Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 14-Μαϊ-2007 10:00

    Τι προβλέπει η πρόσκληση ενδιαφέροντος της ΕΒΖ

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Από σήμερα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που σε συνεργασία με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης θα αναλάβει να μετατρέψει τα δύο ζαχαρουργεία σε Λάρισα και Ξάνθη, σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, υπό τη σκέπη νέας εταιρείας.

    Η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημοσιεύτηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο και προβλέπει ότι η πρώτη φάση του διαγωνισμού, για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2007.

    "Κλειδιά" της προκήρυξης είναι μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει όρος για εξειδίκευση του στρατηγικού στον τομέα παραγωγής βιοαιθανόλης, αλλά θα "μετρήσει" αν υπάρχει εμπειρία στα βιοκαυσιμα. Επίσης προβλέπεται ότι η επένδυση θα επιχορηγηθεί μέσω του νέου αλλά και ότι οι θέσεις εργασίας στα δύο εργοστάσια θα διασφαλιστούν ενώ το ο υφιστάμενο προσωπικό θα εκπαιδευτεί κατάλληλα στο νέο αντικείμενο δραστηριότητας.

    Πιο αναλυτικά:

    Η δυναμικότητα για την παραγωγή βιοαιθανόλης για κάθε ένα από τα δύο εργοστάσια υπολογίζεται σε τουλάχιστον 120 χιλ. τόνους ετησίως, αλλά η τελική δυναμικότητα θα αποφασιστεί σε συνεργασία με τον στρατηγικό επενδυτή.


    Η ΕΒΖ έχει ήδη αναθέσει σε εξειδικευμένη εταιρεία την προετοιμασία σχεδίου για την επιχορήγηση της επένδυσης μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου.


    Στα πλαίσια της επιχορηγούμενης επένδυσης η ΕΒΖ θα εισφέρει τα ακίνητα και το μέρος των παγίων των δύο εργοστασίων που μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή βιοαιθανόλης. Θα συνεργαστεί με τον ιδιώτη για την υπαγωγή της σε επιχορηγήσεις και θα παρέχει εξειδικευμένη γνώση όπως η συμβολαιακή γεωργία, οι σχέσεις με τοπικούς παραγωγούς – καλλιεργητές, κ.α.


    Από την πλευρά του ο στρατηγικός θα συνεισφέρει στην υλοποίηση της επένδυσης με την εισφορά ιδίων κεφαλαίων στη νέα εταιρεία, την επιλογή της τεχνολογίας και στην εκπαίδευση του προσωπικού.

    Οι ενδιαφερόμενοι -που θα πρέπει "να έχουν προηγούμενη εμπειρία στον τομέα της ενέργειας και επαρκή ίδια κεφάλαια"- θα μπορούν να παραλαμβάνουν την αναλυτική διακήρυξη της πρώτης φάσης της διαδικασίας από τις 21 Μαϊου και τις 15 Ιουνίου.

    Κατά την πρώτη φάση η υποβολή μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος απαιτεί βασικές πληροφορίες εκ μέρους των ενδιαφερόμενων, όπως το βασικό αντικείμενο δραστηριότητας, η μετοχική σύνθεση, ισολογισμοί, το ποσοστό που επιθυμεί να αποκτήσει στη νέα εταιρεία, μια σύντομη περιγραφή των προθέσεων και των στόχων, τους τρόπους χρηματοδότησης της επένδυσης, κ.ά.

    Η επιλογή των ενδιαφερόμενων που θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα γίνει περίπου στις αρχές Ιουλίου.

    Οι προκριθέντες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν επιπλέον διευκρινίσεις, να κάνουν επιτόπιες επισκέψεις στα ζαχαρουργεία, να διεξάγουν περιορισμένο Ειδικό Έλεγχο, και να υποβάλουν παρατηρήσεις.

    Στη συνέχεια θα υποβάλλουν στο Σύμβουλο –σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί- τη δεσμευτική τους προσφορά η οποία θα συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή.

    Κατά τη φάση αυτή τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής για την ΕΒΖ θα είναι η εμπειρία του υποψήφιου Στρατηγικού Επενδυτή σε ενεργειακά θέματα και ειδικότερα σε στο χώρο των βιοκαυσίμων, η χρηματοοικονομική και επιχειρηματική του δυνατότητα και κύρος, καθώς και η δυνατότητά του να ολοκληρώσει με επιτυχία και σε σύντομο χρονικό διάστημα τη συναλλαγή με την ΕΒΖ.

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ