Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Νοε-2018 18:08

  Γ. Χουλιαράκης: Προσαρμογή σημαίνει αύξηση φόρων, αλλιώς θα είχαμε άτακτη χρεοκοπία

  Γ. Χουλιαράκης: Προσαρμογή σημαίνει αύξηση φόρων, αλλιώς θα είχαμε άτακτη χρεοκοπία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην κυνική ομολογία πως για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η αύξηση των φόρων ήταν μονόδρομος γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε να πετύχει την δημοσιονομική προσαρμογή, άρα η χώρα θα χρεοκοπούσε προέβη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής επί του Προϋπολογισμού 2019, "η άλλη επιλογή ήταν άτακτη χρεοκοπία με ολέθριες συνέπειες για τα νοικοκυριά  που έχουν μικρές καταθέσεις και για τους μισθωτούς".

  Παράλληλα αίσθηση δημιούργησε η σύγκριση που έκανε ανάμεσα στα σημερινά spreads με και σε αυτά της περιόδου 2002-2008.

  Πιο αναλυτικά, ο  κ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι μπροστά στην κατάσταση που κλήθηκε να διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 οι επιλογές ήταν δύο: η μία ήταν η χρεοκοπία και η άλλη "η επιλογή της αποκατάστασης της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας και των δημοσίων οικονομικών  της αιτίας, αν θέλετε, της ελληνικής κακοδαιμονίας, της αιτίας της ελληνικής κρίσης. Και αποκατάσταση της αξιοπιστίας σημαίνει τήρηση των λόγων σου, σημαίνει τήρηση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, με κόστος. Γιατί, προφανώς, αυτό έχει κόστος. Αυτό σημαίνει μείωση των δαπανών και αύξηση της φορολογίας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Και αυτό, πρέπει να το ξέρετε καλά. Μας κατηγορείτε πολλές φορές, ότι αυξήσαμε τους φόρους. Δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει δύσκολες επιλογές σε πραγματικό χρόνο. Και δύσκολες επιλογές σημαίνει, ναι και αύξηση φόρων. Το θέλαμε; Δεν το θέλαμε. Αυτό κληρονομήσαμε, αυτό κληθήκαμε να διαχειριστούμε και αυτό διαχειριστήκαμε".

  Υποστήριξε πως αν το κριτήριο είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας, δηλαδή η διαχείριση των δημοσιονομικών, τότε η τριετία κρίνεται επιτυχής. "Πρώτα από όλα γιατί εκμηδενίστηκαν ακραίοι κίνδυνοι που ταλάνισαν την οικονομία από το 2010 – 2015 και μιλώ για το Grexit. Ήρθε η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το 2017, σταθεροποιήθηκαν οι προσδοκίες και αποκλιμακώθηκαν τα επιτόκια δανεισμού".
   
  Τι είπε για τα spreads
   
  Εκτενής ήταν η αναφορά του κ. Χουλιαράκη στο επιτόκιο δανεισμού της χώρας από τις αγορές. Όπως είπε,  ο μέσος όρος του επιτοκίου από την 1η Αυγούστου του 2018 μέχρι τώρα είναι 4,3%. Ο μέσος όρος του επιτοκίου του δεκαετούς στους πρώτους 11 μήνες του 2018 ήταν 4,2%. "Ας δούμε πού ήταν το ίδιο επιτόκιο τα χρόνια της ευημερίας, 2002 - 2008, όταν οι διεθνείς αγορές και τιμολογούσαν το ελληνικό χρέος αντίστοιχα με το γερμανικό. Δεν έβλεπαν, δηλαδή, διάφορες στον κίνδυνο. Το 2002 ήταν 5,11%, το 2003 ήταν 4,27%, το 2004 ήταν 4,25% κ.λπ. μέχρι το 2008 που ανέβηκε στο 4,8% και μέσο επιτόκιο 4,36%. Το σημερινό επιτόκιο, το σημερινό κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου είναι οριακά χαμηλότερο από το κόστος δανεισμού της περιόδου ευημερίας 2002 - 2008. Και, αν θέλετε, να συγκρίνουμε τα spreads πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης σήμερα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ τότε δεν συμμετείχαν. Άρα, η σύγκριση με όρους spread δεν είναι δόκιμη. Αυτά για τη τριετία 2015 - 2018".

  Μ. Ντ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων