αλυτρωτικές πολιτικές.

  -Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει "ανεπιφύλακτη" αναθεώρηση. Δηλαδή, την άμεση αλλαγή του παλαιού και την άμεση ισχύ του νέου Συντάγματος. Οι Σκοπιανοί, όμως, αναθεώρησαν το Σύνταγμά τους υπό διπλή αναβλητική αίρεση: ότι πρώτα θα κυρωθεί όχι μόνο η Συμφωνία, αλλά και η ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Και μόνο ύστερα από αυτά θα ισχύσει το νέο Σύνταγμά τους. Ακόμη και σήμερα που μιλάμε, δεν έχει τεθεί σε ισχύ η αναθεώρηση. 

  -Συμφωνία των Πρεσπών βλάπτει το εθνικό συμφέρον και γεννά νέα προβλήματα στον τόπο.

  -Δε δίστασα να διαφωνήσω ανοιχτά ακόμη και με ισχυρούς εταίρους όπως η Καγκελάριος Μέρκελ. Της μίλησα καθαρά, όπως καθαρά μιλώ και στους Έλληνες. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. Είπαμε την αλήθεια. Ασκήσαμε κριτική. Αντιπροτείναμε λύσεις. Ενημερώσαμε τους εταίρους μας. Πολεμήσαμε για τις εθνικές μας θέσεις.

  -Εάν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της. Και τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημάνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας. Και το βάρος που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση θα είναι τεράστιο.

  -Η ΝΔ παίρνει θέση στην πλευρά της εθνικής αξιοπρέπειας: Καταψηφίζει την Συμφωνία των Πρεσπών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων