Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Νοε-2015 11:00

  Παραίτηση Βαγγέλη Μεϊμαράκη με αστερίσκους και πυρά κατά Α. Σαμαρά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:05

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, μετά από την πρόθεση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να παραιτηθεί από τη θέση του μεταβατικού προέδρου της παράταξης, συνδέοντας την κίνησή του με την παραίτηση των κυρίων Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα από τις θεσμικές θέσεις τους.

  Ο κ. Μεϊμαράκης συνόδευσε τη δήλωσή του με αιχμές και πυρά έναντι των έτερων τριών υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους οποίους και εγκάλεσε για υποκρισία, καθώς κατά τον ίδιο άπαντες γνώριζαν εξ’ ολοκλήρου τα πάντα. Παράλληλα, πέταξε το γάντι στους τρεις συνυποψηφίους του, καλώντας τους να παραιτηθούν και αυτοί με τη σειρά τους από τις θεσμικές θέσεις, τις οποίες και κατέχουν. Λίγα λεπτά μετά την παραίτηση Μεϊμαράκη ακολούθησε η παραίτηση του Αδώνιδος Γεωργιάδη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας διαμηνύει πως δεν θα παραιτηθεί. 

  Πυρά Μεϊμαράκη

  Ο κ. Μεϊμαράκης, με μία δήλωση-φωτιά στράφηκε τόσο εναντίον των τριών αντιπάλων του, όσο και κατά του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Παπαμιμίκου, αλλά και του βουλευτή και πρώην υπουργού, Μάκη Βορίδη, για τον οποίο ανέφερε ότι είχε δικηγορικές συνεργασίες, με την εταιρεία που ανέλαβε, αλλά τελικά τίναξε στον αέρα τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου.

  "Όλοι οι υποψήφιοι γνώριζαν για τη συγκεκριμένη εταιρεία και είναι υποκριτικό να κατηγορούν σήμερα εμένα. Η εταιρεία αυτή είχε αναλάβει κρατικές δουλειές επί κυβερνήσεως Σαμαρά και την εγγυάτο πλήρως το Μέγαρο Μαξίμου επί Σαμαρά. Επίσης ο κ. Βορίδης που τον άκουσα σήμερα να μου επιρρίπτει ευθύνες είχε δικηγορικές σχέσεις μαζί της. Συνεπώς βρίσκω πολύ υποκριτικό, να κάνουν ότι δεν γνώριζαν", δήλωσε χαρακτηριστικά. 

  Παράλληλα, σαφέστατα ήταν τα πυρά του και κατά του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το μήνυμά του ήταν πεντακάθαρο. Άπαντες στο γαλάζιο οικοσύστημα γνώριζαν την εταιρεία και δε δικαιούνται να δηλώνουν έκπληκτοι...

  "Ανέλαβα τα καθήκοντα του μεταβατικού προέδρου, σε μία δύσκολη για τη Νέα Δημοκρατία περίοδο, ενόψει μάλιστα και εθνικών εκλογών, σε γνώση μας ότι το αποτέλεσμα μπορεί να μην ήταν και ευχάριστο. Αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου προκηρύξαμε τις διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού. Σε αυτή τη διαδικασία προσήλθα με σεβασμό στους συνυποψηφίους μου και στη διαδικασία. Και για αυτό ακριβώς δεν έκανα και πολλές δημόσιες εμφανίσεις, γιατί πιστεύω ότι είμαι σε μία ευγενική άμυλα με τους συνυποψηφίους μου και πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της Νέας Δημοκρατίας. Και δεν απάντησα πολλές φορές σε διάφορες προκλήσεις προσωπικές που δέχθηκα και καμία φορά ήταν και χυδαίες. Τις προσπέρασα. Χθες δε μίλησα καθόλου και κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η εκκωφαντική σιωπή μου ήταν μήνυμα θλίψης και συγγνώμης στους Νεοδημοκράτες, τους οποίους πληγώσαμε. Κι ενώ είμαστε όλοι μαζί στη Νέα Δημοκρατία και είμαστε στο ίδιο καράβι, κι ενώ θα έπρεπε να βρούμε αμέσως τον τρόπο, τον οποίο θα προχωρούσαμε μπροστά, οι εκλεκτοί συνάδελφοι βρήκαν το θέμα της τεχνικής αυτής βλάβης ως πεδίο αντιπαράθεσης και τεχνικής επίθεσης, ενώ και οι ίδιοι συμμετείχαν στην ΚΕΦΕ και γνώριζαν εξ΄ολοκλήρου τα πάντα. Εφόσον δεν κατάλαβαν τη σιωπή μου, φοβούμαι ότι δε θα καταλάβουν αυτά που θα πω τώρα. Οφείλω, όμως, να εξηγήσω στους Νεοδημοκράτες ορισμένα ζητήματα. Το θέμα ήταν απολύτως τεχνικό. Δεν έπρεπε να πολιτικοποιηθεί. Έπρεπε να ζητήσουμε συγγνώμη και να προχωρήσουμε τη διαδικασία. Όλοι γνώριζαν τη συγκεκριμένη εταιρεία. Βρίσκω πολύ υποκριτικό να λένε ότι δε γνώριζαν και να ζητούν την παραίτηση του προέδρου, ο οποίος όπως είναι γνωστό δεν έχει καμία ανάμιξη", τόνισε, σε δήλωσή του, ο κ. Μεϊμαράκης. 

  Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εστιάζοντας στο δια ταύτα της εταιρείας, που εκλήθη να παρέχει τη μηχανοργάνωση του όλου εγχειρήματος, σημείωσε πως όταν έγινε ο διαγωνισμός και επελέγη η εταιρεία, όλοι έθεσαν το ερώτημα ποια είναι αυτή και ελέχθη ότι είναι εταιρεία που έχει αναλάβει εργασίες κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

  "Βρίσκω πολύ υποκριτικό υπουργοί της κυβέρνησης που διετέλεσαν όταν έδωσαν τέτοιες εργασίες και πρέπει να τη γνώριζαν την εταιρεία, όπως και τους ανθρώπους της, όπως άκουσα και τον κ. Βορίδη να λέει ότι πρέπει να ζητήσω μία συγγνώμη ήταν υπουργός της κυβέρνησης και από ό,τι ξέρω την ήξερε την εταιρεία και από ό,τι ξέρω είχε και δικηγορικές συνεργασίες μαζί και ταυτόχρονα να πω ότι και οι άρτι αφιχθέντες πρέπει να σέβονται λίγο την προσφορά όλων εκείνων που 41 χρόνια έχουν δώσει τη ζωή τους στο κόμμα, για να τους υποδεχθεί. Θα έλεγα να είναι όλοι πιο προσεχτικοί. Και ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί, σε συνεργάτη δικό μου, για την εταιρεία, Γιατί εκπλήσσονται όλοι; Γιατί γίνονται πολύ μικροί και κάνουν προσωπικές επιθέσεις; Ευθύνες υπάρχουν. Ο γραμματέας και ο γενικός διευθυντής γνώριζαν την εταιρεία. Το Μέγαρο Μαξίμου, επί Αντώνη Σαμαρά, γνώριζαν την εταιρεία και όλοι εγγυήθηκαν πως θα γίνει σωστή Τόσο θράσος σήμερα να λένε ότι έφταιγα εγώ; Πράγματι έφταιγα γιατί τους εμπιστεύτηκα. Απολογούμαι στην υπερήφανη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα είναι εδώ. Θα παραμείνει δυνατό. Θα ξεπεράσει το τεχνικό πρόβλημα και η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει πρόεδρο", επεσήμανε και πέρασε στο…δια ταύτα, αναγγέλλοντας την αποχώρησή του από τη θέση του μεταβατικού προέδρου. 

  "Η καρέκλα του μεταβατικού προέδρου δε με συγκίνησε ποτέ και ευχαρίστως θα την παρέδιδα. Είπα να την παραδώσω και τον Αύγουστο, αλλά και μετά τις εκλογές. Και κανείς δεν ήθελε. Μετά τις εκλογές έγινε μία άτυπη συζήτηση, με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, εγώ ευχαρίστως είπα να παραδώσω την καρέκλα του μεταβατικού προέδρου διότι συμμετέχω στη διαδικασία και διεκδικώ και θα πρέπει και ο κ. Τζιτζικώστας να παραιτηθεί από περιφερειάρχης γιατί και αυτός έχει εκτελεστική εξουσία και διαχείριση και μη μου πείτε ότι ξαφνικά τον αγάπησαν όλοι οι δήμαρχοι της περιφέρειάς του. Εγώ είμαι διατεθειμένος να παραδώσω την καρέκλα του προέδρου, να οριστεί μεταβατικός πρόεδρος, εκτιμώ πάρα πολύ την κ. Γιαννάκου. Θα μπορούσε να ήταν αυτή, όπως θα μπορούσε να ήταν και ο κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης ή ο κ. Σιούφας ή η κ. Μπενάκη. Δεν παραιτούμαι από τη διαδικασία η οποία ξεκίνησε και να μη διανοηθεί κανείς να τη σταματήσει. Ζήτησα από τον κ. Πλακιωτάκη να ορίσει πότε θα συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, για να συζητήσει τον προϋπολογισμό και ακόμα τα ζητήματα αυτά. Εγώ θα ζητήσω να γίνει ο μεταβατικός πρόεδρος από σήμερα και να προχωρήσει η διαδικασία που θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, θα είμαι υποψήφιος και θα κερδίσω. Μεϊμαράκης και γαντζωμένος στην καρέκλα δε γίνεται. Αλλά θα παραιτηθεί και ο κ. Τζιτζικώστας και οι άλλοι δύο συνάδελφοι από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Αν δεν παραιτηθούν, αυτό θα βαρύνει αυτούς και ο κόσμος θα μας κρίνει", σημείωσε. 

  Παραίτηση Αδ. Γεωργιάδη

  Αμέσως μετά τη δήλωση του πρώην προέδρου, ακολούθησε η παραίτηση Γεωργιάδη από τη θέση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. "Παραιτούμαι αμέσως από ΚΕ της ΝΔ, όπως ζήτησε ο κ. Μεϊμαράκης και αναμένω και την παραίτηση του κ. Τζιτζικώστα από Περιφερειάρχη, τόνισε, μέσω Twitter, πετώντας το γάντι στον Απόστολο Τζιτζικώστα. 

   

   

  Παραίτηση Κυρ. Μητσοτάκη

  "Παραιτούμαι από Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος δίχως να εξαρτώ την ενέργειά μου αυτήν από το τι θα κάνουν οι συνυποψήφιοί μου" αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναλυτικά η δήλωση - ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής: "Άκουσα τις δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη. Ειλικρινά δυσκολεύομαι να καταλάβω αν παραιτήθηκε ή όχι. Αν η Νέα Δημοκρατία έχει μεταβατικό Πρόεδρο ή όχι. 

  Σε κάθε περίπτωση: 

  1.    Παραιτούμαι από Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος δίχως να εξαρτώ την ενέργειά μου αυτήν από το τι θα κάνουν οι συνυποψήφιοί μου.

  2.    Δίνω στη δημοσιότητα την εμπιστευτική επιστολή που έστειλα στον κ. Μεϊμαράκη την 11η Νοεμβρίου 2015 (σ.σ. στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία") με την οποία επισημαίνω ότι η πολιτική ευθύνη μιας αποτυχίας στη διεξαγωγή της εκλογής νέου Προέδρου βαρύνει πρωτίστως τον Πρόεδρο του Κόμματος.

  3.    Ζητώ από την ΚΕΦΕ, παρά τις προφανείς αδυναμίες της, να δώσει μια λύση ώστε η εκλογή να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν δίχως το Kόμμα να υποστεί περαιτέρω φθορά. 

  Το σύνθημά μου "Νέα Δημοκρατία από την Αρχή” σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ". 

  Σημειώνεται, ότι στην επιστολή προς τον κ. Μειμαράκη με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει τις ενστάσεις και την ανησυχία του για το εάν τελικώς δεδομένων των αρρυθμιών με την εταιρεία, θα καταστούν εφικτές οι εκλογές της 22ης Νοεμβρίου, προειδοποιώντας για κίνδυνο διασυρμού του κόμματος.

  "Δεν παραιτούμαι" διαμηνύει ο Τζιτζικώστας

  Πριν λίγα λεπτά, από το περιβάλλον του κ. Τζιτζικώστα έγινε γνωστό πως ο περιφερειάρχης δεν πρόκειται να παραιτηθεί,. "Αυτό που ζητά ο κ. Μεϊμαράκης είναι προσχηματικό. Η περιφέρεια δεν έχει καμία σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές και το φιάσκο που έγινε. Ο κ. Μεϊμαράκης σύρθηκε στην παραίτησή του μετά το φιάσκο και τις ευθύνες που του καταλογίζει και ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δε ζήτησε την παραίτησή του στην προεκλογική περίοδο. Τη ζητά, όμως, τώρα μετά το φιάσκο γιατί έχει πολιτικές ευθύνες. Οι θέσεις που κατέχουν και οι τρεις είναι κομματικές και μάλιστα είναι διορισμένοι. Για αυτό και ορθώς παραιτούνται. Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του κ. Τζιτζικώστα. Η θέση του στην περιφέρεια δεν είναι κομματική και το κυριότερο είναι εκλεγμένος", ανέφεραν συνεργάτες του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων