Συνεχης ενημερωση
Τελικά φαίνεται ότι η γαλλοβελγική Dexia και η Εθνική Τράπεζα έχουν περισσότερα κοινά πέρα από το ό,τι και οι δύο προχώρησαν πρόσφατα σε εξαγορές τουρκικών τραπεζών.
Ως γνωστόν, η Dexia, τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα του Βελγίου, ανακοίνωσε στις 31 Μαίου ότι εξαγόρασε το 75% της τουρκικής DenizBank έναντι 2,44 δισ. δολαρίων. Η Denizbank είναι η 10η μεγαλύτερη τράπεζα στην Τουρκία και το 7ο μεγαλύτερο ιδιωτικό ίδρυμα, σύμφωνα με τη Moody΄s Investors Service. Ο όμιλος είχε ενεργητικό ύψους 11,9 δισ. τουρκικές λίρες (7,5 δισ. δολ.) στα τέλη του προηγούμενου έτους. Έχει μερίδιο αγοράς 3% στα δάνεια και 2% στις τουρκικές καταθέσεις.
Ως γνωστόν, η Dexia, τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα του Βελγίου, ανακοίνωσε στις 31 Μαίου ότι εξαγόρασε το 75% της τουρκικής DenizBank έναντι 2,44 δισ. δολαρίων. Η Denizbank είναι η 10η μεγαλύτερη τράπεζα στην Τουρκία και το 7ο μεγαλύτερο ιδιωτικό ίδρυμα, σύμφωνα με τη Moody΄s Investors Service. Ο όμιλος είχε ενεργητικό ύψους 11,9 δισ. τουρκικές λίρες (7,5 δισ. δολ.) στα τέλη του προηγούμενου έτους. Έχει μερίδιο αγοράς 3% στα δάνεια και 2% στις τουρκικές καταθέσεις.
Από την ημερομηνία, όμως, εξαγοράς μέχρι και χθες (12/6), η μετοχή της γαλλοβελγικού ομίλου δεν έχει σταματήσει να υποχωρεί, ακριβώς όπως συμβαίνει με αυτή της Εθνικής. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη της ανακοίνωσης του deal η μετοχή της Dexia στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών είχε κλείσει στα 19,51 ευρώ. Χθες βρέθηκε στα 17,84 ευρώ, υποχώρησε δηλαδή κατά 8,55% σε δέκα συνεδριάσεις.
Όπως και στην περίπτωση της Εθνικής, ο προβληματισμός των αναλυτών για το τουρκικό εγχείρημα της Dexia είναι μεγάλος. Η Merill Lynch στις 6/6 έσπευσε να υποβαθμίσει την τιμή-στόχο για την μετοχή της τράπεζας στα 22,1 ευρώ από 23 ευρώ, ενώ όλο και περισσότερες είναι οι εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι τα σχέδια του Άξελ Μίλλερ, του διορισθέντος τον περασμένο Ιανουάριο διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, είναι «αισιόδοξα».
Αναλυτές της Garanti Securities στην Κωνσταντινούπολη αναφέρουν ότι η τιμή που πλήρωσε η Dexia για την Denizbank είναι το υψηλότερο πολλαπλάσιο που έχει καταβάλει κανείς μέχρι τώρα στον πρόσφατο κύκλο των εξαγορών στην Τουρκία. Η Garanti Securities επισημαίνει ότι το deal δείχνει ένα πολλαπλάσιο τιμής προς λογιστική αξία της τάξεως του 3,9 «το οποίο ξεπερνά το πολλαπλάσιο της τελευταίας εξαγοράς στην Τουρκία».
-
00:05 Η Γαλλία δεν χρειάζεται νέο ηγέτη, αλλά μια νέα Δημοκρατία
-
00:05 Προσδεθείτε για ένα έτος αστάθειας στην Ασία με τις σχέσεις Τραμπ-Σι, την Ταϊβάν και τον Κιμ στο επίκεντρο
-
00:05 Το ανοδικό στοίχημα του 2026 είναι εδώ
-
00:04 Η Ελλάδα επενδύει σε τεχνολογία - Αλλά όχι εκεί που έχει αποτέλεσμα
-
00:03 Το μέλλον πίσω μας - ο δεκάλογος του 2026 [ή μήπως του 1976;]
-
00:02 ΜΕΠΡΗΞΕΣ...
-
00:01 Προεκλογική χρονιά
-
01/01 Μαμντάνι: "Να δείξουμε στον κόσμο ότι η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει"
-
01/01 Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες, οκτώ αγνοούνται
-
01/01 Τραγωδία στο Κραν Μοντανά - Ταγιάνι: "12-15 Ιταλοί τραυματίστηκαν, ισάριθμοι αγνοούμενοι"
-
Ανάλυση Reuters: Μετά τη Βουλγαρία, η επέκταση του ευρώ αντιμετωπίζει εμπόδια
-
Όλες οι αλλαγές στα ενοίκια από φέτος
-
Ο αγροτικός τομέας σε κατάρρευση χωρίς επιστροφή
-
Νέα ένταση Ρωσίας-ΗΠΑ: "Σταματήστε την καταδίωξη πετρελαιοφόρου που κατευθυνόταν προς τη Βενεζουέλα"
-
Πρόταση γάμου στη Μαρία Σάκκαρη έκανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
-
Οι πιο ακριβές κατοικίες της Αθήνας
-
Τραγωδία στο Κραν Μοντανά με τουλάχιστον 40 νεκρούς: Τα σενάρια για το πώς ξέσπασε η φωτιά - Συγκλονιστικές μαρτυρίες
-
Έφυγε από τη ζωή ο Άλκης Χήτος
-
Το "υπερβολικό προνόμιο" του δολαρίου φθάνει στο τέλος του;
-
Πλειστηριασμοί: Τα "βαριά" σφυριά που έρχονται τον Ιανουάριο
-
Ο αγροτικός τομέας σε κατάρρευση χωρίς επιστροφή (24)
-
ΗΠΑ: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ χλευάζει το ζεύγος Κλούνεϊ (14)
-
Ζελένσκι: "Η συμφωνία ειρήνης είναι έτοιμη κατά το 90%, μένει το 10%" (14)
-
Όλες οι αλλαγές στα ενοίκια από φέτος (14)
-
Πρόταση γάμου στη Μαρία Σάκκαρη έκανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (13)
-
Τραγωδία στο Κραν Μοντανά με τουλάχιστον 40 νεκρούς: Τα σενάρια για το πώς ξέσπασε η φωτιά - Συγκλονιστικές μαρτυρίες (13)
-
Σε ισχύ από σήμερα το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους (10)
-
Προεκλογική χρονιά (6)
-
Πανηγυρική δοξολογία στη Μητρόπολη για το νέο έτος με παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας (3)
-
Ισραήλ: Οι ισραηλινές αρχές θα απαγορεύσουν την πρόσβαση στη Γάζα σε 37 ΜΚΟ (3)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ