Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Σεπ-2016 19:59

  Ο Τσίπρας καλεί σε διεύρυνση και ζητεί ρύθμιση χρέους έως τον Μάρτιο

  Ο Τσίπρας καλεί σε διεύρυνση και ζητεί ρύθμιση χρέους έως τον Μάρτιο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:00

  Της Νίκης Ζορμπά

  Ως ... too little too late , χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας όσα αποφασίστηκαν στην Μπρατισλάβα, ήτοι τον οδικό άξονα που χαράχθηκε με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο για την "αναβάπτιση" της Ευρώπης, μετά το Brexit. 

  Ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση- απολογισμό που διοργάνωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης για τη συμπλήρωση των δύο χρόνων στην ευρωβουλή, εμφανίστηκε - καταρχήν- θετικός στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσωπα και κινήματα από τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. 

  Από το βήμα της εκδήλωσης μάλιστα απηύθυνε πρόσκληση συμπόρευσης και διαλόγου των δυνάμεων αυτών, όπως είπε, ζυμώσεις που θα κορυφωθούν άλλωστε στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα του Οκτωβρίου. Παρά ταύτα, από το κάδρο της συνεργασίας, εξαίρεσε το ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για "υπάρχουσες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις οι οποίες έχουν στοιχηθεί πίσω από την ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Μητσοτάκη". 

  Ο κώδωνας της συνεργασίας χτυπά -προδήλως- πρωτίστως για τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος βρέθηκε στην εκδήλωση και παρακάθισε μάλιστα δίπλα στον πρωθυπουργό. 

  Ο κ. Τσίπρας ωστόσο αναφέρθηκε εκτενώς και στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα και διεργασίες μεταξύ της Αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, επιφυλάσσοντας κατά τα λεγόμενά του, ρόλο πρωταγωνιστικό στον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το πεδίο. 

  Σε ό,τι αφορά πάντως τις πρόσφατες αποφάσεις της άτυπης Συνόδου στην Μπρατισλάβα, οι διεργασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν στη Ρώμη τον Μάρτιο, ο κ. Τσίπρας εμφάνισε εαυτόν δικαιωμένο για τις πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ( κάνοντας ειδική μνεία στη διαπραγμάτευση του 2015 και το Δημοψήφισμα) τονίζοντας αφενός ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το "μαύρο πρόβατο της Ευρώπης αλλά πρωταγωνιστής θετικών διεργασιών" και εκφράζοντας αφετέρου την έστω και καθυστερημένη "ομολογία" της Ε.Ε περί ανάγκης εμβάθυνσης της Ευρώπης και της "έξυπνης ευελιξίας" στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κομισιόν. 

  Παρά ταύτα, ο ίδιος, καίτοι εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός σχετικά με την τήρηση όσων συνομολογήθηκαν στην Μπρατισλάβα, έθεσε ως προϋποθέσεις για την υπέρβαση της "υπαρξιακής κρίσης" που διέρχεται η Ε.Ε, να έχει επιτευχθεί έως τη Σύνοδο της Ρώμης τον Μάρτιο:

  1. Η διαφύλαξη και εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας για το προσφυγικό. Επ αυτού ανέφερε την ανάγκη εντατικοποίησης του relocation, της οικονομικής ενίσχυσης των χωρών υποδοχής και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη βίζα στην Τουρκία

  2. Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους χωρίς παρατάσεις, αναβολές και αναστολές, καθώς όπως είπε: Πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα ό,τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία".  

  Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας, επιχείρησε και πάλι να κλείσει τα εκλογικά σενάρια, έστω και εμμέσως, τονίζοντας ότι το επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο κρίσιμο συνέδριο στην ιστορία του κόμματος "παρότι δεν υπάρχει εκλογικό διακύβευμα".

  Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων -πέραν του Φ. Κουβέλη- οι: Μαρία Γιαννακάκη, Μαρία Ρεπούση, Μαριλιζα Ξενογιαννακοπούλου, Στέφανος Τζουμάκας και σύσσωμο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο.

  Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας ανέφερε στον χαιρετισμό του

  * όλοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν είναι κίνδυνος για την Ε.Ε όσοι αμφισβητούν ανοητους κανόνες αλλά αξίες.

  * Ο κίνδυνος δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έπρεπε κατά το δόγμα Σόιμπλε να τιμωρηθεί αλλά ο πραγματικός κίνδυνος είναι οι λαικιστές της δεξιάς και της ακροδεξιάς.

  * Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί γνήσιο μπόλι. Μπόλιασε το ευρωπαικό αίτημα για τερματισμό της λιτότητας. Έτσι είναι η μαγιά για τον διάλογο ανάμεσα σε  δυνάμεις της αριστεράς, των πρασίνων και της σοσιαλδημοκρατίας. Πρέπει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να συνεννοηθούμε.

  *Η Ε.Ε αν δεν αλλάξει θα αντιμετωπίσει σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα. Γιατι η οικονομική, η προσφυγική και η κρίση ασφάλειας που αντιμετωπίζει έχουν κοινό παρανομαστή την απουσία αλληλεγγύης. 

  *Η Ρώμη τον Μάρτιο του 2017 πρέπει να υιοθετήσει νέα συμφωνία για την Ε.Ε ισοδύναμη με τη συνθήκη της Ρώμης. αλλά θα πρέπει έως τότε να έχουμε προχωρήσει σε διαφύλαξη της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

  *Έξυπνη ευελιξία σημαίνει δημοσιονομική ευελιξία με στόχο την ανάπτυξη και συνεπάγεται: συλλογικές διαπραγματεύσεις, εργασιακή ασφάλεια, αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους.

  * Στον διάλογο για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου δε δύνανται να συμμετάσχουν οι οργανωμένες δομές της σοσιαλδημοκρατίας γιατί στοιχίζονται πίσω από την ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Μητσοτάκη.

  *Πέρα από τα κόμματα υπάρχουν κινήσεις και προσωπικότητες που θέλουν να λάβουν μέρος στον διάλογο και απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου και συμπόρευσης γιατί στην προσπάθεια να στήσουμε τη χώρα στα πόδια της με την κοινωνία όρθια, δεν περισσεύει κανείς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων