Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Νοε-2018 09:20

  Η Ν.Δ. κατηγορεί τον Α. Τσίπρα για "ευτελισμό" της Συνταγματικής Αναθεώρησης

  Η Ν.Δ. κατηγορεί τον Α. Τσίπρα για "ευτελισμό" της Συνταγματικής Αναθεώρησης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ραντεβού στη Βουλή και στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί για τις συνταγματικές αλλαγές δίνει η Νέα Δημοκρατία στην Κουμουνδούρου.

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ετοιμάζεται να φέρει στο προσκήνιο τις προτάσεις που εισηγείται η οδός Πειραιώς για το νέο καταστατικό χάρτη της χώρας, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την προσεχή Τρίτη. Η πρόταση θα είναι συνολική, θα φέρει τις υπογραφές όλων των "γαλάζιων" και θα απαντάει στις προκλήσεις της νέας εποχής. Την ίδια στιγμή, δε, η Νέα Δημοκρατία εξαπολύει γενικευμένο κύμα επίθεσης εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Οι αιχμές περί της κυβερνητικής επιχείρησης εργαλειοποίησης ακόμα και της επιβεβλημένης αλλαγής του Συντάγματος "ως όχημα διχασμού και μικροπολιτικής ιδιοτέλειας" σφυρίζουν επάνω από το οικοσύστημα των μαξιμινών, ενώ από κοντά ακολουθεί η καίρια από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας επισήμανση ότι θα τεθούν αναχώματα ισχυρά στη "Συριζοποίηση" του Συντάγματος. "Δε θα επιτρέψουμε στην Κουμουνδούρου να επιβάλει τις ιδεοληψίες της στον καταστατικό χάρτη της χώρας. Είναι η επιτομή της υποκρισίας να θέλουν να αλλάξουν τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν οι ίδιοι την έχουν εργαλειοποιήσει, για να ρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Προτείνουν δημοψηφίσματα για κάθε ζήτημα, όταν οι ίδιοι ευτέλισαν τη διαδικασία του δημοψηφίσματος το καλοκαίρι του 2015. Προσπαθούν να περάσουν την απλή αναλογική στο Σύνταγμα, όταν απέτυχαν να την περάσουν με νόμο", σημειώνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Στην οδό Πειραιώς υπενθυμίζουν πως εδώ και καιρό έχουν επισημάνει ότι οι συνθήκες είναι ώριμες στη χώρα για μία τολμηρή και ευρεία Συνταγματική Αναθεώρηση. "Από τις αρχές του 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να ενταχθούν με συναινετικό τρόπο προς αναθεώρηση όλες οι βασικές προτάσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και οι πολίτες να αποφανθούν, μέσω των εκλογών, για την κατεύθυνση των αλλαγών. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας φοβάται να αποδεχθεί την αυτονόητη αυτή πρόταση, προφανώς γιατί γνωρίζει ότι θα ηττηθεί στις επικείμενες εκλογές", είναι το μήνυμα των "γαλάζιων", με τη Νέα Δημοκρατία να εστιάζει στα άρθρα 101, 103, 106, 110 και, φυσικά, στο άρθρο 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη διαμορφώσει τον πυρήνα του σχεδίου του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που έχει ως βάση εννέα κύριες κατευθύνσεις:

  -Διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυσή της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.

  -Αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.

  -Δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή και την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.

  -Επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.

  -Αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.

  -Ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.

  -Κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.

  -Απλούστερη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

  -Κατάργηση περιττών και γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος.

  "Είναι αυτονόητο ότι δε θα επιτρέψουμε στον Αλέξη Τσίπρα να ευτελίσει αυτή τη μείζονα θεσμική διαδικασία. Στη διάρκεια της επικείμενης κοινοβουλευτικής συζήτησης, θα αναδείξουμε όλες τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές για την Ελλάδα και όλοι οι βουλευτές θα αναλάβουν τις ευθύνες τους", διαμηνύει η Νέα Δημοκρατία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων