Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Νοε-2017 08:24

  "Πόδι" στη μετά αξιολόγηση εποχή, "βάζουν" οι 53 - Διαφωνίες εφ' όλης (σχεδόν) της ύλης

  "Πόδι" στη μετά αξιολόγηση εποχή, "βάζουν" οι 53 - Διαφωνίες εφ' όλης (σχεδόν) της ύλης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Με το κείμενο- απόφαση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη θυελλώδη και μαραθώνια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του, οι "53" διαφώνησαν ευθύς εξαρχής. 

  Είχαν προειδοποιήσει μάλιστα πως εάν δεν καταστεί από τα "κεντρικά" σαφές ότι το εν λόγω κείμενο δεν ήταν προιόν ομόφωνης απόφασης, θα δημοσίευαν οι ίδιοι τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις τους. 

  Το αυτό έπραξαν χθες, καθώς ως φαίνεται, δεν εισακούστηκε η επιθυμία τους να φανούν οι διαφωνίες τους στα σημεία (σε ουκ ολίγα σημεία μάλιστα, τα οποία διατρέχουν το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής). 

  Χθες το απόγευμα, η ομάδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δημοσιοποίησε μέσω του ιστότοπου που φιλοξενεί τις απόψεις της, το commonality.gr, σκληρή για την Κυβέρνηση ανακοίνωση, αποστασιοποιούμενη, όχι μόνον για το Προσφυγικό (και τις επιλογές του Γιάννη Μουζάλα) αλλά και για την έξοδο από τα μνημόνια και το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ. 

  Πώς γίνεται να λέμε για "καθαρή έξοδο" εφόσον θα υπάρχει ξεκάθαρη και μακρά εποπτεία, είναι ένας από τους σταθερούς προβληματισμούς των "53" οι οποίοι έριξαν χθες "μπαλωθιές" παίρνοντας θέση μάχης, αφενός ενόψει της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει μέσα στον Νοέμβριο και αφετέρου για την "επόμενη ημέρα" της αξιολόγησης, γενικώς, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα φέρει κυβερνητικές αλλαγές, με ανασχηματισμό των υπουργικών καρεκλών από τον Πρωθυπουργό. 

  Ενστάσεις

  Οι ενστάσεις που εκφράζουν οι "53" (υπό τον κ. Τσακαλώτο), δεν είναι ούτε "φρέσκιες" ούτε καινοφανείς. 

  Η άποψή τους ότι η Κυβέρνηση δεν πρέπει να υιοθετήσει την "ιδιοκτησία" του μνημονίου έχει καταγραφεί κατ απαίτησή τους και σε κείμενο προγενέστερης κεντρικής Επιτροπής ενώ τον Ιούλιο, στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε, η οποία αποφάσισε ότι θα... αποφασίσει το φθινόπωρο για το "σχέδιο της επόμενης ημέρας", ακούστηκαν γκρίνιες πέραν του Προσφυγικού και για τους υπουργούς που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, για έλλειμμα συντονισμού, έως και για το πώς χειρίστηκε η Κυβέρνηση το θέμα των τηλεοπτικών αδειών (Αυτό ήταν "σπόντα" του υπουργού Οικονομικών προς τον Νίκο Παππά). 

  Η εκκρεμμούσα ήδη από τον Σεπτέμβριο Κεντρική Επιτροπή, αναμένεται σύμφωνα με κομματικές πηγές να συνεδριάσει εντός του Νοεμβρίου (περαιτέρω καθυστέρηση μάλλον θα μπουρλοτιάσει κι άλλο το τεταμένο κλίμα, καθώς υπάρχει ήδη μουρμούρα για το γεγονός ότι δε συνεδριάζουν τακτικά τα κομματικά όργανα). 

  Εν όψει αυτής και της διαφαινόμενης ολοκλήρωσης της γ΄αξιολόγησης εντός  του χρονοδιαγράμματος, ήτοι έως τα μέσα του Ιανουαρίου, η ομάδα των "53" πιάνει εσωκομματικό στασίδι για τη συνδιαμόρφωση των εξελίξεων της "επόμενης ημέρας". 

  Εάν αυτό σημάνει και την απαίτησή της για αξιοποίηση στελεχών στο νέο υπουργικό σχήμα που θα προκύψει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους, θα φανεί προσεχώς. 

  Μουζάλας μένει (εάν δεν φύγει)

  Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως, άνοιξε (και χθες) δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ομπρέλα προστασίας στον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής Πολιτικής. 

  Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός πορτ παρόλ, ξεκαθάρισε χθες πως ο Γ. Μουζάλας δεν υλοποιεί προσωπικές πολιτικές αλλά συλλογικές για τις οποίες είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Ένα το κρατούμενο. 

  Παραλλήλως, είπε ότι θέμα παραίτησής του δεν υπάρχει καθώς απολαμβάνει πλήρως της πρωθυπουργικής εμπιστοσύνης. Και τρίτον, πως εάν δεν "μετακομίσει" τελικώς στο Συμβούλιο της Ευρώπης ως Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , τότε θα παραμείνει στο νυν πόστο του. 

  Μετά την πρωθυπουργική κάλυψη και τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης των "53" , ο κ. Μουζάλας ... "αγρίεψε" και εξέδωσε δήλωση- απάντηση στους εσωκομματικούς αμφισβητίες, υποστηρίζοντας grosso modo ότι η ακολουθούμενη πολιτική είναι η μόνη ρεαλιστική οδός για τη διαχείριση του Προσφυγικού και αυτή θα συνεχίσει να εφαρμόζει η Κυβέρνηση. 

  Το εσωκομματικό παιχνίδι, μόλις άνοιξε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ