Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Νοε-2018 10:47

  Ο Μητσοτάκης φέρνει Τσίπρα – Καμμένο στη Βουλή για το προσφυγικό

  Ο Μητσοτάκης φέρνει Τσίπρα – Καμμένο στη Βουλή για το προσφυγικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:15

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Κατατέθηκε στη Βουλή το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το μείζον ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

  Με το αίτημα αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Κυριακός Μητσοτάκης στοχεύουν ευθέως στην ανάδειξη της κυβερνητικής αμηχανίας και αφωνίας, μπροστά στο σαρωτικό κύμα αποκαλύψεων και δημοσιευμάτων, που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη ατζέντα-φωτιά, τη διαχείριση κονδυλίων και την κατάσταση στη Μόρια.

  Η επιστολή Μητσοτάκη

  Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η αδυναμία διαχείρισης του Μεταναστευτικού από την πλευρά της κυβέρνησης, προσβάλλει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όσων αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα, απειλεί την κοινωνική συνοχή περιοχών που δέχονται μεγάλο βάρος προσφύγων-μεταναστών, όπως του Ανατολικού Αιγαίου και πλήττει σοβαρά τη διεθνή εικόνα της χώρας.

  "Εικόνες από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπως σε αυτό της Μόριας Λέσβου, αναδεικνύουν τις ελλιπείς τους υποδομές, την πλήρη απουσία στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, τη βία και την ανομία που κυριαρχεί σε αυτά, μεταδίδονται καθημερινά από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, εκθέτοντας με πρωτοφανή τρόπο την πατρίδα μας. Το BBC χαρακτήρισε προσφάτως τον καταυλισμό της Μόριας ως το "χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στη Γη". Είναι αδιανόητο στη σημερινή Ελλάδα μικρά παιδιά να μεγαλώνουν σε άθλιες συνθήκες και χιλιάδες γυναίκες να ζουν καθημερινά σε ένα περιβάλλον βίας, παρενοχλήσεων και τρόμου. Σε συνθήκες, δηλαδή, που προσβάλλουν κάθε έννοια ανθρωπισμού, αλλά και το διαχρονικό αίσθημα αλληλεγγύης των Ελλήνων. Το κολαστήριο της Μόριας είναι το απόλυτο ξεγύμνωμα της κάλπικης ευαισθησίας της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα”, τονίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

  Ο κ. Μητσοτάκης αφήνει αιχμές και για τον συγκυβερνήτη του κ. Τσίπρα, Πάνο Καμμένο.

  "Ο απάνθρωπος τρόπος διαβίωσης στους καταυλισμούς είναι αναντίστοιχος με την τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια που έχει διατεθεί στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικού ύψους άνω του 1,6 δις ευρώ. Χρηματοδότηση που έχει χορηγηθεί απευθείας και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας τους λόγω και του ανεπαρκούς θεσμικού πλαισίου εποπτείας τους. Και προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι για το θέμα αυτό η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (O.L.A.F.) έχει ξεκινήσει έρευνα για τον τρόπο που αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια του υπουργείου Άμυνας τα οποία αφορούν τη σίτιση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι στελέχη που επελέγησαν από τη σημερινή κυβέρνηση για να ασχοληθούν με τη διαχείριση του προβλήματος, αποχώρησαν προβαίνοντας δημοσίως σε σοβαρότατες καταγγελίες για κακοδιαχείριση των κονδυλίων, όπως ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης, παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, και ο μέχρι πρότινος Διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών, κ. Ανδρέας Ηλιόπουλος. Η δε κυβέρνηση, αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, επιχειρεί να φιμώσει τον Τύπο υποβάλλοντας μηνύσεις στους δημοσιογράφους που τις ερευνούν”, σημειώνει, στην επιστολή του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα, σημειώνει πως είναι απαραίτητη μια σοβαρή, υπεύθυνη και σε βάθος συζήτηση για το ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, ζητώντας τη διενέργεια προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση με θέμα τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος και του τρόπου απορρόφησης και αξιοποίησης των πόρων που έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας ως βοήθεια για την αντιμετώπισή του. 

  Κυβέρνηση σε αφωνία

  "Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αμηχανία. Από τον Αύγουστο και μετά δε λέει λέξη για όσα συμβαίνουν στο προσφυγικό και στη Μόρια", σχολιάζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος είναι ο μόνος που επιμένει στο θέμα, μεταβαίνοντας ανά τακτά διαστήματα στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, προκειμένου να έχει άμεση ενημέρωση.

  Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω της κίνησης για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, στοχεύουν να αναδείξουν την υποκρισία του κυβερνητικού στρατοπέδου, καθώς και της περιλάλητης "αριστερής προσέγγισης" στα ζητήματα της καθημερινότητας. "Στη Βουλή περιμένουμε απαντήσεις, για ένα θέμα που εκθέτει τη χώρα διεθνώς", είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι "γαλάζιοι".

  Στην ατζέντα του προσφυγικού είχε εστιάσει και πάλι πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με πρόεδρο του γαλλικού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, Laurent Wauquiez.

  "Για τα ζητήματα της μετανάστευσης και του προσφυγικού προβλήματος και συμφωνήσαμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να επαναξιολογήσει συνολικά την μεταναστευτική της πολιτική. Μια πολιτική η οποία, δυστυχώς, στην Ελλάδα έχει αποτύχει με ευθύνη πρωτίστως της ελληνικής κυβέρνησης. Έχει αποτύχει διότι δυστυχώς τα νησιά μας έχουν γίνει μια αποθήκη ψυχών. Έχει αποτύχει η ελληνική κυβέρνηση διότι τα κονδύλια του προσφυγικού τα διαχειρίζεται με αδιαφάνεια. Και έχει αποτύχει επίσης διότι με πολύ αργές διαδικασίες ασύλου εγκλωβίζει τελικά πρόσφυγες στα νησιά μας χωρίς ποτέ να τελεσιδικούν οι αιτήσεις ασύλου που αυτοί υποβάλλουν στις ελληνικές Αρχές. Είναι πολύ σημαντικό και ενόψει του νέου προϋπολογισμού της Ε.Ε. να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για την ασφαλή φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Για μια Ευρώπη που πραγματικά θα προστατεύει και η οποία θα φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της", είχε τονίσει ο κ. Μητσοτάκης. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ