Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 05-Νοε-2017 07:58

  Κυβέρνηση: Αναζητείται διέξοδος σε… μέρισμα και πόλωση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κυβέρνηση: Αναζητείται διέξοδος σε… μέρισμα και πόλωση

  Της Νίκης Ζορμπά

  Να βγει από το σπιράλ της εσωστρέφειας και της εσωτερικής γκρίνιας που προκάλεσε η ευθεία επίθεση των "53" στις προεδρικές επιλογές θα συνεχίσουν να επιχειρούν  Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να αλλάξει την ατζέντα και να επιστρέψει στο "χαρωπό" αφήγημα περί ανάκαμψης της οικονομίας, έγκαιρης εξόδου από το μνημόνιο και αναβάθμισης του διεθνούς ρόλου της χώρας.

  Πάμε πιο καλά από ποτέ

  Η "χαρακιά" στον κυβερνητικό επικοινωνιακό καθρέφτη που προκάλεσε η ομάδα των "53" με τις δημόσιες αποστάσεις που πήρε από την Κυβέρνηση για σειρά θεμάτων ( μνημόνιο, προσφυγικό, Τραμπ), έγινε προσπάθεια να "σβηστεί" ήδη από προχθές, Παρασκευή, οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίστηκε στη Βουλή κομίζοντας μήνυμα και στους βουλευτές του: Και μέσα και έξω πάμε καλά, οι αντίπαλοι είναι χειρότεροι, σηκώνουμε κεφάλι, μην τροφοδοτείτε τον πολιτικό "οχτρό" με επιχειρήματα, τώρα που για πρώτη φορά , οι οιωνοί είναι καλοί για τον βασικό μας στόχο να βγούμε  εγκαίρως από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

  Σε πέντε αράδες, πίσω από την προσωπική, δριμεία και προαναγγελθείσα επίθεση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ελλόχευε και αμπαλαρισμένο το "σήμα" προς τους εσωτερικούς "αμφισβητίες" πως ήγγικε η ώρα για κόμμα και Κυβέρνηση να δρέψουν τους καρπούς των "θυσιών" της …αριστερής τους συνείδησης.

  Και τούτο γιατί βάσει της εκτίμησης στους διαδρόμους του Μαξίμου, η οποία είναι διάχυτη και ουδόλως κρύβεται,  όλα βαίνουν ( για πρώτη φορά) βάσει του νέου πολιτικού αφηγήματος: Ομαλή ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης, χωρίς πρόσθετα μέτρα, με  διακηρυγμένη και δημόσια τη βούληση  και των τεσσάρων Θεσμών να αποπερατωθεί εγκαίρως ( έως τα μέσα Ιανουαρίου) η τρέχουσα διαπραγμάτευση. Κοινώς, στα 2,5 χρόνια της συνολικής διακυβέρνησής της η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μάλλον αισθάνεται ότι … ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα "σκυλιά" δεμένα.

  Όπου "σκυλιά" εννοούνται οι μέχρι πρόσφατα δανειστές- άσπονδοι φίλοι ( προεξάρχοντος του ΔΝΤ) τους οποίους εγκαλούσε ο κ. Τσίπρας ότι βάζουν διαρκώς τρικλοποδιές στην κυβέρνηση.

  Ενέσεις συσπείρωσης

  Το κλίμα αυτό το "γιορτινό" το οποίο οι μαξιμινοί συνομολογούν πως ποντάρουν προϊόντος του χρόνου να αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις με ψαλίδισμα της διαφοράς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την παγιωμένη εικόνα πρωτιάς που εμφανίζει η Ν.Δ, "χαλούν" οι εσωκομματικές γκρίνιες από την ομάδα των "53" και του Νίκου Φίλη.

  Και εάν η ομάδα τούτη ( της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος) είναι σαφές πως δεν πρόκειται να δημιουργήσει κοινοβουλευτικό ρήγμα στην Κυβέρνηση, εντούτοις, με παρεμβάσεις της δημόσιες, θαμπώνει την κυβερνητική εικόνα " αυτοπεποίθησης" για τα … καλύτερα που έρχονται.

  Εξ ού και χθες, στην Ηρώδου Αττικού έκαναν "πάρτυ" με την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή μαζί και επίδειξη κομματικής ισχύος.

  Μέσω… sms ειδοποιήθηκαν άπαντες οι βουλευτές να είναι από νωρίς στα κοινοβουλευτικά έδρανα για να ακούσουν τον Πρωθυπουργό και πρόεδρό τους  να επιχειρεί αλλαγή ατζέντας και αντεπίθεση στο σφυροκόπημα που δέχεται από τη Ν.Δ εφ όλης της πολιτικής ύλης και εν προκειμένω περί παράδοσης της χώρας στην ανομία και την εγκληματικότητα.

  Συνεδρίαση Οργάνων

  Η κόντρα Τσίπρα- Μητσοτάκη, στην οποία επιστρατεύτηκαν εκατέρωθεν παραδείγματα από καθόλου εύηχες στην κοινή γνώμη υποθέσεις, βοήθησε κατά ορισμένους, τον πρωθυπουργό να εκτονώσει δια της συσπειρώσεως την "βαλβίδα πίεσης" στο εσωτερικό του κόμματος.

  Είναι πάντως βέβαιο , ότι από τις αξιώσεις που έχουν προβάλει ήδη από το καλοκαίρι οι "53" για να συμπεριληφθούν στους σχεδιασμούς της επόμενης ημέρας, το πρωθυπουργικό επιτελείο, δεν πρόκειται να ξεμπερδέψει εύκολα με τρικ συσπειρώσεως.

  Οι "53" έχουν θέσει ήδη από το καλοκαίρι,  συγκεκριμένη ατζέντα προς συζήτηση τόσο για την οικονομία, τα κυβερνητικά πόστα, τις συμμαχίες, το Προσφυγικό, η οποία εκκρεμεί να συζητηθεί προσεχώς σε συνεδρίαση κεντρικής Επιτροπής.

  Αυτή την εβδομάδα πάντως, στον απόηχο της θυελλώδους συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας από όπου ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποχώρησε ιδιαιτέρως ήσυχος, συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.  Αυτή θα είναι μια πρώτη απάντηση στην κριτική ότι δε συνεδριάζουν τα κομματικά Όργανα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να επιδιώκει να βρει πεδίο δόξης λαμπρής επανάληψης της αισιόδοξης ρητορικής ότι η χώρα γύρισε σελίδα.

  Κοινωνικό μέρισμα και έξοδος στις αγορές

  Στον επόμενο τόνο, το Μαξίμου θα "δουλέψει" ιδιαιτέρως το ζήτημα "κοινωνικό μέρισμα" στους ευάλωτους και κοινωνικά ευπαθείς, αυτή τη φορά, σε απόλυτη συνεννόηση με τους Θεσμούς.

  Σύμφωνα με την Κυβέρνηση μάλιστα, το κοινωνικό μέρισμα που θα διατεθεί εφέτος θα είναι το διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι και παρότι οι δανειστές δε συμφώνησαν να διατεθεί το υπερπλεόνασμα στην ολότητά του στους αδυνάτους, ένα μέρος του έχει εξασφαλιστεί να κατευθυνθεί σε αυτούς.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, την εβδομάδα αυτή, αναμένεται η θολή εικόνα για το ποσό και το σε ποιους ακριβώς θα διανεμηθεί, θα ξεκαθαρίσει, οπότε και θα ξεκινήσει από την Κυβέρνηση η απόπειρα "παγίδευση της Ν.Δ", κατά τα περσινά πρότυπα.

  Από το Μαξίμου έχουν ήδη αρχίσει να ρωτούν την αξιωματική αντιπολίτευση εάν εφέτος θα υπερψηφίσει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος σε (όποιες) κοινωνικές ομάδες αποφασιστεί να διατεθεί ή αν θα αρνηθούν τη στήριξή τους.

  Είναι προφανές πως οι μαξιμινοί επιτελείς ποντάρουν σε "ρηγμάτωση" της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αξιοποίηση εσωτερικών προβληματισμών στην οδό Πειραιώς για το πώς θα πρέπει να κινηθούν εφέτος.

  Παραλλήλως, αρχίζει και δρομολογείται η νέα "έξοδος" στις αγορές, η οποία κατά πάσα πιθανότητα, θα επιχειρηθεί πριν την εκπνοή του τρέχοντος μήνα.  

  *Αναδημοσίευση από το Κεφάλαιο που κυκλοφορεί

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων