Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Νοε-2017 18:38

  Βουλή: Αντιπαραθέσεις στη συζήτηση του ν/σ του υπ. Ναυτιλίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με την κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει λόγο για σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που επιλύουν χρόνια προβλήματα και αναβαθμίζουν ουσιαστικά το Λιμενικό Σώμα, τη ΝΔ να επικρίνει έντονα, αντιτείνοντας ότι πρόκειται για τριτοκοσμικές, αναχρονιστικές ρυθμίσεις, καθώς και την ελάσσονα αντιπολίτευση να αναγνωρίζει και θετικά στοιχεία, συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, για την ενδυνάμωση κανόνων διαφάνειας και αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητάς του.
   
  Για σημαντικό νομοσχέδιο που επιλύει εκκρεμότητες χρόνων, επιβάλει κανόνες διαφάνειας και ανοίγει δρόμους για ουσιαστική αναβάθμιση του Λιμενικού Σώματος και των υπηρεσιών του, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.
   
  Απαντώντας σε κατηγορίες και ενστάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Δρίτσας αντέτεινε, ότι δεν καταργείται αλλά ισχυροποιείται και αναβαθμίζεται ο κλάδος ελέγχου των πλοίων, επιβάλλονται προαπαιτούμενα στους μεγάλους και μικρούς νηογνώμονες, αλλά και κανόνες δεσμευτικοί που δεν υπήρχαν, ενώ δίνει τα εργαλεία για να παίξει το λιμενικό σώμα έναν πραγματικά αναβαθμισμένο αναπτυξιακό ρόλο.
   
  Για το επίμαχο άρθρο, που αφορά μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις, επεσήμανε ότι διορθώνει πολύ ακραίες περιπτώσεις και βάζει κανόνες διαφάνειας, με κριτήρια υπηρεσιακά, κοινωνικά και αντικειμενικά, ώστε το κάθε στέλεχος να μπορεί να προγραμματίζει τη ζωή του.
   
  "Το νομοσχέδιο δεν προστατεύει, αντίθετα πατάσσει τη λαθραία ναύλωση, ενισχύοντας την ελληνικότητα του θαλάσσιου τουρισμού, βελτιώνει και δεν επιδεινώνει τη ναυτική εργασία, εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια νομοθεσία και δημιουργεί υγιείς κανόνες στα λιμάνια της χώρας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος" επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Δρίτσας.
   
  Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα μυθιστόρημα με ασυνάρτητες ιστορίες και φαντασιώσεις, μίλησε για τριτοκοσμικές, αναχρονιστικές ρυθμίσεις και κατηγόρησε τον υπουργό Ναυτιλίας ότι προσπαθεί να λειτουργήσει ως μονάρχης στη ναυτιλία.
   
  Εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στην επαναφορά "αναχρονιστικής ρύθμισης" όπως είπε, για επιβολή τέλους ελληνισμού στα σκάφη αναψυχής, υποστηρίζοντας ότι δεν θα επιφέρει έσοδα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ύψους 15 εκατ. ευρώ, αντίθετα θα μειωθούν έσοδα.
   
  Αντικρούοντας τις αιτιάσεις της κυβέρνησης για κανόνες διαφάνειας που επιβάλλονται, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι στην ουσία ζητά λευκή επιταγή, καθώς το νομοσχέδιο παραπέμπει σε 4 προεδρικά διατάγματα, 8 ΚΥΑ και 35 υπουργικές αποφάσεις.
   
  Για τα άρθρα που αφορούν θέματα προσωπικού, ο κ. Πλακιωτάκης υποστήριξε, ότι πλέον ο υπουργός θα κυρώνει τις τοποθετήσεις "ημετέρων" και αυτό δείχνει ότι δεν σέβεται τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, που ήταν ο θεματοφύλακας και είχε την αρμοδιότητα της κύρωσης των αποφάσεων.
   
  "Είναι προφανές ότι έχει θητεύσει στη μεγάλη σχολή του πελατειακού συστήματος ΠΑΣΟΚ και αυτό το παρελθόν τον καταδιώκει", πρόσθεσε.

  Ακόμα, μίλησε για προσπάθεια απόλυτου κρατικισμού, χωρίς κανένα σχέδιο, ενώ επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
   
  Έντονα επικριτικός ήταν για τους νηογνώμονες, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τους παραχωρεί δημόσια εξουσία, ενώ θα επιβαρυνθούν αυτοί που εξυπηρετούν τον κλάδο των εμπορικών πλοίων.
   
  Τέλος, υποστήριξε ότι παραβιάζεται η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΚΟΣΚΟ και ελληνικού δημοσίου, ενώ κατέληξε λέγοντας:
  "Μπορεί κανένας να μην παίρνει στα σοβαρά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αλλά όπως πάτε, θα γίνουμε διεθνής περίγελος. Η ΝΔ καταψηφίζει και θα αγωνιστούμε με την πρώτη ευκαιρία να το αναμορφώσουμε".
   
  Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας ότι με το νομοσχέδιο, προσπαθεί μεταξύ άλλων, να ελέγξει τις μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις του προσωπικού, αλλά και να αποποιηθεί των ευθυνών της για την μόλυνση του Σαρωνικού.
   
  Πάντως, ο κ. Αρβανιτίδης αναγνώρισε ότι "αρκετές διατάξεις μπορεί να μην είναι τέλειες, αλλά είναι χρήσιμες και λύνουν πράγματι χρόνια προβλήματα" για αυτό το κόμμα του θα τις υπερψηφίσει, όπως αυτή που αφορά την παραλαβή και την διαχείριση αποβλήτων στα λιμάνια, "παρά τις κακοτεχνίες της" όπως είπε.
   
  Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τάχθηκε κατά της διάταξης για τους νηογνώμονες, υποστηρίζοντας ότι αφαιρεί την πιστοποίηση και τους ελέγχους από το κράτος και τους παραδίδει σε αυτούς.
  "Αν η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τη ναυτιλία, παραδώστε στον επόμενο. Στο αποτέλεσμα κρίνεται η πολιτική" κατέληξε.
   
  Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Νικόλαος Κούζηλος, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή το υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχει σχέση με αυτό της διαβούλευσης.

  "Υποβαθμίζετε και δεν αναβαθμίζετε το Λιμενικό Σώμα. Μιλάτε για κοινωνικό πρόσημο, όταν υποχρεώνετε τα στελέχη του να πληρώνουν από την τσέπη τους τις στολές τους, ενώ παγώνετε μισθούς και επιδόματα" ανέφερε μεταξύ άλλων.

  Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που εξυπηρετεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο, ενώ εξέφρασε τις έντονες αντιρρήσεις του κόμματός της στο ότι, όπως υποστήριξε, δεν προβλέπεται πουθενά ο δημόσιος έλεγχος στα πλοία, ενώ αντίθετα παραχωρείται αποκλειστικότητα στους νηογνώμονες και έτσι ο ελεγχόμενος θα είναι και ο ελεγκτής.
   
  Υποστήριξε ακόμα, ότι διατηρείται το φακέλωμα ναυτεργατών, ότι τα κριτήρια εγγραφής ή διαγραφής από το Μητρώο αξιοποιούνται για να χτυπιούνται οι εργαζόμενοι και να καλύπτεται η ανεργία, αλλά και ότι "ξεδοντιάζεται το Συμβούλιο Μεταθέσεων".
   
  Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο βάζει τάξη σε μια επικρατούσα κατάσταση που ήταν θολή, ασαφής και με έντονα τα σημάδια παραβατικότητας και τόνισε ότι πράγματι, οι διατάξεις του πείθουν για την βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού και των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος.
   
  Έμφαση έδωσε στο ότι η στελέχωση του Λιμενικού Σώματος θα γίνεται μέσω πανελλήνιων εξετάσεων, ενώ χαρακτήρισε αποτελεσματική τη διάταξη για την κάλυψη υγειονομικών αναγκών στο πολιτικό προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, αλλά και ουσιαστικό βήμα διαφάνειας, την σύσταση και λειτουργία Μητρώου για την καταπολέμηση της παραβατικότητας.
   
  Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, μίλησε για σημαντικές διατάξεις που προασπίζονται, πράγματι, το δημόσιο συμφέρον, αλλά και για άλλες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής ή αφήνουν απροσδιόριστα ορισμένα ζητήματα.
   
  Θετικές χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις για την διαχείριση των αποβλήτων των λιμανιών, σημειώνοντας, ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την απελευθέρωση αυτής της αγοράς για τον μετασχηματισμό του ελέγχου των ελληνικών πλοίων, ο οποίος παραδίδεται στους νηογνώμονες και για τον εξορθολογισμό του συστήματος προμηθειών.
   
  Τέλος, από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο εξαιρετικά σημαντικό, καθώς μεταρρυθμίζει το σύνολο της ελληνικής ναυτιλίας και πρόσθεσε ότι είναι στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.
   

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων