Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιουν-2018 19:43

  Τσίπρας: H ναυτιλία να παραμείνει στην κορυφή της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής ατζέντας

  Τσίπρας: H ναυτιλία να παραμείνει στην κορυφή της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής ατζέντας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Καταφέραμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων αλλά και των αγορών, αυτό είναι το διαβατήριο για την οριστική έξοδο από την κρίση αλλά και η εγγύηση για τη σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια, ανέφερε προ ολίγου ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας μιλώντας στην τελετή εγκαινίων για τα 50α Ποσειδώνια, τη μεγαλύτερη έκθεση για τη ναυτιλία διεθνώς που άνοιξε σήμερα τις πύλες της. 

  Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ολοκλήρωση εντός του Ιουνίου των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης και υπογράμμισε ότι μέχρι τότε θα έχουν καταλήξει οι εντατικές διεργασίες και διαβουλεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

  "Για την ελάφρυνση του χρέους εργαζόμαστε και επιδιώκουμε όχι μια οποιαδήποτε λύση, αλλά όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του Eurogroup, θα δώσει σταθερή και διαρκή πρόσβαση στις αγορές", τόνισε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που θα μπορεί να πατήσει ξανά στα πόδια της. 

  Ταυτόχρονα χαρακτήρισε εθνικό στόχο  για τη χώρα να μπορεί να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις χωρίς δεκανίκια, χωρίς τεχνική υποβοήθηση της αναπνοής της και σε αυτόν το στόχο κάλεσε όλους και ιδιαίτερα τους εκπροσώπους της ναυτιλίας να συμμετέχουν και να συμβάλουν στην επιτυχία του. 

  Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές ευκαιρίες που ανοίγονται για τη ναυτιλία από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την αύξηση των εξαγωγών, αλλά και την ανάδειξη και αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας.

  Επίσης ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάδειξη του Πειραιά σε κύρια πύλη της Ευρώπης για το διαμετακομιστικό εμπόριο με την Ασία που κεφαλαιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το γεωγραφικό πλεονέκτημα της χώρας. 

  Ο πρωθυπουργός σημείωσε εξάλλου ότι σήμερα που παρατηρείται επανεμφάνιση του προστατευτισμού και κίνδυνος οπισθοχώρησης του διεθνούς εμπορίου, εξαιτίας ευρύτερων ανακατατάξεων και εμπορικών διενέξεων, έχει μεγάλη σημασία να παραμένει η ναυτιλία στην κορυφή της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής ατζέντας.

  Τέλος ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η πολιτεία θεωρεί αυτονόητη και απόλυτη υποχρέωση να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των πληρωμάτων και να γίνονται σεβαστές οι διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα όσον αφορά στους  μισθούς τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας. 

  Βενιάμης: Δεν είναι αυτονόητη η πρωτιά της ευρωπαϊκής ναυτιλίας

  Νωρίτερα στην τελετή εγκαινίων μίλησε ο πρόεδρος  της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης ο οποίος υπογράμμισε ότι οι Έλληνες εφοπλιστές νιώθουν υπερήφανοι που υποστηρίζουν την πρωτιά της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας έχοντας μερίδιο 50%. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η πρωτοκαθεδρία της Ευρώπης δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη σημειώνοντας ότι χωρίς ανταγωνιστικές συνθήκες μπορεί να απειληθεί.

  ”Όπως κάθε ναυτιλιακό κράτος έτσι και η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει την ναυτιλία της ανταγωνιστική με μέτρα και κανονισμούς προκειμένου  να επωφελείται τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από τον παραγωγικό αυτόν πυλώνα της ναυτιλίας” τόνισε ο κ. Βενιάμης .

  Ο ίδιος χαρακτήρισε ως απόδειξη ωριμότητας του έθνους και της πολιτείας, την αναγνώριση του ρόλου της ναυτιλίας ως εθνικού κεφαλαίου ενώ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την παρουσία του στα εγκαίνια των Ποσειδωνίων ως έμπρακτη απόδειξη ότι  η ποντοπόρος ναυτιλία αποτελεί θεμέλιο λίθο για ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο.

  Στην τελετή εγκαινίων μίλησε επίσης η  Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Violeta Bulc σημειώνοντας ότι είναι καθοριστικός ο ρόλος της ΕΕ και της συνεργασίας όλων εντός της Ένωσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Σημείωσε ότι με την πρόσφατη συμφωνία του Απριλίου πλέον η ναυτιλία έχει έναν συγκεκριμένο στόχο και απομένει πλέον να φανεί πως θα φτάσει στην επίτευξή του.  Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις για επένδυση στις νέες τεχνολογίες, τη χρήση καθαρών καυσίμων αλλά και για την ψηφιοποίηση που θα κάνει τους στόλους πιο αποτελεσματικούς και αποδοτικούς. 

  Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ Kitak Lim αναφέρθηκε στην ιστορικής σημασίας συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο για τη μείωση των εκπομπών ρύπων ενώ τόνισε ότι οι προκλήσεις σήμερα της ναυτιλίας αφορούν στην κλιματική αλλαγή, την αυτοματοποίηση και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο επιδραστικά μέλη του ΙΜΟ και βοηθά σε μακροχρόνια θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και τους ναυτικούς. Τα Ποσειδώνια είναι κάτι περισσότερο από εμπορική έκθεση κατέληξε ο κ. Lim

  Τέλος ο εκτελεστικός διευθυντής των Ποσειδωνίων Θ. Βώκος τόνισε ότι τα 50 Ποσειδώνια φέτος είναι τα μεγαλύτερα στην ιστορία τους με 2012 εκθέτες από 92 χώρες, και πάνω από 22 χιλιάδες επισκέπτες από περισσότερες από 100 χώρες. Τα Ποσειδώνια υποστηρίζουν τουρισμό και εκτιμάται ότι παράγονται 60 εκ. ευρώ για την οικονομία ανέφερε ο κ. Βώκος καταλήγοντας ότι αποτελούν την  πιο φημισμένη παγκόσμια εκδήλωση της ναυτιλίας, στην οποία οι ηγέτες συναντιούνται συζητούν τις προκλήσεις και ανταλλάσσουν εκτιμήσεις για το μέλλον.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων