Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Νοε-2018 11:08

  Ευ. Βενιζέλος: Προβληματική νομικά και ιστορικά η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

  Ευ. Βενιζέλος: Προβληματική νομικά και ιστορικά η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Προβληματικό νομικά και ιστορικά χαρακτήρισε το κομμάτι της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου που αφορά στην εκκλησιαστική περιουσία, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. 

  "Συμφωνία δεν υπάρχει γιατί  είναι μια δήλωση προθέσεων, ένα μνημόνιο, μεταξύ δύο προσώπων  που δεν έχουν σχετική αρμοδιότητα. Πρέπει να νομοθετηθεί με νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή των Ελλήνων και από πλευράς Εκκλησίας της Ελλάδος πρέπει να  αποφασίσει η σύνοδος της Ιεραρχίας ή αν έχει εξουσιοδότηση η διαρκής ιερά σύνοδος, πάντως σίγουρα όχι μόνο ο Αρχιεπίσκοπος", ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 
   
  Η συμφωνία, όπως σημείωσε, "πρακτικά, δημοσιονομικά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Γιατί το δημοσιονομικό κόστος σε σχέση με τη μισθοδοσία του κλήρου παραμένει απολύτως το ίδιο. Αυτό που δημιουργείται είναι διοικητική, εργασιακή και ασφαλιστική  αναταραχή και αβεβαιότητα ως προς τους κληρικούς, κυρίως ως προς τους έγγαμους ιερείς οποίοι πρέπει να θρέψουν τις οικογένειες τους".

  "Είναι εύλογη η αναταραχή και η ανασφάλεια που υπάρχει στις τάξεις του κλήρου", σημειώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

  Έχει όπως αναφέρει, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, "στοιχεία προφανώς επικοινωνιακά και άνευ περιεχομένου ,πλαστά ως προς το περιεχόμενο της και  έχει κι άλλα στοιχεία που συνιστούν μια ιστορική και νομική νίκη της Εκκλησίας σε σχέση με την απαλλοτριωμένη  περιουσία της και ιδίως σε σχέση με τις αξιώσεις που είχε από το 1952 για μια πλήρη αποζημίωση. Αυτό το οποίο σίγουρα δεν συμβαίνει είναι ένα βήμα προς  τον χωρισμό όπως διακηρύσσει ακαίρως  ευκαίρως ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του".

  Αναφερόμενος στην συνταγματική αναθεώρηση, τόνισε ότι "δεν συντρέχουν οι λόγοι για να γίνει".

  "Η αναθεώρηση έχει χρησιμοποιηθεί από τον κύριο Τσίπρα  τα τελευταία  χρόνια ως ένα μικρό καρότο, το οποίο πολλές φορές εμφανίζεται και άλλες εξαφανίζεται ανάλογα με τη συγκυρία. Τώρα ρίχνει και το υλικό της αναθεώρησης ως κάρβουνο στη μηχανή που έχει ανάψει προεκλογικών παροχών ή ανοίγματος νέων μετώπων καθ’ οδόν προς τις εκλογές", είπε.

  Μιλώντας για το κομμάτι που αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε: "Η αποσύνδεση από την διάλυση της Βουλής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έπρεπε να έχει γίνει από την αναθεώρηση του ΄86.  Είμαι υπέρ της λύσης, της έμμεσης εκλογής, είτε με μειωμένη  πλειοψηφία, είτε από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα όπως συμβαίνει και στη Γερμανία, θα μπορούσαν για παράδειγμα να είναι οι βουλευτές και οι δήμαρχοι με τους περιφερειάρχες και να εκλέγουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστω και με απλή πλειοψηφία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ