Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Νοε-2018 10:11

  Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ρωτάει Πάνο Καμμένο για εργασιακά δικαιώματα εθνοφυλάκων

  Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ρωτάει Πάνο Καμμένο για εργασιακά δικαιώματα εθνοφυλάκων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επίκαιρη ερώτηση προς τον Yπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Θεοφύλακτος για τα εργασιακά δικαιώματα των εθνοφυλάκων. 

  Στην ερώτηση ο βουλευτής υπογραμμίζει πως οι εθνοφύλακες οι οποίοι προσλαμβάνονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης για φύλαξη αποθηκών πυρομαχικών και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις,  δεν έχουν δικαίωμα ούτε σε έκδοση κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ , ούτε ασφάλισης ενώ  ρωτάει τον ΥΠΕΘΑ τι προτίθεται να κάνει. 

  Αναλυτικά η ερώτηση: 

  ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

  ΘΕΜΑ: "Βελτιώσεις στο εργασιακό καθεστώς των εθνοφυλάκων"

  Κάθε χρόνο προσλαμβάνονται εκατοντάδες πολίτες-εθνοφύλακες για τη φρούρηση αποθηκών πυρομαχικών-καυσίμων-υλικών επιστράτευσης και λοιπών στρατιωτικών εγκαταστάσεων που εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

  Η εργασία τους χαρακτηρίζεται "εθελοντική" και λαμβάνουν μια αποζημίωση για την κάλυψη αναγκών ένδυσης – υπόδησης - διατροφής. Και μάλιστα, ενώ  από το 2014 και μετά η αποζημίωση αυτή φορολογείται, οι εθνοφύλακες δεν έχουν καμιά μορφή ασφάλισης ούτε λαμβάνουν βεβαίωση προϋπηρεσίας, με αποτέλεσμα στην ουσία να φαίνονται ως άνεργοι.

  Το παράδοξο όμως είναι ότι δεν έχουν ούτε δικαίωμα λήψης κάρτας ανεργίας, η οποία θα  τους εξασφάλιζε την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, ούτε δικαίωμα συμμετοχής σε πρόγραμμα επιδότησης εργασίας από τον ΟΑΕΔ ή  σε προκηρύξεις ολιγόμηνων συμβάσεων εργασίας, ενώ τους αφαιρείται αναδρομικά και ο χρόνος ανεργίας από τότε που ξεκίνησαν αυτές τις υπηρεσίες στον στρατό.

  Επειδή λόγω και της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών και της εκτεταμένης ανεργίας για πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους η εργασία αυτή είναι και η αποκλειστική τους,  

  Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο της ασφαλιστικής τους κάλυψης ή/και τη δυνατότητα χορήγησης βεβαίωσης προϋπηρεσίας στους εθνοφύλακες;
  • Προτίθεται να βελτιώσει την εν γένει εργασιακή τους κατάσταση;

  Ο ερωτών Βουλευτής

  Θεοφύλακτος Ιωάννης

  M.Νταλλιάνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων