Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Μαϊ-2018 14:00

  Κανένα σχόλιο από την Κυβέρνηση για τα περί "Μακεδονίας του Ίλιντεν"

  Κανένα σχόλιο από την Κυβέρνηση για τα περί "Μακεδονίας του Ίλιντεν"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.58

  Της Νίκης Ζορμπά

  Ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει η Κυβέρνηση τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ τα οποία αναφέρουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα το όνομα "Μακεδονία του Ίλιντεν". 

  Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στο Capital.gr ότι "δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα" χωρίς να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν ωστόσο το περιεχόμενό τους.

  Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο ραδιόφωνο του Alpha, είπε σχετικά με την διαπραγμάτευση με ΠΓΔΜ:

  "Έχουμε αρκετή απόσταση ακόμη να διανύσουμε για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Δουλεύουμε πάντως προς αυτήν την κατεύθυνση. Πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Αυτά αφορούν το ουσιαστικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, που δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο δημόσιων συζητήσεων. Δεν πρόκειται να προεξοφλήσω την κατάληξη των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων.

  Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί αύριο το πρωί (09.30) στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό και ακολούθως, θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά για ενημέρωση και με τους πολιτικούς αρχηγούς.

  Προϋποθέσεις

  Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι προυπόθεση για επίτευξη συμφωνίας με την ΠΓΔΜ είναι: 1. Ονομασία "Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση.

  2. Η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ - ΝΑΤΟ)". 

  Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ο κ. Τσίπρας χθες, είχε απορρίψει το ενδεχόμενο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών με δική του πρωτοβουλία, λέγοντας ότι δεν βρισκόμαστε στο "σημείο καμπής" εκείνο που να δικαιολογεί κύκλο ενημέρωσης.

  Σε δημοσίευμα με τίτλο: "ΠΓΔΜ: Άλλο στίγμα έδωσε ο Τσίπρας κι άλλο ο Ζάεφ- Πρόοδος μεν... αλλά" το Capital.gr ανέφερε τα εξής: 

  Ούτε αναμενόταν ούτε βγήκε "λευκός καπνός" από την Σόφια για το ονοματολογικό. 

  Ωστόσο, ότι έγιναν βήματα είναι ξεκάθαρο από τις τοποθετήσεις και των δύο πρωθυπουργών, με τον Αλέξη Τσίπρα μάλιστα να πληροφορεί από βήματος της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ότι υπέστη τη "βάσανο" πολύωρων, μεταμεσονύκτιων συνομιλιών με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ. 

  Πέραν της πρόθεσης που εξέφρασε ο έλληνας πρωθυπουργός ωστόσο για επίτευξη συμφωνίας με ορίζοντα το τέλος του Ιουνίου, Τσίπρας και Ζάεφ, έδωσαν διαφορετικό στίγμα για το momentum των διαπραγματεύσεων καθώς και για το πόσο κοντά ή όχι σε συμφωνία, έχουν φτάσει οι δυο πλευρές.

  Επιφυλακτικός ο Τσίπρας

  Ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσε μεν σήμα προόδου στη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι ο Ιούνιος θα είναι καθοριστικός μήνας για την επίλυση του ονοματολογικού καθώς οι δυο πλευρές έχουν κάνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά "υπάρχει ακόμη απόσταση να διανυθεί, δεν είμαστε σε θέση να  μιλάμε ακόμη για συμφωνία". 

  Επιπροσθέτως, στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Τσίπρας μίλησε για "αρκετά ζητήματα που χρήζουν διαπραγμάτευσης και διευκρίνισης" καταλήγοντας στο μότο: "Ή συμφωνείς σε όλα ή σε τίποτα". 

  Στην ουσία της διαπραγμάτευσης, κοινώς ποια ζητήματα έχουν κλείσει και ποια αγκάθια παραμένουν στο "σώμα" των διαβουλεύσεων, αρνήθηκε να υπεισέλθει, παρότι δέχθηκε σειρά ερωτήσεων. Υποστήριξε μάλιστα ότι ανοιχτό παραμένει ακόμα και το θέμα της ονομασίας, καθόσον, ως είπε "εξετάζονται εναλλακτικές" και επ αυτού χωρίς καμία να έχει κλειδώσει. 

  Ενδεικτικό της πρωθυπουργικής γραμμής περί συμφωνίας που ακόμα όλα βρίσκονται στον αέρα έως ότου "κλειδώσουν" είναι και η αναφορά του σχετικά με την ενημέρωση της αντιπολίτευσης. 

  Εμφανίστηκε "ανοιχτός" μεν σε κατ ιδίαν ενημέρωση των προέδρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά απέκρουσε το ενδεχόμενο για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αφού "δεν είμαστε ακόμη στο σημείο καμπής" που να δικαιολογούσε τέτοια πρωτοβουλία.

  Ο Ζάεφ όμως μίλησε για συγκεκριμένο σχέδιο

  Ακούγοντας πάντως κανείς τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, δημιουργεί τη βάσιμη υποψία, ότι ενδεχομένως να βρισκόταν σε άλλη συζήτηση και όχι σε αυτή με τον έλληνα πρωθυπουργό. 

  Και τούτο, γιατί στη δική του συνέντευξη Τύπου, ο Ζόραν Ζάεφ, δεν εμφανίστηκε απλώς αισιόδοξος για λύση εντός του προσεχούς μήνα αλλά μίλησε συγκεκριμένα για ένα σενάριο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν με τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο χρήζει "ζυμώσεων" στο εσωτερικό των δύο χωρών. 

  Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Ζάεφ, έκανε λόγο για κατάληξη των συζητήσεων με τον έλληνα ομόλογό του σε μια λύση, η οποία πρέπει να συζητηθεί με τους αρμόδιους φορείς (προέδρους και αντιπολίτευση) και εάν "περάσει", τότε θα μιλάμε για λύση και μάλιστα εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων. 

  Κληθείς να σχολιάσει τις σχετικές δηλώσεις του ομολόγου του ο κ. Τσίπρας πάντως, απέφυγε να τοποθετηθεί και περιορίστηκε στο να πει ότι δεν τις είχε ακόμη ακούσει. 

  Προειδοποίηση από Παυλόπουλο

  Ο κ. Παυλόπουλος χθες πάντως, πριν να ολοκληρωθεί καν η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, έστειλε ηχηρό μήνυμα όχι μόνον στην ΠΓΔΜ αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση για το δέον γενέσθαι της διαπραγμάτευσης για λύση, δηλώνοντας πως η ΠΓΔΜ πρώτα θα πρέπει να αναθεωρήσει το Σύνταγμά της και ύστερα να αξιώνει την υπογραφή διεθνούς Συμφωνίας που θα της επιτρέψει την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.   

  "Η ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει συμφωνία ως προς το όνομά της, η οποία κατοχυρώνει εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού", τόνισε και πρόσθεσε ότι "πριν από την κύρωση της συμφωνίας αυτής απαιτείται κατάλληλη αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ, δοθέντος ότι ουδένα δημοκρατικό κράτος μπορεί να ισχυρίζεται, ότι νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι’ αυτό διεθνείς συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το σύνταγμά του", ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων