Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Νοε-2018 09:32

  ΝΔ: Η πρόταση για "γενναία" αναθεώρηση, κόντρα στον "αναχρονισμό" του ΣΥΡΙΖΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΝΔ: Η πρόταση για "γενναία" αναθεώρηση, κόντρα στον "αναχρονισμό" του ΣΥΡΙΖΑ

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Συναίνεση. Αναγκαία, αν μη τι άλλο, για την κορυφαία πράξη της αναθεώρησης του Συντάγματος. Την επικαλέστηκε πολλάκις στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Το όλο πλαίσιο της ομιλίας του, πάντως, την ακύρωνε λέξη προς λέξη.

  Και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο διεμήνυσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την όλη διαδικασία, όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναφωνήσει εμφατικό "όχι" στη…Συριζοποίηση του Συντάγματος, αλλά έδειξε το δρόμο μίας γενναίας και συνάμα ευρείας αναθεώρησης, η οποία θα απαντάει στις προκλήσεις των καιρών.

  Ο ίδιος προκάλεσε τον πρωθυπουργό. Να αρθεί, επιτέλους, στο ύψος των περιστάσεων. Να κάνει πράξη την περιλάλητη αναφορά του περί της συναίνεσης.

  Στο πέσιμο της αυλαίας μίας ακόμα μαραθώνιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας ο κ. Τσίπρας έδειξε εμφανώς ότι θα είναι "απών" από αυτό το ραντεβού της εύρεσης κοινών τόπων, που θα μετατρέψει μία συρρικνωμένη πρωτοβουλία (όπως την επιθυμεί η Κουμουνδούρου) σε ένα όχημα διεύρυνσης της οπτικής για το νέο καταστατικό χάρτη της χώρας.

  "Εμείς αισθανόμαστε την ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές να αποτρέψουμε μια συρρικνωμένη αναθεωρητική πρωτοβουλία που θα τελματώσει τη συνταγματική μας τάξη για τουλάχιστον μια δεκαετία. Γι’ αυτό και θα εμποδίσουμε την εξέλιξη αυτή με κάθε μέσο που η ίδια η έννομη τάξη και το ίδιο το Σύνταγμα μας παρέχει. Σήμερα ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και αύριο στην αναθεωρητική Βουλή με την εμπιστοσύνη των πολιτών ως η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν θέλετε, λοιπόν, κ. Τσίπρα να αποδείξετε έμπρακτα ότι εννοείτε αυτό που λέτε, για τη δυνατότητα διερεύνησης ευρύτερων συναινέσεων, ελάτε να κάνουμε έναν τολμηρό και ειλικρινή διάλογο και να διευρύνουμε το πεδίο των αναθεωρητέων άρθρων. Έχετε τη δυνατότητα να αποδείξετε ότι εννοείτε όλα αυτά τα οποία λέτε", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

  Στην οδό Πειραιώς επισημαίνουν ότι η "γαλάζια" πρόταση είναι τολμηρή και, ταυτόχρονα, προοδευτική. "Είναι μια πρόταση η οποία είναι συνεπής και με τις αξίες που πρεσβεύουμε ως Παράταξη. Ενθαρρύνει την ανάπτυξη, προωθεί την αξιολόγηση, αναδεικνύει την αξιοκρατία, τονώνει την αλληλεγγύη,  ενισχύει την αξιοπιστία. Εφόσον, η πρόταση αυτή, υιοθετηθεί, η Πατρίδα μας θα αποκτήσει πραγματικά ένα νέο Σύνταγμα για μια νέα Ελλάδα", σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανάμεσα σε αιχμές για τα συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, ανάμεσα σε βολές για το δογματικό "όχι" του ΣΥΡΙΖΑ στην αλλαγή του άρθρου 16 και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο στρίμωξε πολιτικά και επικοινωνιακά τον πρωθυπουργό, αλλά ανέδειξε και την, κατά την οδό Πειραιώς, βασική στόχευση του κυβερνητικού οικοσυστήματος.

  "Δε σας ενδιαφέρει η ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος.  Άλλοι είναι οι στόχοι σας. Από τη μία, να μεταθέσετε τη συζήτηση από τη ζοφερή πραγματικότητα που οι επιλογές σας έχουν προκαλέσει. Τη διάλυση της μεσαίας τάξης μέσω της εξοντωτικής φορολόγησης, τις βαριές μνημονιακές δεσμεύσεις για πολλά χρόνια, την ανελέητη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, τις εθνικές ήττες σε μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το θέμα των Σκοπίων. Και βέβαια να μεταθέσετε τη συζήτηση από τα σκάνδαλα της κυβέρνησής σας τα οποία αποκαλύπτονται πια το ένα μετά το άλλο", ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

  Στο στόχαστρο των "γαλάζιων", στο στόχαστρο του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται όχι μόνο το πώς βλέπουν Μέγαρο Μαξίμου και πρωθυπουργός τη διαδικασία της αναθεώρησης, όσο και η μέθοδος εξέλιξής της. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον ισχυρισμό ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη όχι μόνο για το ποια και πόσα άρθρα του Συντάγματος πρέπει να αναθεωρηθούν, αλλά και για την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχουν οι αλλαγές. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όρθωσε τείχη. Επικαλέστηκε, δε, τις απόψεις κορυφαίων συνταγματολόγων, όπως του Δημήτρη Τσάτσου και του Αριστόβουλου Μάνεση, οι οποίες αποτυπώθηκαν σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο.

  "Η άποψη που εκφράσατε κ. Τσίπρα, είναι ακραία μειοψηφική στους κύκλους των Συνταγματολόγων. Δημήτρης Τσάτσος. Συνταγματικό Δίκαιο: "Ο προσδιορισμός αυτός των υπό αναθεώρηση διατάξεων δεσμεύει την επόμενη Βουλή, η οποία δεν μπορεί να προσθέσει νέες διατάξεις. Η δεύτερη Βουλή, η αναθεωρητική, ωστόσο, αφενός μπορεί να μην αναθεωρήσει κάποια από τις διατάξεις και αφετέρου να προσδώσει στην αναθεώρηση περιεχόμενο νέο και διαφορετικό από εκείνο που αποφάσισε η προτείνουσα Βουλή".

  Αριστόβουλος Μάνεσης: "Ο καθορισμός του περιεχομένου της νέας ρυθμίσεως δεν ανήκει στην αρμοδιότητα αυτής (σ.σ. της προτείνουσας Βουλής)". "θα ενεργηθεί κατά το δεύτερο στάδιο της αναθεωρητικής διαδικασίας υπό της επομένης Βουλής η οποία πάντως δεν δεσμεύεται" -επαναλαμβάνω- "δεν δεσμεύεται από τας εν τη "πράξει” της αρχικώς αποφασιζούσης την διενέργειαν της αναθεωρήσεως Βουλής".  Για να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι κ. Τσίπρα. Εάν κινηθείτε στη διαδικασία την οποία προδιαγράψατε τινάζετε τη Συνταγματική Αναθεώρηση στον αέρα", τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Το μήνυμά του ήταν σαφές. Η οδός Πειραιώς δεν πρόκειται να κλείσει τα μάτια σε αυτό που πολλάκις επισημαίνουν τα στελέχη της. Στη "Συριζοποίηση" μίας κορυφαίας πράξης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων