Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Ιαν-2019 12:38

  Ν.Δ.: Πάντα στο τραπέζι η πρόταση δυσπιστίας

  Ν.Δ.: Πάντα στο τραπέζι η πρόταση δυσπιστίας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Τη στιγμή που ο χώρος της Κεντροαριστεράς βρίσκεται αντιμέτωπος με εσωτερικές τεκτονικές κινήσεις, που αναδιαμορφώνουν το πολιτικό τοπίο, η Νέα Δημοκρατία εξελίσσει σταδιακά τη στρατηγική τής κατά μέτωπο επίθεσης εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Βγάζοντας …κόκκινη κάρτα σε κάθε σενάριο περί διαδικασιών με τη μορφή fast track, είτε αυτά σχετίζονται με αυτή καθαυτή την κύρωση της συμφωνίας είτε με το Πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ, στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν, σε συζητήσεις τους, ότι όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα βρίσκονται πάντα στη διάθεση της "γαλάζιας" παράταξης. Ακόμα και αυτό της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας, η οποία παραμένει πάντα ενεργή.

  "Στο τραπέζι βρίσκεται πάντα η πρόταση δυσπιστίας", είναι η χαρακτηριστική αποστροφή στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, με την προσοχή να στρέφεται, σε πρώτη φάση, τόσο στη διάσκεψη των προέδρων, όσο και στην απογευματινή συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, η οποία θα επεξεργαστεί τη συμφωνία των Πρεσπών, πριν αυτή εισαχθεί προς κύρωση στην Ολομέλεια. Η διάσκεψη των προέδρων μετατρέπεται σε αρχικό σημείο τριβής ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την οδό Πειραιώς να έχει στείλει αυστηρά μηνύματα μπροστά στο ενδεχόμενο μεθοδεύσεων που σχετίζονται με την ανακατάταξη της σύνθεσης της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

  "Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 145 βουλευτές, όχι 151. Συνεπώς, η νέα κυβέρνηση που συγκροτήθηκε είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Δεν μπορεί, επομένως, ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε το προεδρείο της Βουλής να μετατρέψουν αυθαιρέτως τη μειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Εάν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο θα είναι κατά κυριολεξία ένα πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Σύμφωνα με το άρθρο 68 παράγραφος 3 του Συντάγματος, και το άρθρο 31 του Κανονισμού της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων βουλευτών. Βάσει του Συντάγματος, οι βουλευτές που μετέχουν στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές είναι απαραίτητο να αντιστοιχούν ακριβώς στη δύναμη των κομμάτων στην Ολομέλεια. Και στην Ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε να αλλοιωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων της Βουλής" έχει διαμηνύσει η Νέα Δημοκρατία.

  Πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέλνουν μήνυμα προς το κυβερνητικό στρατόπεδο να μην αλλάξει μονομερώς τη σύνθεση της επιτροπής, τοποθετώντας οποιονδήποτε από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Παράλληλα, ζητούν να πραγματοποιηθεί κλήρωση, ώστε διά μέσου αυτής να οριστεί ένας από τους 16 ανεξάρτητους βουλευτές. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων