Συνεχης ενημερωση
Του Δημήτρη Γκάτσιου
Με τη χώρα σε 24ωρο…πάγο, ελέω της γενικής απεργίας ενάντια στις προβλέψεις των σχεδίων του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου και του Μεγάρου Μαξίμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, στη Νέα Δημοκρατία παραμένουν σταθεροί στην εκπεφρασμένη εδώ και εβδομάδες άποψη πως δεν πρόκειται να τοποθετηθούν υπέρ του νομοσχεδίου, στρέφοντας, παράλληλα, την ατζέντα της στρατηγικής σε έτερα καυτά ζητήματα των ημερών. Όπως, για παράδειγμα, το προσφυγικό - μεταναστευτικό, στη σκιά ενός τελεσιγράφου εκ μέρους των Βρυξελλών, που τρέχει και κρατά την Αθήνα σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού ως προς την εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη μετά την εκλογή του στην ηγεσία της λεωφόρου Συγγρού τηλεοπτική συνέντευξη, επέλεξε εκ νέου την οδό των πεντακάθαρων μηνυμάτων προς την πλευρά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του κυβερνητικού οικοδομήματος, που βιώνει συνθήκες ασφυξίας σχεδόν πέντε μήνες μετά την εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου. Οι ξεθωριασμένες πλέον κόκκινες προεκλογικές και μετεκλογικές γραμμές της Κουμουνδούρου, το κύμα των αντιδράσεων με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια, η σεναριολογία περί νέας προσφυγής στην κάλπη, που διαψεύδεται αλλά η κουβέντα μαίνεται στο παρασκήνιο, συνηγορούν πως η συγκυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει…Συμπληγάδες εντός και εκτός συνόρων, με τη…μοναξιά της ηγεσίας στη σκιά του ασφαλιστικού να γίνεται ακόμα πιο εμφατική, μετά και την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, η οποία έδειξε πως οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος θα φέρουν μόνοι τους σε πέρας τη συμφωνία που υπέγραψαν με τους πιστωτές.
"Δε ζητώ εκλογές. Θα ήταν οξύμωρο να ζητώ τέσσερις μήνες μετά το Σεπτέμβριο. Δε θα βάλουμε πλάτη σε μία οικουμενική κυβέρνηση. Εμείς δε θα ψηφίσουμε το ασφαλιστικό. Εάν η κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία θα πρέπει να αναζητήσει άλλη πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή. Υπάρχουν κόμματα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να αποταθεί σε αυτά ο πρωθυπουργός…Η διαφύλαξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας αφορά τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Συνεργασία με τον κ. Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εφικτή", ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, που έβαλε τελεία και παύλα στα περί σύμπραξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα οικουμενικό σχήμα.
Πέραν του ασφαλιστικού, όπου πλέον είναι σαφές πως ότε και εάν έρθει στη Βουλή θα περάσει (εάν βέβαια περάσει) με μοναδική σανίδα τους 153 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σημείο αιχμής στη γαλάζια στρατηγική αποτελεί το προσφυγικό, όπου ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει εμφανώς πως δε σκοπεύει να το μετατρέψει σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι παραλείψεις και οι λανθασμένες τακτικές κινήσεις της συγκυβέρνησης θα μπαίνουν στο στόχαστρό της λεωφόρου Συγγρού, ωστόσο το άρωμα των παρεμβάσεων εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι εμφανώς εθνικό. Ήδη, ο ειδικός Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, ολοκλήρωσε τη διήμερη περιοδεία του σε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πλέον τα βλέμματα των στελεχών στρέφονται στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Μυτιλήνη, όπου θα ενημερωθεί για την πορεία της προετοιμασίας σε ό,τι αφορά τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που εγκάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου για την αβελτηρία που επέδειξε στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, τόνισε πως οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των ευρωπαίων εταίρων πρέπει να έρθουν σε πέρας και χαρακτήρισε ουσιαστικά εφιαλτικό το σενάριο της έστω και προσωρινής εξόδου από τη ζώνη Σένγκεν, επισημαίνοντας πως ο ίδιος θα ελέγχει και θα στηρίζει την κυβέρνηση στην κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεών της. "Δε μπορώ να διανοηθώ προσωρινή έξοδο από τη Σένγκεν. Δεν έχουμε δικαίωμα να δώσουμε σε κανένα ανθέλληνα το δικαίωμα να θεωρήσει ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ελληνικό", σημείωσε, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του στη Μυτιλήνη.
-
00:05 Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε τον λαϊκισμό του 21ου αιώνα, ανατρέξτε στον 17ο αιώνα
-
00:05 Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος
-
00:05 Οι τράπεζες ξαναγράφουν το σενάριο της αγοράς
-
00:04 Ενωσιακό δίκαιο ανταγωνισμού και φαρμακευτική αγορά
-
00:04 Ζητήματα όχι και τόσο ασήμαντα
-
00:04 Ο μεγαλύτερος εχθρός του Πούτιν είναι η Ευρώπη
-
00:03 Πωλητές ανθρωπιάς και Αλληλεγγύη Α.Ε.
-
00:02 Συνεργασία πανεπιστημίων και βιομηχανίας... Τρελαθήκατε;
-
00:01 Η δοκιμασία τού να ξαναχτίσεις την Ιστορία
-
00:01 Τράφικινγκ καμαριέρων ξενοδοχείων
-
Τα σενάρια για αλλαγή στις εισφορές των επαγγελματιών
-
"Χάνει ταχύτητα το ράλι" των τιμών στην αγορά κατοικίας
-
Αυξάνεται πάνω από 30.000 ευρώ το όριο χρεών που θα συμψηφίζονται με τη σύνταξη - 'Ερχεται νέα ρύθμιση
-
Κοτόπουλο: Το "άγιο δισκοπότηρο" του street food
-
X. Φιντάν: Υπάρχουν συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο που προσπαθούν να περικυκλώσουν την Τουρκία
-
Διαψεύδει ο ΑΔΜΗΕ τα περί "πολέμου" για το καλώδιο - Σύντομα οι τοποθετήσεις της Αθήνας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου
-
SUV και υβριδικά κυριαρχούν στην ελληνική αγορά αυτοκινήτων
-
Ισραηλινοί: "Πιείτε νερό από τη λεκάνη της τουαλέτας"
-
Η "καυτή πατάτα" των αγροτικών επιδοτήσεων: Λιγότερα λεφτά και... αργότερα - Δύο κύματα πληρωμών
-
Ουάσινγκτον: "Εμπόλεμη ζώνη το Σικάγο - Οι διαδηλωτές πληρώνονται από καρτέλ και συμμορίες"
-
Τα σενάρια για αλλαγή στις εισφορές των επαγγελματιών (31)
-
Ισραηλινοί: "Πιείτε νερό από τη λεκάνη της τουαλέτας" (21)
-
X. Φιντάν: Υπάρχουν συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο που προσπαθούν να περικυκλώσουν την Τουρκία (19)
-
Χαμηλές επιδόσεις στην καινοτομία για την Ελλάδα (17)
-
Διαψεύδει ο ΑΔΜΗΕ τα περί "πολέμου" για το καλώδιο - Σύντομα οι τοποθετήσεις της Αθήνας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου (16)
-
Το αεροδρόμιο του Βίλνιους έκλεισε για πολλές ώρες λόγω αερόστατων (11)
-
Η Γάζα στον αστερισμό του "Σχεδίου Τραμπ" (7)
-
Προφυλακίστηκαν 5 από τους 17 κατηγορούμενους για το κύκλωμα με τα εικονικά τιμολόγια - Τι κατέθεσε ο φερόμενος αρχηγός (6)
-
SUV και υβριδικά κυριαρχούν στην ελληνική αγορά αυτοκινήτων (6)
-
Global Sumud Flotilla: Επιστρέφουν τη Δευτέρα οι 27 Έλληνες ακτιβιστές που κρατούνται σε φυλακή του Ισραήλ (5)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
