Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Νοε-2018 13:49

  Ο Τσίπρας "έριξε" και το προεκλογικό του σύνθημα: 4ο μνημόνιο αλλά με τον λαό

  Ο Τσίπρας "έριξε" και το προεκλογικό του σύνθημα: 4ο μνημόνιο αλλά με τον λαό
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.42

  Της Νίκης Ζορμπά

  Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, μιλώντας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μεν αλλά φρόντισε να "ρίξει" από τώρα το προεκλογικό του σύνθημα, αντιστρέφοντας πρακτικά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί τέταρτου μνημονίου. 

  "Αν σας κάνει να νιώθετε καλύτερα ψηφίζοντας τα θετικά μέτρα που θα φέρνουμε ένα- ένα, να τα ονομάσουμε 4ο μνημόνιο" είπε προς την αντιπολίτευση, προσθέτοντας σε αμιγώς προεκλογικούς τόνους: "Μόνο που το δικό μας 4ο μνημόνιο θα είναι μνημόνιο με το λαό και θα μας δεσμεύει.  Αυτό το μνημόνιο με τον λαό θα το επικυρώσουμε τον Οκτώβριο του 2019 με την ανανέωση της λαϊκής εντολής". 

  Νωρίτερα , έψεξε τόσο την αντιπολίτευση όσο και ΜΜΕ για "καταστροφολογία" και κατατρομοκράτηση των συνταξιούχων, αναφερόμενος στη μη περικοπή των συντάξεων, ενώ μέμφθηκε τη Ν.Δ ότι έχει αστοχήσει σε όλες τις προβλέψεις της. 

  Κατά τον ίδιο μάλιστα, ο λόγος που η αξιωματική αντιπολίτευση επένδυσε στην περικοπή των συντάξεων, δεν ήταν "μοχθηρία προς τους συνταξιούχους" αλλά για να μην καταστραφεί "ολοσχερώς" όπως είπε το αφήγημά της. 

  Στο ίδιο πλαίσιο, απέκρουσε τις αιτιάσεις για παροχές, λέγοντας απλώς ότι "αποκαθίστανται αδικίες" τώρα που τελείωσαν οριστικά τα μνημόνια ( στο "τέλος των μνημονίων" δε, αναφέρθηκε πλειστάκις κατά την παρέμβασή του).

  Ο κ. Τσίπρας, κατά την πανηγυρική του ομιλία παράλληλα, προανήγγειλε και την εφετινή διανομή κοινωνικού μερίσματος, με μια γενική αναφορά ωστόσο, χωρίς να ονοματίσει τα μεγέθη, χαρακτήρισε "τομή" τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες και μίλησε για κατάργηση κατώτατου-υποκατώτατου μισθού στις αρχές του 2019.

  Αποθέωση ασφαλιστικού Κατρούγκαλου

  Αναφορικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου, την αποθέωσε, μιλώντας για μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που  είναι η αιτία που βρισκόμαστε σε πορεία ανάκαμψης τη;ς οικονομίας που λύνει γόρδιο δεσμό: τη μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. 

  Επ αυτού, είπε:

  *Δίκαιο, υγιές και βιώσιμο το ασφαλιστικό ζήτημα. Και πριν και κατά τη διάρκεια του Μνημονίου, το βασικό επιχείρημα ήταν η ταύτιση βιωσιμότητας με αδικία.
  Εμείς κινηθήκαμε στον αντίποδα. Ο Γ. Κατρούγκαλος λοιδωρήθηκε όσο κανένας άλλος υπουργός. 

  *Σε συνθήκες δύσκολες, προχωρήσαμε σε μια μεγάλη δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

  *Στήσαμε ξανά στα πόδια του το ασφαλιστικό σύστημα. 
  ο ΕΦΚΑ μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας κατέστη πλεονασματικός
  Από το 2015 έως σήμερα πληρώσαμε 748.000 συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, . οι προηγούμενες κυβερνήσεις μας άφησαν περίπου 400.000 εκκρεμείς συντάξεις.
  συνέδεσε τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των μη μισθωτών με τις ασφαλιστικές τους εισφορές. 
  1.250.000, το 88%, των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών να πληρώνει λιγότερες εισφορές, από αυτές που κατέβαλλαν πριν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ. 

  Μεταξύ άλλων είπε για:

  Το νομοσχέδιο

  Με το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η Εθνική Αντιπροσωπεία προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς: 
  - μειώνουμε τις εισφορές για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
  - βελτιώνουμε το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες 
  - μειώνουμε στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.  

  *Αποκαθίστανται άμεσα οι αδικίες για 250.000 μη μισθωτούς.

  - Ένας αγρότης με εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα από το προβλεπόμενο για το έτος, δηλαδή μείωση 33% στην εισφορά κύριας σύνταξης.
  - Ένας ελεύθερος επαγγελματίας που βγάζει 12.000 το χρόνο, θα έχει ετήσια μείωση κατά 800 ευρώ για την εισφορά κύριας σύνταξης, ήτοι 33% επίσης.
  - Ένας γιατρός με μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ, θα έχει μείωση της ετήσιας συνολικής εισφοράς – δηλαδή κύρια σύνταξη και εφάπαξ – 1.270 ευρώ, δηλαδή 33%.
  - Ένας μηχανικός που βγάζει 1.600 ευρώ το μήνα, θα δει ετήσια μείωση 1400 ευρώ της συνολικής εισφοράς για κύρια σύνταξη και εφάπαξ, δηλαδή 33%.  
  Ενώ ένας νέος επιστήμονας με τρία έτη ασφάλισης που θα πλήρωνε συνολική εισφορά 70 ευρώ το μήνα, από 1.1.2019 θα πληρώνει 54, δηλαδή 192 ευρώ λιγότερα κατ’ έτος.

  Συντάξεις:

  *Η αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ότι οι προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς είναι ότι διαψεύσθηκαν οι κασσάνδρες και δεν θα περικοπούν οι συντάξεις αλλά το κυριότερο είναι ότι περίπου 500 χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους , από την 1η Ιανουαρίου , περίπου 20 ευρώ .

  *Αλλά αυτό το 20αρικο της αύξησης είναι το κερασάκι στην τούρτα της δικής σας αναξιοπιστίας αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να κυβερνά αυτό τον τόπο μια κυβέρνηση που έχει έγνοια τον αδύναμο και τον συνταξιούχο.
   

  Εργασία

  Έχουμε πάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας.  Πρωτοφανής η αύξηση απασχόλησης το προηγούμενο 10μηνο που μείωσε την ανεργία κατά 8,5 μονάδες. 
  Στόχος είναι να βελτιωθεί το ισοζύγιο σε μερική – πλήρη απασχόληση.


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων