Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Δεκ-2016 00:03

  Τζανακόπουλος: Επιδιώκουμε πολιτικό συμβιβασμό που να καλύπτει και το ΔΝΤ

  Τζανακόπουλος: Επιδιώκουμε πολιτικό συμβιβασμό που να καλύπτει και το ΔΝΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι προσεχώς οι εξελίξεις στο θέμα του "παγώματος" των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα είναι θετικές, εξέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να προκαταλάβει την απόφαση του EWG, το οποίο συνεδριάζει αύριο Τρίτη, για να αποφανθεί για άρση του "μπλόκου" στην εφαρμογή τους.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ωστόσο, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, δήλωσε επανειλημμένως ότι επιδίωξη της Κυβέρνησης, την οποία θεωρεί εφικτή είναι να βρεθεί το σημείο ισορροπίας μεταξύ Ε.Ε- ΔΝΤ ώστε να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα για μετά το 2018. 

  Σε ό,τι αφορά τη στάση της Γερμανίας, ο κ. Τζανακόπουλος απέρριψε τη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι εξαντλεί την αυστηρότητά της στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως το Βερολίνο, παγίως είναι εξαιρετικά αυστηρό απέναντι σε όλους σε ζητήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας. 

  Παρά ταύτα, υπεραμύνθηκε της επιλογής της Κυβέρνησης να ψηφίσει τα μέτρα στήριξης σε συνταξιούχους χωρίς να λάβει τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών, δηλώνοντας ότι ήταν ενήμεροι για τις προθέσεις της για κοινωνικό μέρισμα από την υπεραπόδοση των εσόδων, αλλά δεν ήταν ενήμεροι για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Διευκρίνισε πάντως πως στο θέμα της αναστολής του ΦΠΑ σε νησιά του ΒΑ Αιγαίου, όλοι οι Θεσμοί είναι σύμφωνοι. 

  Στο δια ταύτα της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, ανέφερε πως: "Με βάση το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ε.Ε δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστέψουμε ότι οδηγούμαστε σε ρήξη. Υπάρχει δυνατότητα ενός σημείου ισορροπίας που θα λύνει μια δύσκολη εξίσωση που έχουμε αυτή τη στιγμή μπροστά μας", προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή το κλίμα στην Ε.Ε δεν είναι τέτοιο που να επιτρέψει στο ΔΝΤ να επιβάλλει τα αιτήματά του. 

  Ερωτηθείς για σενάρια επαναφοράς του Grexit, ο κ. Τζανακόπουλος, είπε ότι αυτά έχουν κλείσει οριστικά και δεν υπάρχει κανείς που να συζητά στην Ε.Ε σοβαρά έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. 

  Δεν φείσθηκε ( και πάλι) πυρών για τη Ν.Δ, την οποία συνεχίζει να εγκαλεί το Μαξίμου για ταύτιση με το ΔΝΤ καλώντας μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση για το εάν πρέπει ή όχι να ενδώσει η Κυβέρνηση στη λήψη μέτρων 4.2 δισ που ζητεί το Ταμείο. 

  Μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε για: 

  Πολιτική λύση- Διαπραγμάτευση

  *Εμείς λέμε ότι μπορεί να βρεθεί πολιτικός συμβιβασμός χωρίς να παρθούν νέα μέτρα για μετά το 2018. Είναι εφικτός , μπορεί να γίνει και να οδηγήσει στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. 

  *Με βάση το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ε.Ε δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστέψουμε ότι οδηγούμαστε σε ρήξη. Υπάρχει δυνατότητα ενός σημείου ισορροπίας που θα λύνει μια δύσκολη εξίσωση που έχουμε αυτή τη στιγμή μπροστά μας. 

  *Η ίδια η συμφωνία προβλέπει με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να αλλάξει. Λέει ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος θα έχουν συζητηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα απομειώσουν και τα πλεονάσματα.

  *Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για την β' αξιολόγηση συνεχίζονται αυτό που απομένει είναι να υπάρξει σημείο ισορροπίας για τα μέτρα που θέλει το ΔΝΤ για μετά το 2018. 

  *Οι διαπραγματεύσεις θα κυλήσουν έτσι που δεν θα δημιουργήσουν καθυστερήσεις στο τελικό χρονοδιάγραμμα.

  *Η συζήτηση για Grexit έχει κλείσει μια και καλή. Κανείς στο εξωτερικό δεν συζητά σοβαρά για τέτοιο ενδεχόμενο. 

  *Η Γερμανία ζητά κάτι αδύνατο: Και το ΔΝΤ εντός προγράμματος και καμια ρύθμιση για το χρέος. Όπως βρέθηκε λύση τις προηγούμενες φορές, έτσι θα βρεθεί και αυτή τη φορά. 

  "13η σύνταξη"

  Είναι ένα εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους και στόχος είναι να ξαναγίνει εφόσον υπάρξει η δυνατότητα να υπερβούμε τους στόχους κατά το ποσό που τα υπερέβημεν εφέτος.  Πρόκειται για κίνηση ελάχιστου καθήκοντος. Το προβληματικό είναι ότι δεν βρήκε τη στήριξη της νδ. ξαφνικά μέσα σε μια  νύχτα άλλαξε την απόφασή της.

  Γιατί εξαιρέθηκαν Ρόδος-Κάρπαθος από αναστολή ΦΠΑ

  * Η επιλογή εξαίρεσης έγινε γιατί μιλάμε για μεγάλα νησιά που οι οικονομίες τους δεν έχουν επηρεαστεί όσο τα υπόλοιπα νησιά που εντάσσονται στην εξαίρεση.

  *Μια νομική διάταξη δεν μπορεί να έχει αόριστο χρόνο. Έγινε για έναν χρόνο και εάν δούμε ότι η κρίση συνεχίζεται και αν υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, τότε θα προχωρήσουμε σε νέα αναστολή. Και να ξέρετε ότι επ αυτού του μέτρου δεν υπάρχει και καμία ένσταση απ τους θεσμούς. 

  Μέρισμα- βραχυπρόθεσμα- Θεσμοί

  *Όσο διαρκούσε η διαδικασία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα η Γερμανία έθεσε ερώτημα για το αν και κατά πόσο η επιλογή της κυβέρνησης συμβαδίζει ή όχι με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η απάντηση βάσει της άτυπης ενημέρωσης του ESM, είναι ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική επίπτωση για 2016-2018.

  *Στη συμφωνία λέει ότι δεν δικαιούται η κυβέρνηση να παίρνει αποφάσεις που δημιουργούν δημοσιονομική επίπτωση.  Αντί να πει σύσσωμη η αντιπολίτευση και ο Τύπος ότι πρόκειται για κυριαρχική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, το είπε ο Ολάντ.

  *Ως προς την πρόθεσή μας, να αναδιανείμουμε την υπεραπόδοση ήταν ενήμεροι οι θεσμοί. Δεν ενημερώσαμε για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Ήταν απόλυτο δικαίωμα της Κυβέρνησης να κάνει αυτό που έκανε.  

  *Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ είναι περισσότερο αυστηρό από όσο είναι οι υπόλοιπες κυβερνήσεις και οι υπόλοιποι Θεσμοί. Η γερμανική κυβέρνηση δείχνει υπέρμετρη αυστηρότητα. Για αυτό ήταν και η μοναδική χώρα που έθεσε το ερώτημα. Το ερώτημα απαντήθηκε και σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο ξεπάγωμα των μέτρων του βραχυπρόθεσμου χρέους. Δεν θέλω να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα του αυριανού EWG. 

  *Η προσήλωση της γερμανικής κυβέρνησης στην δημοσιονομική πειθαρχία είναι τέτοια που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην Ε.Ε. Αυτή είναι η αντίληψή τους και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. 

  Ν.Δ- ΜΜΕ

  *Υπάρχουν αντιπολιτευτικές δυνάμεις και μιντιακοί όμιλοι που επιλέγουν να εστιάζουν στις δηλώσεις των πιο σκληρών δανειστών.  Αυτές οι φωνές του μη σεβασμού στις προσπάθειες που κάνει το σύνολο της κοινωνίας θα πέσουν κι αυτή τη φορά στο γκρεμό.

  *Ο κ. Μητσοτάκης  συμφωνεί ή δε συμφωνεί με νέα δημοσιονομικού χαρακτήρα που ζητάει το ΔΝΤ. Ζητάει 4.2 δις. Η Ν.Δ τι λέει για αυτά;

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ