Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Δεκ-2018 16:48

  Αναδίπλωση Ζάεφ για τα περί "διδασκαλίας μακεδονικής γλώσσας" στην Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αναδίπλωση Ζάεφ για τα περί "διδασκαλίας μακεδονικής γλώσσας" στην Ελλάδα

  Κάθε σκέψη για παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας ή στο ποιες γλώσσες θα διδάσκονται στη χώρα μας αποκηρύσσει η κυβέρνηση της πΓΔΜ, σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο MIA της γείτονος χώρας.

  Όπως σημειώνει η κυβέρνηση Ζάεφ, "είμαστε δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλες οι πράξεις και οι δηλώσεις μας συντείνουν με θετικό πνεύμα στην υποστήριξή της.

  Σαν χώρα η οποία έχει τη φιλοδοξία να ενταχθεί στην ΕΕ, καταλαβαίνουμε ότι οι χώρες φροντίζουν η κάθε μια για τους δικούς της πολίτες και οι χώρες των Βαλκανίων δεν παρεμβαίνουν η μία στα εσωτερικά της άλλης.

  Θέλουμε να τονίσουμε ότι στο άρθρο 4(3) της Συμφωνίας των Πρεσπών δηλώνεται η δέσμευσή μας να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, μεταξύ άλλων και για την προστασία δικαιωμάτων προσώπων τα οποία δεν είναι πολίτες μας (σ.σ. της πΓΔΜ).

  Με αυτή την έννοια, γίνεται κατανοητό ότι οι πολιτικές οι οποίες αφορούν στο γλωσσικό στις δύο χώρες δεν αποτελούν μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

  Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα του ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι θέμα εσωτερικών υποθέσεων της χώρας.

  Ο πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πλήρως δεσμευμένος στην πολιτική της προσέγγισης της χώρας μας στις ευρωπαϊκές αξίες στη Βαλκανική, αλλά και στην καλλιέργεια σχέσεων καλής γειτονίας. Λυπούμαστε εάν οι δηλώσεις του ερμηνεύθηκαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο", καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές της πΓΔΜ.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι, εξάλλου, δήλωσε στο βαλκανικό πρακτορείο ΙΒΝΑ: 

  "Η συμφωνία των Πρεσπών παρέχει μια ευκαιρία φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και δίνει την ευκαιρία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Με τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, η μακεδονική γλώσσα -η οποία επιβεβαιώνεται από τη Συμφωνία ότι είναι στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών- θα αποτελέσει επίσημη γλώσσα στην ΕΕ ως μέσο επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν υπάρχουν άρθρα στη συμφωνία Πρεσπών που να καθορίζουν τα δικαιώματα χρήσης των γλωσσών στις δύο χώρες. Ταυτόχρονα, η συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει μια βασική αρχή ότι δεν πρέπει να υπάρχει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών και αυτό επιβεβαιώνεται από τις συνταγματικές τροποποιήσεις".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων