Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Νοε-2018 11:06

  Επιφυλάξεις Φίλη για τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου

  Επιφυλάξεις Φίλη για τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιφυλάξεις για το χθεσινό πλαίσιο συμφωνίας Πολιτείας- Κράτους που συνομολόγησαν Τσίπρας- Ιερώνυμος διατυπώνει ο πρώην υπουργός Παιδείας και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. 

  Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο topontiki.gr ο κ. Φίλης, αναφέρει σχετικά με τη μισθοδοσία των κληρικών:

  "Είναι θετικό και αναγκαίο να επιχειρείται και να επιτυγχάνεται συμφωνία ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία. Είναι θετικό το ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς. Δεν κατανοώ, όμως, πώς αυτό θα επιτευχθεί ουσιαστικά όταν το κράτος διατηρεί την υποχρέωσή του να πληρώνει στην Εκκλησία τουλάχιστον 210 εκατομμύρια ετησίως προκειμένου αυτή να μισθοδοτεί εις τον αιώνα τον άπαντα τους ιερείς".

  και προσθέτει: "Αναμφίβολα το κράτος οφείλει να διασφαλίσει στους πολίτες το δικαίωμά τους στη λατρεία του θεού τους και συνεπώς τη μισθοδοσία των κληρικών όλων των επίσημων θρησκειών και δογμάτων στη χώρα μας. Γιατί, όμως, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνονται τόσα χρήματα και να διασφαλίζονται οι 10.000 θέσεις των ιερέων; Γνωρίζετε ότι στα χρόνια των μνημονίων είχαμε μόνο 8.000 μόνιμους νοσοκομειακούς γιατρούς;".

  "Γαλαντομία του κράτους" προς την Εκκλησία η ρύθμιση για τη διαμφισβητούμενη περιουσία

  Επιφυλάξεις διατυπώνει παράλληλα και για το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, αναφέροντας πως πρόκειται για "δεν αντιλαμβάνομαι γιατί προωθείται μια ρύθμιση τύπου "περαίωση" υπέρ της Εκκλησίας – και μάλιστα προκαταλαμβάνοντας το Κτηματολόγιο, που θα ολοκληρωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια".

  Συγκεκριμένα, τονίζει: 

  "Με τη συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία αναγνωρίζονται στην Εκκλησία αμφισβητούμενα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αξιοποιηθούν από κοινού με το κράτος. Χρειάζεται πολλή δημόσια συζήτηση και νομική διευκρίνιση και όχι γαλαντομίες εκ μέρους του κράτους. Η εκκλησιαστική περιουσία είναι ένα ακανθώδες ζήτημα και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί προωθείται μια ρύθμιση τύπου "περαίωση" υπέρ της Εκκλησίας – και μάλιστα προκαταλαμβάνοντας το Κτηματολόγιο, που θα ολοκληρωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια.

  Οι ρυθμίσεις για τα οικονομικά της Εκκλησίας δεν έχουν σχέση με τη συνταγματική αναθεώρηση, γι’ αυτό ο διάλογος πρέπει να γίνει χωρίς βιασύνες και δεσμεύσεις εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων