Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Ιουλ-2018 17:35

  Απόπειρα Τσίπρα για αναστροφή των εντυπώσεων μετά το φιάσκο

  Απόπειρα Τσίπρα για αναστροφή των εντυπώσεων μετά το φιάσκο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18.17

  Της Νίκης Ζορμπά

  Να "διασκεδάσει" τις προχθεσινές αλγεινές εντυπώσεις που άφησε η συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του στο έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε χθες. 

  Ο πρωθυπουργός, παρότι επέμεινε να μιλά για "πιθανές" ευθύνες, πιθανές αμέλειες και πιθανά λάθη , δήλωσε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος το πολιτικό κόστος της τραγωδίας, καλώντας το αυτό να πράξουν και οι υπουργοί του. 

  Αυτό πάντως, ουδόλως σηματοδοτεί διάθεση "παραίτησης" για τον ίδιο και την Κυβέρνησή του (ως είθισται να σηματοδοτεί η ανάληψη πολιτικής ευθύνης) αλλά αντιθέτως διαμήνυσε ότι "εμείς δεν θα επιχειρήσουμε να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας". 

  Όπερ σημαίνει με λόγια απλά: Σκέψη για πρόωρες εκλογές με αφορμή την τραγωδία, δεν υπάρχει στο μυαλό του πρωθυπουργού. 

  Παραλλήλως, ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας ότι  δεν αποφεύγει "και τη σκέψη ή τον φόβο: Μήπως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε κι εμείς το ίδιο λάθος, που τόσες φορές έχουμε δει να διαπράττουν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να μειώσουμε τις ευθύνες", προχώρησε σε άδειασμα ( καίτοι όχι πολύ ηχηρό) της μέχρι και σήμερα γραμμής περί "εμείς τα κάναμε όλα καλά" , "ήταν αναπόφευκτη η τραγωδία" και τα περί "ψάχνω να βρω ένα μεγάλο λάθος και δεν βρίσκω" που εκστόμισε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας.

  Στο δια ταύτα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε δράσεις που θα εγγυώνται ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί η πρόσφατη τραγωδία, παραδεχόμενος εν είδει αυτοκριτικής ότι ναι μεν υπάρχουν οικιστικές αυθαιρεσίες ετών συσσωρευμένες από ένα "φαύλο" παρελθόν , τονίζοντας όμως πως: "Και όσο κι αν είναι σωστό -και είναι σωστό- ότι δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να λύσουμε τεράστια προβλήματα δεκαετιών, πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ό,τι πρέπει για να το αλλάξουμε". 

  Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας, δήλωσε: 

  *"Ζήτησα σήμερα εκτάκτως να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια δύσκολη στιγμή, ίσως τη πιο βαριά της κυβερνητικής μας θητείας. Δε σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμικτα αισθήματα τούτη την ώρα. Όπως φαντάζομαι και σε όλους σας. Πόνος, συντριβή, για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν απροσδόκητα, και άδικα. Αλλά και αγωνία. Αγωνία αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παρά πάνω από όσους έφυγαν άδικα"

  *"Θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Και σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς, όσο βαρύ κι αν είναι. Γιατί είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας".

  *Εμείς δε θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας. Όπως δεν το κάναμε, όταν αναλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη, και φορτωθήκαμε εθελοντικά τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών. Όπως δεν το κάναμε όταν αντιμετωπίσαμε το φάσμα μιας τεράστιας οικονομικής, εθνικής, και ανθρωπιστικής καταστροφής, για την οποία άλλοι ήταν υπεύθυνοι.

  ατανοούμε όλοι με οδυνηρό τρόπο και σε όλο του το βάθος, ότι κυβερνάμε μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν στρεβλώσεις. Που ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα πάνω σε ρέματα και παραλίες. Που με ευθύνη και του πελατειακού κράτους, δημιουργήθηκαν ολόκληρα οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμιά πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων τους.

  *Αυτό το κράτος, όμως, σήμερα το διοικούμε εμείς και όσο κι αν είναι σωστό -και είναι σωστό- ότι δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να λύσουμε τεράστια προβλήματα δεκαετιών, πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ό,τι πρέπει για να το αλλάξουμε.

  *Οι αποκεφαλισμοί, την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν είναι πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας.  Πολύ περισσότερο η εύκολη καταδίκη, και οι αποκεφαλισμοί, των ανθρώπων εκείνων –πυροσβεστών, αστυνομικών, λιμενικών, στρατιωτικών- και της ηγεσίας τους,που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με αίσθημα καθήκοντος, και συχνά με ηρωισμό, στα μέτωπα της φωτιάς.Ας μην πυροβολούν, λοιπόν, οι διάφοροι κριτές και πολέμαρχοι του καναπέ, εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας.

  *Αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση, και πιθανή απόδοση ευθυνών. 
  Διαφορετικά ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων. Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε. 
  Το αφήνουμε σε όσους το έκαναν στο παρελθόν και το επικαλούνται και σήμερα εναντίον μας. 

  *Θα προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου, που θα αντιμετωπίζει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών. Με τη συμμετοχή επιστημονικών φορέων, πανεπιστημίων, και ειδικών. Και στην προσπάθεια αυτή καλώ από τώρα να συμμετάσχουν οι πάντες. 
  Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.  Γιατί είναι μια προσπάθεια εθνική, και ένα καθήκον που απορρέει για όλους από την σημερινή τραγωδία. Αν χρειαστεί να "σπάσουμε αβγά", να δουλέψουν μπουλντόζες, να υπάρξει σύγκρουση, ας γίνει. 

  *Οι ενδείξεις που έχουμε, και που ερευνούν οι αρμόδιες αρχές, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τις φονικές πυρκαγιές είχαμε εμπρησμούς.  

  Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος τους, και δεν πρόκειται να μπούμε σε παιγνίδι σεναρίων. Ούτε να κρυφτούμε πίσω από θεωρίες συνωμοσίας, όπως γινόταν παλιότερα. Ξέρουμε όμως, και πρέπει να γίνει σαφές αυτό σε κάθε πολίτη, ότι οφείλουμε εδώ και τώρα να οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την άμυνα της πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις. 

  Διαβάστε ακόμη:

  *Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων