Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Νοε-2018 15:39

  Δέσμευση ΝΔ για μείωση ΦΠΑ στην αγορά αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας από το 24% στο 13%

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δέσμευση ΝΔ για μείωση ΦΠΑ στην αγορά αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας από το 24% στο 13%

  του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μείωση του ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας από το 24% στο 13%. Αλλά και κίνητρα για την αντικατάσταση των ταξί, των εταιρικών αυτοκινήτων, των δημόσιων και δημοτικών οχημάτων. Αυτές είναι, μεταξύ άλλων, οι αιχμές του κυβερνητικού σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη της ηλεκτρικής κινητικότητας που έχει ως κεντρικό στόχο τη διεύρυνση της χρήσης της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Στην οδό Πειραιώς τονίζουν ότι, πέρα από τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η διεύρυνση της ηλεκτροκίνησης μπορεί μεσοπρόθεσμα να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, με το όλο πλαίσιο του προγράμματος να παρουσιάζεται σύντομα από τον κ. Μητσοτάκη.

  Βασικοί άξονες του "γαλάζιου" σχεδίου, το οποίο επεξεργάστηκε ομάδα ειδικών είναι:

  -Να δοθούν σημαντικά κίνητρα για τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

  -Να υπάρξει άμεση και ευρεία ανάπτυξη των υποδομών υποστήριξής τους.

  -Να διευρυνθεί η χρήση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές.

  "Αυτό θα γίνει με τη σταδιακή αντικατάσταση των σημερινών Ι.Χ. και των παλαιών μέσων μεταφοράς από φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα, εξέλιξη που θεωρείται άμεσης προτεραιότητας στη στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στην τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα μέτρα θεωρούνται κοινή πρακτική σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα έχει καθυστερήσει δραματικά να τα υλοποιήσει λόγω της παροιμιώδους αδυναμίας της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και σε αυτόν τον τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το 2025 στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα κυκλοφορούν 20 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μέχρι το 2040 θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια", τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

  -Τα μέτρα.

  Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνονται:

  -Η καθολική μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. από το 24% που είναι σήμερα στο 13%, για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίκυκλα, προκειμένου να δοθεί αμέσως ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του σημερινού στόλου.

  -Η ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες και η δωρεάν στάθμευση στο κέντρο της πόλης των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

  -Η έκπτωση που θα έχουν οι οδηγοί στα διόδια όλης της χώρας, η μη πληρωμή τελών κυκλοφορίας και φόρου πολυτελείας.

  Ειδικότερα:

  *Για τις εταιρείες:

  Τα κίνητρα θα ισχύσουν για τις εταιρείες που διαθέτουν στόλους αυτοκινήτων, στις οποίες θα δοθούν επιπλέον κίνητρα με κατάργηση του φόρου χρήσης εταιρικών αυτοκινήτων από τα στελέχη τους και διευκόλυνση της φορολογικής απόσβεσης, είτε για την αγορά, είτε για τη μηνιαία μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

  *Για τα ταξί:

  Η ΝΔ δεσμεύεται να επιδοτήσει με 3.500 ευρώ την αγορά νέων ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Στο σχέδιο προβλέπεται η άμεση εγκατάσταση δικτύου ταχυφορτιστών στα οργανωμένα σημεία επιβίβασης πολιτών, ενώ οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων ταξί θα έχουν προτεραιότητα στις σειρές αναμονής στις πιάτσες τους, (αεροδρόμια, λιμάνια κλπ), όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.

  *Για το δημόσιο και τους ΟΤΑ:

  Μέχρι το 2025, το 30% του στόλου των αυτοκινήτων και των λεωφορείων του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχουν αντικατασταθεί με ηλεκτροκίνητα. Ισχυρά κίνητρα θα δοθούν και για τη διάδοση των φορτιστών που χρειάζονται τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Θα υπάρξει έκπτωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις που θα εγκαθιστούν φορτιστές για δημόσια χρήση στις εγκαταστάσεις τους (σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, εμπορικά κέντρα, supermarkets κλπ). Τέλος, θα υπάρξει πρόβλεψη να εγκατασταθούν σταθμοί επαναφόρτισης σε όλα τα εθνικά οδικά δίκτυα, ώστε να ενθαρρυνθεί η χρήση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και εκτός πόλεων.

  "Με το σχέδιό μας στοχεύουμε σε τρεις μεγάλες προκλήσεις: Να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων, μειώνοντας τις στάθμες ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θορύβου και τις δαπάνες στη δημόσια υγεία λόγω του προβληματικού περιβάλλοντος στην πρωτεύουσα και τις μεγάλες πόλεις. Να μειώσουμε τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και ταυτόχρονα να αυξήσουμε τη χρησιμοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με προφανή οικονομικά αποτελέσματα. Να δημιουργήσουμε ευκαιρίες ανάπτυξης νέων μορφών επιχειρηματικών δράσεων στους τομείς της ενέργειας, των τεχνολογικών κατασκευών, της πληροφορικής και των υπηρεσιών με σημαντική προστιθέμενη αξία. Έλληνες μηχανικοί, νέοι σε ηλικία, κατέχουν υψηλές θέσεις ευθύνης σε μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ άλλοι ετοιμάζονται να βγουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια. Έχουμε ευθύνη να τους δώσουμε την ευκαιρία να εργαστούν στην Ελλάδα", επισημαίνουν στην οδό Πειραιώς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων