Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Νοε-2018 14:22

  Τζανακόπουλος για συντάξεις: Κατάργηση και όχι αναστολή του μέτρου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τζανακόπουλος για συντάξεις: Κατάργηση και όχι αναστολή του μέτρου

  Για κατάργηση και όχι αναστολή του μέτρου μη περικοπής των συντάξεων έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δια των ερτζιανών. 

  Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ "news247" , ο υπουργός Επικρατείας, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Κομισιόν θα κάνει δεκτή την ελληνική θέση που θέλει την επίτευξη στόχου 3,5% και χωρίς την περικοπή συντάξεων. Στο ίδιο πλαίσιο μάλιστα ανέφερε ότι "η βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης αφορά το ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να επιτυγχάνει το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι και το 2022 που προβλέπεται αυτή η υποχρέωση, χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου. Άρα, λοιπόν, σας απαντώ ευθέως ότι δεν συζητάμε, ούτε προτιθέμεθα να συζητήσουμε, πιθανότητα αναστολής του μέτρου". 

  Ο κ. Τζανακόπουλος, μεταξύ άλλων, είπε για: 

  Συντάξεις:

  Έχουμε εξηγήσει εδώ και καιρό ότι η συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου δεν έχει σχέση με τη διαπραγμάτευση επί μνημονίων και των αξιολογήσεων αλλά αφορά στη δυνατότητα επίτευξης του στόχου +3,5%. Αφού ο στόχος επιτυγχάνεται χωρίς την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτή η θέση μας θα γίνει δεκτή από την Κομισιόν. Όσοι βιάστηκαν να γίνουν μάντεις κακών θα διαψευστούν.

  Αναδρομικά συνταξιούχων: 

  Αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει μάχες, πολλές από αυτές επιτυχημένες, για να μην επιβληθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Έχει δώσει δύο φορές κοινωνικό μέρισμα. Σκοπεύει να την τριτώσει αυτήν την πρωτοβουλία. Δίνει μια μεγάλη μάχη για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις, τις οποίες επεδίωκε και τις οποίες απαίτησε το ΔΝΤ κατά τη δεύτερη αξιολόγηση. Επομένως, αν υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία μπορεί να υπερασπιστεί το εισόδημα των συνταξιούχων, είναι η σημερινή κυβέρνηση. Ένα είναι το βέβαιο: ότι αν παρ΄ ελπίδα ο κ. Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός όχι μόνο οι συνταξιούχοι δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα δουν και τις συντάξεις τους να περικόπτονται. 

   
  Προσλήψεις:

  Ο κος Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει τον περιορισμό 1:5 προσλήψεων-αποχωρήσεων τον οποίον η ελληνική κυβέρνηση έχει διαπραγματευθεί και έχει κερδίσει το 1:1 από το 2019 και έπειτα. Επειδή ο κος Μητσοτάκης δεν πιστεύει στην ανάγκη της δημόσιας παιδείας, υγείας και πρόνοιας και θέλει να αποδώσει αυτές τις υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα είναι προφανές ότι θα είναι αντίθετος στην ενίσχυση αυτών των τομέων του κοινωνικού κράτους. Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση αυτών των τομέων του κοινωνικού κράτους και για αυτό θα προχωρήσουμε στις προσλήψεις που έχουμε εξαγγείλει οι οποίες και εντάσσονται στον κανόνα 1:1. Καμία από τις πρωτοβουλίες μας δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Είναι όλες τους μελετημένες και κοστολογημένες. Δεν πρόκειται για "παροχολογία" αλλά για εφαρμογή μιας στρατηγικής δίκαιης ανάπτυξης.
   
  Πρόταση συμφωνίας Πολιτείας- Εκκλησίας:

  Ο μισθός των κληρικών θα είναι απολύτως εξασφαλισμένος ενώ θα υπάρχει και εποπτεία του ελληνικού κράτους σε σχέση με την αξιοποίηση των κονδυλίων της επιδότησης εκ μέρους του άρα θα υπάρχει και η σχετική εγγύηση. Το πρόβλημα είναι ότι τα πολιτικά κόμματα αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συμφωνία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας. Τα περί συμπαιγνίας ΠΘ – Αρχιεπισκόπου είναι γελοιότητες και χυδαίες τοποθετήσεις. Πάντοτε όταν προσπαθείς να κάνεις ένα βήμα μπροστά θα υπάρχουν και δυνάμεις που θα αντιτίθενται. Αυτό που θα μείνει όμως στο τέλος θα είναι η ιστορικότητα αυτής της συμφωνίας.

  Καμμένο:

  Νομίζω ότι ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε τη στάση του με τις τελευταίες του δηλώσεις και παρεμβάσεις. Εμείς έχουμε πει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ορίζοντας αυτής της κυβέρνησης είναι ορίζοντας ολοκλήρωσης της τετραετίας και στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε μια έντιμη, ειλικρινή και παραγωγική συμφωνία με τον κ. Καμμένο. 

   
  NOVARTIS

  Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει το νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις δικαστικές ενέργειες και να προχωρήσει τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης επομένως κατά τη γνώμη μου δεν τίθεται θέμα "παγώματος" της υπόθεσης Novartis όμως αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η Ελληνική Δικαιοσύνη με τα θεσμικά της όργανα και τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
   
  ΚΙΝΑΛ

  Η κα Γεννηματά είχε αρκετές δυνατότητες όλο αυτό το διάστημα να πάρει αποστάσεις από τις προηγούμενες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ που το οδήγησαν στην ταύτιση με τη ΝΔ. Η συζήτηση στο επίπεδο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας αποδείχθηκε και στο Συνέδριο του SPD το προηγούμενο ΣΚ ότι είναι σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος. Καλό θα ήταν λοιπόν το ΚΙΝΑΛ να παρακολουθήσει αυτές τις συζητήσεις και να κατανοήσει ότι είναι αναγκαία στροφή με αριστερό πρόσημο. Η πολιτική συνθήκη των μνημονίων είναι που οδήγησε στη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Άλλωστε στο ΚΙΝΑΛ ήταν εκείνοι που συγκυβερνούσαν με τους κκ Γεωργιάδη, Βορίδη και είχαν ΓΓ της Κυβέρνησής τους τον κο Μπαλτάκο. Εμείς έχουμε προχωρήσει σε προοδευτικές θεσμικές τομές που καμία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να κάνει: Ιθαγένεια, Συμφωνία των Πρεσπών, δικαιώματα συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών, όλα αυτά βρήκαν το ΚΙΝΑΛ αν όχι αντίθετο τουλάχιστον αμήχανο.
  ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ
  Ο ορίζοντας αυτής της κυβέρνησης είναι ο ορίζοντας ολοκλήρωσης της 4ετίας. Ο ΠΘ είπε ότι η Συμφωνία θα κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο όπως ακριβώς ορίζει η Συμφωνία και από εκεί και πέρα η διάσκεψη των προέδρων θα ορίσει τη διαδικασία για την επικύρωσή της.
   
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων