Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Ιαν-2019 20:04

  Τσίπρας: Εντός Ιανουαρίου η Συμφωνία στη Βουλή- Αν χρειαστεί θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης

  Τσίπρας: Εντός Ιανουαρίου η Συμφωνία στη Βουλή- Αν χρειαστεί θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:25

  Της Νίκης Ζορμπά

  Η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην ελληνική Βουλή εντός του Ιανουαρίου, ανακοίνωσε  ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική συνέντευξή που παραχώρησε στο Open με φόντο μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της ελληνικής Κυβέρνησης.

  Πετώντας ξεκάθαρα το "μπαλάκι" στον Πάνο Καμμένο, είπε ότι θα του ζητήσει να μην αποσύρει τη στήριξή του προς την Κυβέρνηση αφήνοντας υπαινιγμούς πως εάν το κάνει, τότε θα σημαίνει ότι εξυπηρετεί το σχέδιο Μητσοτάκη. 

  Προανήγγειλε ωστόσο ότι αν δεν εισακουσθεί το αίτημά του προς τον κυβερνητικό του εταίρο,  τότε θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής. 

  Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι η Κυβέρνηση "βάσει της αριθμητικής" θα την λάβει , απέκρουσε τα περί συνδιαλλαγών κάτω από το τραπέζι και προκάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να καταθέσει αύριο κιόλας πρόταση μομφής. 

  Διευκρίνισε ωστόσο πως στην περίπτωση που ο Π. Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση , ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και δεν λάβει 151 ψήφους,  τότε θα προχωρήσει "εν ευθέτω χρόνω" και συντεταγμένα σε πρόωρες κάλπες. Τόνισε πάντως πως "δεν πιστεύω ότι ο Π. Καμμένος θα υπηρετήσει το σχέδιο Μητσοτάκη".

  Απέφυγε πάντως να προσδιορίσει τον χρόνο των εκλογών, σε αυτή την περίπτωση.

  Στο ίδιο πλαίσιο, επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη για τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών μιλώντας για μικροπολιτική τακτική ενώ έστειλε μήνυμα και στον Π. Καμμένο δηλώνοντας ότι "Η ζημία για τη χώρα αν μετά από όλη τη διαδικασία σε πΓΔΜ  που τους αναγκάσαμε να αλλάξουν το Σύνταγμά τους, πούμε εμείς ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ο κ. Σαμαράς κι επειδή έχει θέματα ο κ. Καμμένος, θα ξεφτιλιστούμε διεθνώς". 

  Χαρακτήρισε εξίσου μεγάλες, αν και διαφορετικές, τις ευθύνες των Κυβερνήσεων Καραμανλή και ΠΑΣΟΚ για την είσοδο της χώρας στα μνημόνια.

  Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι θα ξαναπροτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  Μεταξύ άλλων είπε για:

  Συμφωνία Πρεσπών:

   

  Θεωρώ ότι η λύση του Μακεδονικού είναι μια από τις πιο σημαντικές παρακαταθήκες της μέχρι τώρα θητείας μου. Αν η πρώτη ήταν η έξοδος από τα μνημόνια.

  Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος για νέο Γκρούεφσκι, έχουμε πατριωτικό καθήκον να αδράξουμε την ευκαιρία της Συμφωνίας των Πρεσπών.
  Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο, έχοντας έναν νευρικό γείτονα, την Τουρκία.

  Ανύπαρκτα θέματα τα περί εθνότητας και γλώσσας. Όταν ξεκίνησε η συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης είχε συμβουλεύσει την κυβέρνησή μου να ακολουθήσει την εθνική γραμμή. Όταν είδε ότι αυτή ακολουθούμε άλλαζε συνέχεια τον πήχυ και τις θέσεις τους.

  Αν συγκαλούσαμε με τον ΠτΔ συμβούλιο αρχηγών υπό τους παρόντες αρχηγούς θα έβγαινε κανένα νόημα; Εγώ δεν περίμενα συμφωνία από Λεβέντη αλλά περίμενα από τον κ. Μητσοτάκη ότι θα είχε αυτή τη συμπεριφορά με μόνο κίνητρο την εσωκομματική σταθερότητα και το μικροπολιτικό όφελος. Υπάρχει διαρκής προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη ενώ ήταν συνέχεια ενήμερος καθ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ανακάλυψε ότι υπάρχει θέμα εθνότητας, μετατρέποντας τον όρο ιθαγένεια σε "εθνότητα".
  Σήμερα οι πΓΔΜ πετύχαμε να λέγονται πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

  Δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος και τις δημοσκοπήσεις αλλά μέσα από το εθνικό όφελος που θα κομίσει η χώρα.

  Κανείς βουλευτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τι ψηφίζει και ποια είναι τα οφέλη. Θα πάρουν όλοι οι βουλευτές θα πάρουν την ιστορική τους ευθύνη.
  Είναι προφανή τα οφέλη. Η ζημία για τη χώρα αν μετά από όλη τη διαδικασία σε πΓΔΜ  που τους αναγκάσαμε να αλλάξουν το Σύνταγμά τους, πούμε εμείς ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ο κ. Σαμαράς κι επειδή έχει θέματα ο κ. Καμμένος, θα ξεφτιλιστούμε διεθνώς.

  Έχω σκοπό μόλις ψηφιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων κ γίνει η κοινοποίηση στο ελληνικό ΥΠΕΞ το πέρας των διαδικασιών, άμεσα να δώσω σε ΠτΔ τα αποτελέσματα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής. Μέσα στον Ιανουάριο η Συμφωνία στη Βουλή.
  Σε μεταγενέστερο χρόνο το πρωτόκολλο ένταξης σε ΝΑΤΟ για τεχνικούς λόγους.

  Τουρκία

  Σκοπεύω να επισκεφθώ τον πρόεδρο Ερντογάν στις αρχές του επόμενου μήνα. Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία. 

  Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτοί, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν δυσκολίες.

  Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να απειλείται.

  Δικαιοσύνη- Novartis

  Η θεωρία της σκευωρίας δεν είναι παρέμβαση στην Δικαιοσύνη;Τι λέει η Αντιπολίτευση; Ότι οι συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί είναι σκευωροί.

  Εγώ λέω να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.Πρέπει στο θέμα αυτό να σταθούμε λίγο υπεράνω των αντιδικιών. Διότι όταν καλλιεργούμε όλοι ένα κλίμα καχυποψίας a priori απέναντι στους δικαστικούς λειτουργούς, είναι πλήγμα στη Δημοκρατία.

  Εύχομαι όσοι πολιτικοί μου αντίπαλοι εμπλέκονται στην υπόθεση, να είναι αθώοι. Θα είναι καλό για το πολιτικό σύστημα. Αλλά δεν είμαι εγώ ο πρωθυπουργός που θα κουκουλώσει την υπόθεση.

   

  Πολάκη

   

  Ο κ. Πολάκης έχει ένα ύφος που τον χαρακτηρίζει στην επικοινωνία του. Πρέπει να κρίνουμε την ουσία του. Ο κ. Πολάκης έχει δώσει μια σειρά από στοιχεία για να προχωρήσει η δικαστική έρευνα. Ο ίδιος έστειλε ένα γράμμα στην εισαγγελέα και είπε ότι οι υποθέσεις δεν πρέπει να κωλυσιεργούν.

   

  Άνγκελα Μέρκελ

   

  Η σχέση μας έχει να κάνει ότι βρεθήκαμε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και την Ε.Ε. 

  Παρά την οξύτητα, η σχέση μας ήταν σχέση εμπιστοσύνης. 

   

  Θεωρεί ότι είναι και δική της επιτυχία κατάφερε η Ελλάδα να ανακάμψει και να είναι σήμερα από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης. Ήθελε καιρό να έρθει στην Ελλάδα, δεν έρχεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εγώ θεώρησα σκόπιμο να την προσκαλέσω μετά το τέλος του μνημονιακού προγράμματος.

   

  13η Σύνταξη

   

  Σήμερα δεν έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα να θεσμοθετήσουμε 13η σύνταξη. Όσο περισσότερα περιθώρια αποκτήσουμε, τόσα περισσότερα θα κάνουμε. Το ερώτημα είναι αν έρθει ο Κ. Μητσοτάκης, θα καταργήσει το ασφαλιστικό σύστημα και θα φέρει σύστημα Πινοσέτ.

   

  Αφορολόγητο

   

  Είναι δεδομένο ότι με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργηθεί και το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου, όπως καταργήθηκαν και οι περικοπές στις συντάξεις.

   

  Διαβάστε ακόμη:


  *Μήνυμα Τσίπρα σε Καμμένο: Αμα θες φύγε αλλά αν άρεις εμπιστοσύνη, εξυπηρετείς τον Μητσοτάκη

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων