Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Νοε-2018 13:13

  ΝΔ: Απολύτως ανεπαρκής ακόμη και στην κοινωνική της πολιτική η κυβέρνηση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. κατατάσσεται η Ελλάδα ως προς την αντιμετώπιση της φτώχειας, εξαιτίας της αποτυχημένης κοινωνικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ", αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή τα στοιχεία της Eurostat για το 2017.

  "Tα στοιχεία της Eurostat για την αντιμετώπιση της φτώχειας στην Ευρώπη καταδεικνύουν την απόλυτη ανεπάρκεια της κυβέρνησης ακόμη και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της φτώχειας, δηλαδή στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους", αναφέρουν οι βουλευτές της Ν.Δ. και προσθέτουν:

  "Συγκεκριμένα, τα στοιχεία τη Eurostat για το 2017 δείχνουν ότι, ενώ οι κοινωνικές μεταβιβάσεις κατά μέσο όρο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά το ένα τρίτο (32,4%) των ατόμων που ζουν στα όρια της φτώχειας, στην Ελλάδα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το ποσοστό αυτό έφτασε μόλις το 15,8%, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κατατάσσεται στην τελευταία θέση του σχετικού πίνακα.  
   


  Η κυβέρνηση έχει επιλέξει ως εργαλείο άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής τη δημιουργία υπερπλεονασμάτων, και μάλιστα υπερηφανεύεται γι’ αυτό, παρόλο που χρησιμοποιεί εξοντωτικές φορολογήσεις και εισφορές που υπονομεύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Ωστόσο, αποδεικνύεται τελικά ότι ακόμα και όσα από τα χρήματα των υπερπλεονασμάτων "επιστρέφονται” στους πολίτες ως κοινωνικές παροχές, δεν εξυπηρετούν τον σκοπό που θα έπρεπε. Δηλαδή την ανακούφιση των αδύναμων και των φτωχών.
      
  Δυστυχώς η ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαντλείται μόνο στην αδυναμία ανάπτυξης της οικονομίας. Γιατί η κυβέρνηση αποδεικνύεται απολύτως ανεπαρκής ακόμη και στην κοινωνική της πολιτική.  
              
  Το παράδοξο είναι πως ενώ από το 2017 εφαρμόζεται καθολικά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, οι επιδόσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι τραγικές. Αυτό υποδηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο ότι, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης, οι πόροι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δεν κατανέμονται σωστά και πρέπει να επανεξεταστούν προκειμένου να ανασάνουν όσοι συμπολίτες μας δοκιμάζονται σκληρά από τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής".

  Τι απαντά η Θ. Φωτίου

  "Με αριθμητική λαθροχειρία εντυπώσεων επιχειρεί, για ακόμη μία φορά, η Νέα Δημοκρατία να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση" απαντά η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

  "Με ανακοίνωσή τους σήμερα, οι κύριοι Βρούτσης και Καράογλου, προκειμένου να στήσουν το αντιπολιτευτικό τους αφήγημα, παρουσιάζουν τα στοιχεία της Eurostat για την επίδραση των κοινωνικών μεταβιβάσεων στη μείωση της φτώχειας, με τρόπο που δεν θα επιχειρούσαν ούτε κακοί πρωτοετείς φοιτητές. Μία απλή παράθεση των στοιχείων της Eurostat, τους εκθέτει ανεπανόρθωτα" αναφέρει η κ. Φωτίου.

  "Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα το 2017 έχει να επιδείξει καλύτερα ποσοστά στην επίδραση των κοινωνικών μεταβιβάσεων στη μείωση της φτώχειας (15,8%) ακόμη και σε σύγκριση με το 2009 (13,2%). Αξίζει να σημειωθεί, επίσης ότι, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. βαίνει μειούμενος από το 2014 και μετά, τα ποσοστά της Ελλάδας εμφανίζουν βελτίωση από το 2015 και μετά. Αν συγκρίνουμε, όπως θέλουν οι κύριοι της ΝΔ, τις ελληνικές επιδόσεις με τον μέσο όρο της Ε.Ε., θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα με κυβέρνηση Σαμαρά, το 2014 υπολείπεται του μέσου όρου της Ε.Ε. κατά 19,1%, ενώ το 2017 η ψαλίδα μειώνεται στο 16,6%" σημειώνει.

  "Εκτίθενται οι κύριοι της ΝΔ, γιατί η μείωση όλων των δεικτών της φτώχειας από το 2015 και μετά που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι σημαντική. Υπενθυμίζουμε ότι το 2014 τα ποσοστά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ήταν στο 36% και το 2017 (εισοδήματα 2016), μόνο με το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, τα αντίστοιχα ποσοστά μειώθηκαν στο 34,8%. Πληροφορούμε, επίσης, τους κυρίους Βρούτση και Καράογλου, αν και ο κ. Βρούτσης ως πρώην υπουργός Εργασίας, όφειλε να το γνωρίζει - ότι η έρευνα της Eurostat για το 2017 στην οποία αναφέρονται, πραγματοποιήθηκε με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2016, δηλαδή πριν από τη γενίκευση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (01.01.17) και την υλοποίηση των ρυθμίσεων για τις οικογένειες και τα παιδιά τους (Νόμος 4512/17.01.18 άρθρο 124)" προσθέτει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

  "Δεν αντιλαμβάνονται, προφανώς ότι γελοιοποιούνται, όταν στην ανακοίνωσή τους γραφούν ότι ‘το παράδοξο είναι πως, ενώ από το 2017 εφαρμόζεται καθολικά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, οι επιδόσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι τραγικές’. Αν πρόκειται για άγνοια, είναι θλιβερό. Αν πρόκειται για σκόπιμη διαστρέβλωση, με στόχο μικροπολιτικά οφέλη, αναμενόμενο" καταλήγει η κ. Φωτίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων