Συνεχης ενημερωση
Αιχμές, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα διοικητικά της Marfin Popular Bank, αφήνει με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» Κύπρου ο πρόεδρος της MIG, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.
«Το εάν φθάσαμε στο σημείο να χρειάζεται Κύπριος τραπεζίτης για να υπερασπίσει τα συμφέροντα της Τράπεζας στην Κύπρο πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την πολιτική ηγεσία και την κοινωνία της Κύπρου και δεν συνάδει με την θεμιτή επιδίωξη της Κύπρου να καταστεί διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο» δηλώνει μεταξύ άλλων ο κ. Βγενόπουλος, ενώ κάνει λόγο για «πόλεμο» εναντίον του και εναντίον της ΜΡΒ ο οποίος εντάθηκε.
Το κείμενο της συνέντευξης του κ. Βγενόπουλου έχει ως εξής:
1. Η παραίτησή σας από την προεδρία της MPB αποδείχτηκε ότι ήταν η αρχή μια σειράς γεγονότων στην τράπεζα, με αποκορύφωμα την πρόκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, στις 17 Ιανουαρίου, για την αλλαγή της διοίκησης. Τελικά ο κ. Μπουλούτας παραιτήθηκε. Το πρόβλημα της τράπεζας, σε αυτή την συγκυρία, ήταν ο διευθύνων σύμβουλος;
Ο κ. Μπουλούτας είναι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος στον τραπεζικό και επιχειρηματικό χώρο με Ευρωπαϊκή αναγνώριση και καταξίωση και η αποχώρησή του είναι πλήγμα όχι μόνο για την MPB αλλά και για το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Είναι προφανές ότι, εν μέσω των σημερινών προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπισθούν, η αποχώρηση ενός τέτοιου στελέχους που έχει την εμπιστοσύνη όλων των βασικών μετόχων της MPB αλλά και της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Όμως δεν γινόταν διαφορετικά διότι οι συνθήκες άσκησης των καθηκόντων του δεν ήταν πλέον συμβατές με τις πρακτικές εξυπηρετήσεως συμφερόντων ενός σοβαρού τμήματος του Κυπριακού κατεστημένου.
2. Η κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της MPB απαρτίζεται πλέον από Κύπριους τραπεζίτες. Υπήρξε η αίσθηση ότι σε κάποιο σημείο είχε χαθεί η μεταξύ σας επαφή. H εμπιστοσύνη αποκαταστάθηκε ή τους χρειάζεστε για να προωθήσουν καλύτερα από έναν Ελλαδιτή τραπεζίτη, τα συμφέροντα της τράπεζας στο κυπριακό πολιτικό σύστημα;
Οι Κύπριοι τραπεζίτες που διοικούν σήμερα την MPB ήταν δική μου επιλογή εδώ και πολλά χρόνια σαν συνεργάτες αρχικά δικοί μου και εν συνεχεία του κ. Μπουλούτα. Τους περιβάλλαμε με εμπιστοσύνη, δουλέψαμε μαζί τους αρμονικά και με απόλυτη συναίνεση και ομοφωνία σε όλα τα σοβαρά θέματα της Τράπεζας, συνεπώς νομίζω ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν ήταν δική τους επιλογή. Το εάν φθάσαμε στο σημείο να χρειάζεται Κύπριος τραπεζίτης για να υπερασπίσει τα συμφέροντα της Τράπεζας στην Κύπρο πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την πολιτική ηγεσία και την κοινωνία της Κύπρου και δεν συνάδει με την θεμιτή επιδίωξη της Κύπρου να καταστεί «διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο» και αντιμετωπίζεται πολύ αρνητικά από τους διεθνείς επενδυτές.
3. Όλες οι κινήσεις σας δείχνουν ότι το υπ’ αριθμόν ένα θέμα για εσάς, ως MIG, είναι το θεσμικό πλαίσιο στην Κύπρο. Έχετε ανοίξει πολλά μέτωπα. Πρώτο μέτωπο είναι ο νόμος για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεν σας ικανοποιεί και είναι σαφέστατο αυτό. Η στάση σας δημιουργεί την εντύπωση ότι η τράπεζα θα χρειαστεί κεφάλαια από το κράτος, γι’ αυτό και θέτετε το θέμα.
Οι μεγάλες Κυπριακές Τράπεζες θα χρειασθούν σύντομα ανακεφαλαιοποίηση χωρίς αυτή την στιγμή να γνωρίζει κανείς τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν. Παράλληλα, πρέπει να διαφυλαχθεί η δυνατότητά τους να παρέχουν ρευστότητα στην Κυπριακή Οικονομία αλλιώς οι αρνητικές υφεσιακές επιπτώσεις θα τις αναγκάσουν να ζητούν ολοένα και περισσότερα κεφάλαια με οποιοδήποτε κόστος βλάπτοντας σοβαρά εκτός από την κοινωνία και τους μετόχους τους. Είδαμε τι έγινε στην Ελλάδα και πρέπει πάση θυσία να το αποφύγουμε. Δεν άνοιξα ούτε επιθυμώ να ανοίξω μέτωπο με κανέναν. Ζήτησα διάλογο και συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να πάμε συντονισμένοι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αντί διαλόγου ο πόλεμος εναντίον μου και εναντίον της MPB εντάθηκε, ενώ ο ανταγωνισμός ξεκίνησε τις ίδιες διαδικασίες των αποσπασματικών αυξήσεων κεφαλαίου που έγιναν πριν δύο χρόνια στις Ελληνικές Τράπεζες και που δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα. Εάν σήμερα, που έχουμε τις εμπειρίες των εξελίξεων στην Ελλάδα, δεν γίνουν στην Κύπρο τα σωστά πράγματα φοβούμαι ότι οι εξελίξεις θα είναι όπως και στην Ελλάδα καταστροφικές.
4. Ανεξάρτητα από τη τελική διατύπωση του νομοσχεδίου, θα στηρίξετε την τράπεζα με όσα κεφάλαια χρειαστεί ή όχι; Η Marfin Popular Bank είναι ένα από τα διαμάντια της MIG. Θα φτάνατε στο σημείο να την εγκαταλείψετε;
Έχω σε όλες μου τις τελευταίες ανακοινώσεις εξηγήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που εφόσον υπάρξουν θα είναι δυνατόν να προσελκυθούν ιδιωτικές επενδύσεις στο Κυπριακό σύστημα. Σε αυτά τα πλαίσια και μόνον, η MIG αλλά και οι σύμμαχοι της MIG, παλαιοί και νέοι, θα στηρίξουν την MPB. Χωρίς όμως τις σωστές προϋποθέσεις, χωρίς οι μέτοχοι να γνωρίζουν ότι τα χρήματα που θα βάλουν είναι τα τελευταία που απαιτούνται και χωρίς την πλήρη αποκατάσταση της επάρκειας του θεσμικού πλαισίου και της ισονομίας και διαφάνειας της εποπτείας είναι σχεδόν αδύνατο να προσελκυθούν μεγάλες διεθνές επενδύσεις.
5. Δεύτερο θεσμικό μέτωπο που ανοίξατε είναι η πρόταση να γίνει έλεγχος στα χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών από την BlackRock αμφισβητώντας ευθέως την εποπτεία. Θεωρείτε αδιαφανές το σύστημα χορηγήσεων; Τo ρωτώ αυτό γιατί όλες οι τράπεζες στην Κύπρο –και δεν εξαιρώ την MPB- έχουν καλλιεργήσει την άποψη ότι το σύστημα χορηγήσεων είναι συντηρητικό. Τελικά τι ισχύει;
Επαναλαμβάνω ότι δεν επιθυμώ να ανοίξω κανένα μέτωπο όμως η Κύπρος δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί με τοπικά χαρακτηριστικά και ούτε να είναι έρμαιο τοπικών ξενοφοβικών κατεστημένων και ψιθύρων. Πρέπει να προσκληθεί η BLACKROCK για τον έλεγχο των χαρτοφυλακίων και των υπολοίπων στοιχείων του ισολογισμού όλων των Κυπριακών Τραπεζών, όπως έχει γίνει σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Είναι αδιανόητο να ζητούνται από ιδιώτες μετόχους και επενδυτές να ξαναβάλουν χρήματα σε Τράπεζες σήμερα χωρίς μια διεθνή σφραγίδα αξιοπιστίας. Εάν ο διάλογος που είχε αποφασισθεί πριν από 2,5 χρόνια από την Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοίκησης της Κυπριακής Βουλής είχε γίνει, πιστεύω ότι με τις απαραίτητες προσαρμογές σήμερα το Κυπριακό Τραπεζικό σύστημα θα ήταν υγιέστερο. Έβλεπα την κρίση που ερχόταν και γι΄αυτό έδωσα τον αγώνα μου τότε, δεν είχα και δεν έχω καμία προσωπική διαφορά με τον κ. Ορφανίδη. Έστω και σήμερα όμως ο διάλογος και οι προσαρμογές πρέπει να γίνουν και τα αποτελέσματα της BLACKROCK θα βοηθήσουν σ΄αυτή την κατεύθυνση. Τα αποτελέσματα της BLACKROCK θα απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα για τα πεπραγμένα και την κατάσταση κάθε Τράπεζας, την επίδραση σ΄αυτά του θεσμικού πλαισίου και την ποιότητα της εποπτείας. Δεν πρέπει να αρνούμεθα την πραγματικότητα, όποια κι αν είναι αυτή. Ποιος μπορεί να είναι εναντίον της διαφάνειας; Κι αν κάποιος ή κάποιοι έχουν συμφέροντα να κρύβουν την πραγματικότητα πρέπει δηλαδή εμείς οι μέτοχοι να πληρώσουμε το λογαριασμό στο σκοτάδι;
6. Η MPB στα αποτελέσματα εννιαμήνου δεν υπολόγισε απομείωση 50% από το PSI+. Αν ήσασταν ένας τρίτος επενδυτής δεν θα σας ενοχλούσε αν μια τράπεζα δεν έδινε μια εικόνα των επιπτώσεων από το ελληνικό κούρεμα;
Η απόφαση της μη εγγραφής των συνεπειών του PSI 50% ήταν απόφαση των θεσμικών οργάνων της Ευρωζώνης. Σήμερα που απαντώ στις ερωτήσεις σας δεν γνωρίζουμε ούτε τι θα γίνει με το PSI, ούτε υπάρχει η βεβαιότητα του 50%, ούτε γνωρίζουμε ποιος θα εγγυηθεί το υπόλοιπο 50%. Οι αβεβαιότητες της Ευρωζώνης επιβάλλουν να περιμένουμε τις εξελίξεις και μετά να αποτιμήσουμε σωστά τα Ελληνικά, αλλά και τα Κυπριακά και τα Ιρλανδέζικα κλπ ομόλογα της Ευρωζώνης που έχουν κυρίως σε μεγάλα μεγέθη άλλες Κυπριακές Τράπεζες και όχι η MPB. Τώρα, αν κάποια Τράπεζα δεν θέλει να περιμένει να γίνουν όλα σωστά και δίνει ότι αποτιμήσεις θέλει προκειμένου να αποσπάσει χρήματα από τους μετόχους της εν μέσω όλων αυτών των αβεβαιοτήτων, είναι θέμα αυτής της Τράπεζας και των μετόχων της. Η MPB πρέπει να ενεργήσει με σύνεση, υπομονή, διαφάνεια και σεβασμό προς τους μετόχους της που ήδη, λόγω της κρίσης, έχουν χάσει πολλά χρήματα.
7. Βλέποντας τα πράγματα εκ των υστερών, ήταν λάθος, επιχειρηματικά, η διασυνοριακή συγχώνευση της Marfin Laiki με την Marfin Egnatia. Αν οι δύο τράπεζες λειτουργούσαν ανεξάρτητα δεν θα ήταν πιο εύκολη η διαχείριση των κινδύνων; Αυτή είναι και η βασική ευθύνη που αποδίδεται στις δύο μεγάλες τράπεζες της χώρας. Με το ενιαίο δίκτυο τους, σε Ελλάδα και Κύπρο, έφεραν την ελληνική κρίση στην Κύπρο.
Η διασυνοριακή συγχώνευση MARFIN LAIKI με την MARFIN EGNATIA ήταν λάθος, αλλά ακόμη μεγαλύτερο λάθος ήταν που αντί να μεταφέρουμε την έδρα της Τράπεζας στην Ελλάδα την κρατήσαμε στην Κύπρο με την διαβεβαίωση της Επιτροπής της Κυπριακής Βουλής ότι θα γίνει τουλάχιστον ο διάλογος που δεν έγινε ποτέ. Διαφωνώ ότι οι δύο μεγάλες Τράπεζες της Κύπρου έφεραν την ελληνική κρίση στην Κύπρο. Η επέκταση των εργασιών τους στην Ελλάδα τους έδωσε μεγέθη και κερδοφορία και μπόρεσαν να προσελκύσουν τεράστια διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που σήμερα είναι μια σημαντική ασπίδα προστασίας. Το λάθος ήταν, και το είχα πει στην Βουλή πριν από 2,5 χρόνια, ότι το Κυπριακό θεσμικό πλαίσιο δεν τους επέτρεψε να κάνουν ορθή διασπορά του κινδύνου διεθνώς ώστε η οποιαδήποτε κρίση σε οποιαδήποτε χώρα να μπορεί να αντιμετωπίζεται πιο εύκολα. Δεν είμαι μετά Χριστόν προφήτης, τα πρακτικά της Βουλής υπάρχουν και μπορείτε να τα διαβάσετε. Ως προς δε τη σημερινή Ελληνική κρίση, επειδή η Κυπριακή ακολουθεί με ετεροχρονισμό αφού στην Κύπρο γίνονται τα ίδια λάθη, μπορεί στο μέλλον η Ελλάδα να βγει πρώτη από την κρίση και τότε στην Ελλάδα να λένε «πω πω οι Κυπριακές Τράπεζες επηρεάζουν με την Κυπριακή κρίση την Ελλάδα»! Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.
8. Η ελληνική αγορά εξακολουθεί να ταλανίζεται από την ύφεση. Ωστόσο πετύχατε μια στρατηγική συμμαχία με το Abu Dhabi Mar/Privinvest Group. Ποιες ευκαιρίες βλέπετε, εν μέσω κρίσης, πέραν των ναυπηγείων. Θα μπορέσετε να ναυπηγήσετε πλοία στην Ελλάδα;
Η στρατηγική συνεννόηση που πετύχαμε με τον Όμιλο Abu Dhabi Mar/Privinvest Group είναι πολύ σημαντική για την MIG γιατί διευρύνουμε τις συνεργασίες και τις συμμαχίες μας με έναν ακόμη πολύ σημαντικό επενδυτή που συμμερίζεται σε γενικές γραμμές την αντίληψη ότι παρουσιάζονται και θα παρουσιασθούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δεν θα ήθελα για λόγους ευνόητους να αναφερθώ προς το παρόν με λεπτομέρειες για τους κοινούς μας στόχους.
9. Θα προτείνετε στη γενική συνέλευση της MPB να τοποθετηθεί μέλος στο διοικητικό συμβούλιο από την Abu Dhabi Mar/Privinvest Group;
Δεν το γνωρίζω ακόμη αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο της MPB χρειάζεται λειτουργική αναδιοργάνωση και προσθήκες νέων μελών από προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας ή/και εκπροσώπους πιθανών νέων επενδυτών/μετόχων που θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην επίτευξη των νέων στόχων που θα αποφασισθούν, εφόσον φυσικά όπως σας προανέφερα δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.
10. Στην Κύπρο υπήρξε τελικά εθνική συνεννόηση για τη λήψη μέτρων στην οικονομία. Αρκεί αυτό το πακέτο για να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση;
Δεν επιθυμώ να το σχολιάσω, όμως η γενική αρχή που κατά την γνώμη μου πρέπει να ισχύει σ΄αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι οι εύποροι πολίτες πρέπει να κάνουν πολύ σημαντικότερες θυσίες για να ξεπερασθεί η κρίση απ΄ότι οι ολιγότερο ή και καθόλου εύποροι. Στην Ελλάδα δεν έγινε αυτό και τα αποτελέσματα και τα κοινωνικά αλλά και τα επιχειρηματικά μέσω της μείωσης της κατανάλωσης ήταν δραματικά. Επίσης το deleveraging των Τραπεζών αφαίρεσε ρευστότητα από την οικονομία και η ύφεση επιταχύνθηκε και μεγάλωσε. Η αποφυγή αυτού του φαινομένου πρέπει να είναι στην Κύπρο η πρώτη προτεραιότητα αλλά δυστυχώς εκτός από μερικά ωραία λόγια δεν νομίζω ότι έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπισθεί με τη δέουσα σοβαρότητα και προγραμματισμό.
-
22:50 Πετρέλαιο: Άνοδος λόγω Τραμπ-Βενεζουέλας - Πτώση 1% στην εβδομάδα
-
22:35 Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: Ο Πούτιν θέλει να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία και να κατακτήσει εδάφη του πρώην σοβιετικού μπλοκ
-
22:10 Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
-
21:59 Χρυσός: Κέρδη άνω του 1% στην εβδομάδα - Ιστορικό υψηλό το ασήμι
-
21:49 Ο Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πολέμου ΗΠΑ - Βενεζουέλας
-
21:40 Πολωνία: Ο πρόεδρος Ναβρότσκι κατηγορεί τους Ουκρανούς για "αχαριστία" ενώπιον του Ζελένσκι
-
21:23 Εκτός πλαισίου Πρεσπών ο Χρ. Μίτσκοσκι: "Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό"
-
20:57 ΔΥΠΑ: Συνολικά 894.065 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο 2025
-
20:36 "Αερομαχία" με τουρκικά F-16 στο Αιγαίο μετά από σχεδόν 3 χρόνια
-
20:36 ΣΥΡΙΖΑ για ΕΥΔΑΠ: Να μην υλοποιηθούν οι αυξήσεις
-
Ρωσία: Χαιρετίζει την απόφαση της ΕΕ για μη χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων
-
Αν αυτό δεν είναι φθηνό, τότε η λέξη έχει χάσει το νόημά της
-
Επενδύσεις αλλιώς έρχεται πείνα
-
Δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων την Τρίτη 23/12 - Διάθεση και σε ιδιώτες
-
Η start up που ετοιμάζει "στρατό" 50.000 ρομπότ για αγορά εργασίας και ένοπλες δυνάμεις
-
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου προσκεκλημένος του Προέδρου των ΗΠΑ στο Κένεντι Σέντερ
-
"Αερομαχία" με τουρκικά F-16 στο Αιγαίο μετά από σχεδόν 3 χρόνια
-
Goldman Sachs: "Ταύρος" για τις μετοχές το 2026 – Απίθανη μία ισχυρή διόρθωση ή μία bear market παρά τις υψηλές αποτιμήσεις
-
ΑΔΜΗΕ για Κρήτη: Έσβησαν τα φουγάρα των τοπικών σταθμών με ορυκτά καύσιμα - Εξοικονόμηση €400-600 εκατ. ετησίως σε βάθος δεκαετίας
-
Μελόνι: Εξασφαλίσθηκαν οι αναγκαίοι πόροι για την Ουκρανία, αλλά με μια λύση που διαθέτει στέρεες βάσεις
-
EE: Συμφωνία για δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία τη διετία 2026-2027 με δανεισμό από τις κεφαλαιαγορές (80)
-
Επενδύσεις αλλιώς έρχεται πείνα (77)
-
Ρωσία: Χαιρετίζει την απόφαση της ΕΕ για μη χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων (44)
-
SBU: Η Ουκρανία έπληξε ρωσικό δεξαμενόπλοιο του "σκιώδους στόλου" στη Μεσόγειο - Νοτιοανατολικά της Κρήτης το τελευταίο στίγμα του (39)
-
Πούτιν: Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες - "Κλοπή" το σχέδιο της ΕΕ για τα ρωσικά assets (37)
-
Μακρόν: Να εξευρεθούν τρόποι για να ξαναρχίσει ο διάλογος με τη Ρωσία (18)
-
"Η επιχειρηματικότητα θέλει τόλμη και οι νέοι την έχουμε" (14)
-
Θεσσαλονίκη: Πολύωροι αποκλεισμοί στα τελωνεία Προμαχώνα, Εξοχής, Ευζώνων και Νίκης από τους παραγωγούς (10)
-
ΕΥΔΑΠ: Έρχονται αυξήσεις 2,48 ευρώ στα πάγια τέλη της - Τι θα ισχύσει για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις (8)
-
Νέα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες από τις Βρυξέλλες: "Ναι στο διάλογο, όχι στην ταλαιπωρία της κοινωνίας" (8)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ