Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Νοε-2018 21:45

  Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τα αναδρομικά σε ένστολους

  Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τα αναδρομικά σε ένστολους
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:40

  Της Μαρίας Νταλιάνη 

  Κατατέθηκε με δύο χρόνια καθυστέρηση και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, η τροπολογία που προβλέπει την καταβολή αναδρομικών ύψους 820 εκατ. ευρώ στους ένστολους, αλλά και σε άλλες ομάδες όπως οι γιατροί, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί (σ.σ. μαζί με φόρους και εισφορές το μεικτό κόστος φτάνει στα 1,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου). Σημειώνεται ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει για το έτος 2018 δαπάνη 800 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά. 

  Η επιστροφή των αναδρομικών στους ένστολους (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες) θα γίνει τον επόμενο μήνα όπως εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

  Σύμφωνα με την τροπολογία, τα αναδρομικά θα δοθούν εφάπαξ όχι μόνο στους ένστολους, αλλά και στους γιατρούς του ΕΣΥ, τους Πανεπιστημιακούς και τα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Θεσ/νικης και Λυρικής Σκηνής, καθώς και τους δικαστικούς λειτουργούς και στους συνταξιούχους υπαλλήλους, αλλά η σειρά με την οποία οι παραπάνω ομάδες θα τα λάβουν θα καθοριστεί με ΚΥΑ του υπουργείου Οικονομικών και συναρμόδιων υπουργείων. Ρόλο στη σειρά καταβολής των αναδρομικών θα παίξει η σειρά έκδοσης δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες αποφασίστηκε η καταβολή τους. 

  Η ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία την οποία έχει ήδη προαναγγείλει πως θα ζητήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου, όπως λένε στελέχη της να "στριμώξει" την αντιπολίτευση. Η επιστροφή των αναδρομικών πάντως καθυστέρησε τουλάχιστον έναν χρόνο, καθώς υπήρχαν ήδη αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (2014 και 2016) αλλά η κυβέρνηση, όπως τόνιζαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, επέλεξε να το φέρει σε προεκλογικό χρόνο στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναστρέψει το βαρύ κλίμα στην κοινωνία από τις επιλογές της.

  Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας "Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/50/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014, σχετικά με τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την προαγωγή της κινητικότητας των εργαζομένων μεταξύ των κρατών-μελών με τη βελτίωση της απόκτησης και της διατήρησης δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης (L128/1 της 30.04.2014)".

  Τι προβλέπει η τροπολογία 

  Η τροπολογία αναλυτικά προβλέπει καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού, που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των μηνιαίων αποδοχών που θα δικαιούνταν να λάβουν με βάση τις ισχύουσες κατά την 31.7.2012 μισθολογικές διατάξεις και των μηνιαίων αποδοχών που πράγματι τους κατεβλήθησαν:

  *Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και για όσο χρόνο αυτά ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 1.8.2012 έως και 31.12.2016.  

  * Στους Ιατρούς του Ε.Σ.Υ., Ιατρούς Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., Επικουρικούς Ιατρούς και Ειδικευόμενους Ιατρούς και για όσο χρόνο αυτοί ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 13.11.2014 έως και 31.12.2016.  

  * Στα μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.Δ.Ι.Π. των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι.  κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2015 έως και 31.12.2016.

  * Στα μέλη του μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής  και για όσο χρόνο αυτά ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2015 έως και 31.12.2016. 

  * Στους Δικαστικούς Λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Ν.Σ.Κ.  και για όσο χρόνο αυτοί ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 1.8.2012  έως και 30.6.2014.

  * Σε συνταξιούχους των παραπάνω κατηγοριών. Αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ της μηνιαίας σύνταξης που θα δικαιούνταν να λάβουν εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι μισθολογικές διατάξεις του ν. 4093/2012 και αυτής που πράγματι τους κατεβλήθη το διάστημα που προβλέπεται για κάθε κατηγορία. 
   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

  Τροπολογία (653 KB)

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων