Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Μαϊ-2018 14:58

  Μήνυμα Τσίπρα σε Ζάεφ: Απόφυγε τα άτσαλα βήματα αν θες λύση

  Μήνυμα Τσίπρα σε Ζάεφ: Απόφυγε τα άτσαλα βήματα αν θες λύση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.00

  Της Νίκης Ζορμπά

  Να αποφύγουν τα άτσαλα βήματα, τώρα στο τέλος της διαδρομής για επίτευξη λύσης, κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ και την γείτονα ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει από νωρίς το μεσημέρι. 

  Ο κ. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τη δυσφορία που εξέπεμψε και κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή για τις διαρροές στα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ περί του "Μακεδονία του Ιλιντέι" , επέλεξε να απευθυνθεί στο εσωτερικό των γειτόνων, καλώντας τους : "Ας μη χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία, ας μην κάνουμε ‘άτσαλα βήματα στα τελευταία κρίσιμα μέτρα. Η Ελλάδα θα είναι πάντοτε μια χώρα αρωγός στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν το μεγάλο βήμα στην ευρω προοπτική και όποιους άλλους οργανισμούς επιλέξουν να ενταχθούν
  Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με την ελπίδα ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη συμφωνία". 

  Σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός, επανέλαβε την θέση της Κυβέρνησης για "Εξεύρεση λύσης σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό με χρήση έναντι όλων". 

  Συγκεκριμένα, αφού ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, είπε για τις διαβουλεύσεις με τη γείτονα:

  *Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης που μεγάλη ευθύνη αναλάβαμε. Τα βήματά μας είναι προσεκτικά και υπεύθυνα, υπερασπιζόμαστε μια εθνική γραμμή που έχει δημιουργηθεί εδώ και 2 δεκαετίες. 
  Βασικός μας στόχος είναι να βρούμε μια λύση που θα ανοίγει τη δυνατότητα στους λαούς μας να ζουν ειρηνικά 

  *Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εργαζόμαστε για μια λύση που δεν θα αφήνει εκκρεμότητες στο μέλλον και δεν θα είναι εύθραυστη άρα για μια λύση που δεν θα θίγει ούτε την ιστορία ούτε την αξιοπρέπεια των δύο λαών. 
   

  *Προσήλθαμε με ειλικρίνεια και ανοιχτά χαρτιά: Εξεύρεση λύσης σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό με χρήση έναντι όλων .
  Δεν αλλάξαμε τη θέση μας παρά τις πολύ μεγάλες πιέσεις και απειλές που δεχτήκαμε από ακραία στοιχεία και την οπορτουνιστική τακτική κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και δε σκεφτήκαμε το πολιτικό κόστος μπροστά στον στόχο μας να απαλλάξουμε την εξωτερική πολιτική της χώρας από ένα μεγάλο βάρος. 

  *Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε λύση αλλά μένουν τα τελευταία πιο δύσκολα μέτρα να διανυθούν που είναι τα πιο δύσκολα.  
  Θα απευθυνθώ στους γείτονες: Ας μη χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία, ας μην κάνουμε ‘άτσαλα βήματα στα τελευταία κρίσιμα μέτρα. Η Ελλάδα θα είναι πάντοτε μια χώρα αρωγός στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν το μεγάλο βήμα στην ευρω -προοπτική τους και όποιους άλλους οργανισμούς επιλέξουν να ενταχθούν

  *Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με την ελπίδα ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη συμφωνία.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ