Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 09-Φεβ-2010 08:59

    Β. Μπαλλής: "Να προστατευθεί η ρευστότητα των τραπεζών"

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
    Της Νένας Μαλλιάρα

    Την άμεση ανάγκη να προστατευθεί το τραπεζικό σύστημα από τον αντίκτυπο των αρνητικών πιέσεων που δέχεται η ελληνική Οικονομία, αλλά και από τις κάθε είδους φημολογίες που ακούγονται ή γράφονται, επισημαίνει, μιλώντας στο Capital.gr, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Βύρων Μπαλλής.

    Ο κ. Μπαλλής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από μία πιθανή υποβάθμιση του rating των ελληνικών τραπεζών, αλλά και από την πιθανότητα να δημιουργηθεί ένας αδύναμος κρίκος στην τραπεζική αλυσίδα. 

    «Πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία η ρευστότητα του τραπεζικού τομέα. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε την πολυτέλεια ως χώρα να μειωθεί η πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών γιατί κάτι τέτοιο θα έκλεινε εντελώς το δρόμο προς το εξωτερικό για άντληση κεφαλαίων. Η ελληνική αποταμίευση δεν επαρκεί για να χρηματοδοτηθεί η εγχώρια ανάπτυξη που έχει γίνει μέσω δανεισμού και έχουμε ανάγκη κεφαλαίων από το εξωτερικό. Είναι θέμα ζωής και θανάτου το να μπορέσει η τραπεζική αγορά να βγει και να δανειστεί από το εξωτερικό και αυτό εμποδίζεται αυτή τη στιγμή όχι μόνο από την κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας, αλλά και από το κλίμα που δημιουργούν οι ακατάσχετες φημολογίες και οι άστοχες ενέργειες», τονίζει ο κ. Μπαλλής.

    Όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό τον ασφυκτικό κλοιό όλων των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι οποίοι «τσεκάρουν» τις προοπτικές προσβασιμότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις διεθνείς αγορές. Όπως λέει ο κ. Μπαλλής, για τις τράπεζες δεν υπάρχει απλά ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων μέσω δανεισμού από τις διεθνείς αγορές, αλλά ανάγκη εξεύρεσης μακροπρόθεσμων κεφαλαίων.

    «Δεν είναι υγιές για τις τράπεζες να δανείζονται βραχυπρόθεσμα κεφάλαια. Πρέπει να βγουν στις αγορές με εκδόσεις 5ετείς, 7ετείς, 10ετείς, ωστόσο οι αγορές μακροπρόθεσμου δανεισμού είναι κλειστές. Και δεν θα ανοίξουν παρά μόνο όταν οι ξένοι εμπιστευτούν το ΠΣΑ όχι μόνο στις γενικές του προβλέψεις, αλλά κυρίως στο σκέλος της υλοποίησής του», αναφέρει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

    Σε καιρούς πονηρούς, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλλής, πρωταρχικός στόχος όλων θα πρέπει να είναι η προστασία της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να συνεχίσουν να στηρίζουν επαρκώς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. 

    Επιπλέον, η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε τα αναγκαία μέτρα για την δημοσιονομική προσαρμογή να μην έχουν, κατά το δυνατόν, αρνητικό αντίκτυπο στις εγχώριες καταθέσεις ενώ θα πρέπει να εξεταστούν συγκεκριμένα κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό. Παράλληλα, υποστηρίζει, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν αναπτύσσεται μία «κουλτούρα» υπεκφυγής από τις ειλημμένες τραπεζικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών. 

    «Πάνω απ΄ όλα θα πρέπει ως χώρα να επιδοθούμε σε μία τιτάνια προσπάθεια για την αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης των ξένων αγορών, αλλά και ενός κλίματος αισιοδοξίας με αποδέκτη την ΄φοβισμένη΄ ελληνική κοινωνία», καταλήγει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

    Σημειώνεται ότι οι απόψεις του κ. Μπαλλή απηχούν ανάλογες εκτιμήσεις και την ανησυχία του συνόλου των τραπεζιτών για το βάρος που υφίσταται ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος εξαιτίας της απώλειας εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών προς την ελληνική Οικονομία, αλλά και από τους «κάθε λογής ειδικούς επί των spreads και της λειτουργίας της τραπεζικής αγοράς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

    Οι τραπεζίτες επισημαίνουν την ανάγκη να επιδείξουμε συνολικά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και φιλοπατρία, καθώς «δεν είναι δυνατόν να κατηγορούμε τους ξένους ότι ξεπουλάνε ελληνικές αξίες και οι Ελληνες να είναι οι πρώτοι που σκέφτονται να βγάλουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό ή που δεν εμπιστεύονται τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου».

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ