Του Κώστα Νάνου
Σε κανονικούς ρυθμούς προσπαθεί να μπει ξανά το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά μετά την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των λιμενεργατών.
Στο χώρο αποθήκευσης στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων άρχισε από προχθές η «επιχείρηση» αποσυμφόρησης των στοιβαγμένων κοντέινερ, καθώς στο διάστημα των δύο αυτών ημερών περί τις 4.500 νταλίκες υπολογίζεται ότι εξυπηρετήθηκαν για να φορτώσουν τα κοντέινερ. Χθες ο αριθμός των κοντέινερ στους χερσαίους αποθηκευτικούς χώρους μειώθηκε κατά 2.500 και υπολογίζεται ότι στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν μεταφορτωθεί όλα τα εμπορευματοκιβώτια.
Ωστόσο το μεγάλο ζητούμενο για το πρώτο λιμάνι της χώρας είναι η στάση που θα τηρήσουν εφεξής οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες. Χθες το βράδυ έδεσαν τα πρώτα δύο καράβια στον Πειραιά ενώ σήμερα νωρίς το πρωί μπήκαν στο λιμάνι ακόμη 4 πλοία.
Ο νέος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων που έληξε προχθές ανάγκασε αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων να διαγράψουν προσωρινά το λιμάνι του Πειραιά από τα δρομολόγια τους. Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους πάντες είναι εάν θα πυκνώσουν και πάλι τις προσεγγίσεις τους στο εμπορικό λιμάνι, ή αν κάποιες εξ αυτών των εταιρειών θα αποφασίσουν να διαγράψουν οριστικά τον Πειραιά από τα δρομολόγια, βάζοντας το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στην μαύρη λίστα με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ΟΛΠ, αλλά και τον εμπορικό κόσμο που θα επιβαρύνεται με πρόσθετα μεταφορικά κόστη.
Αυτό που θα κρίνει την εξέλιξη των πραγμάτων είναι εάν θα πεισθούν τελικά οι ναυτιλιακές εταιρείες πως η αναστολή της απεργίας στο λιμάνι δεν θα είναι προσωρινή.
Η Διεθνής Ναυτική Ένωση έχει ζητήσει ραντεβού με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη αλλά και με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ κ. Γιώργο Ανωμερίτη. Μοναδικό θέμα συζήτησης είναι το τι μέλλει γενέσθαι για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Το περιεχόμενο των συζητήσεων αυτών θα κρίνει εν πολλοίς την στάση που θα κρατήσουν στο μέλλον οι ναυτιλιακές εταιρείες.