16:39 13/09
Η Κίνα ξεκινά έρευνα για διακρίσεις σε βάρος της σχετικά με τα μέτρα των ΗΠΑ στον τομέα των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων
Η έρευνα ανακοινώνεται λίγες ώρες πριν την επανάληψη των εμπορικών συνομιλιών.
Ο κύβος ερρίφθη. Η PricewaterhouseCoopers που ενεργεί ως σύμβουλος του δημοσίου για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στη Λάρκο δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη βιομηχανία νικελίου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τις 21 Αυγούστου ώστε στη συνέχεια να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές και να καταρτιστεί η short list.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάληψη του management της εταιρείας από το στρατηγικό επενδυτή και ο έλεγχος του μετοχικού κεφαλαίου μέσα από άμεση πώληση μετοχών αλλά και μέσω κάλυψης μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου της εταιρείας.
Σήμερα, μέτοχοι της Λάρκο είναι το κράτος με 33,5%, η Εθνική Τράπεζα με 36,43%, η ΔΕΗ με 28,56% και η ΔΕΚΑ με 1,51%.
Ο κύκλος εργασιών της Λάρκο το 2008 διαμορφώθηκε στα 284 εκατ. ευρώ από 549 εκατ. ευρώ το 2007 και το καθαρό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό κατά 116 εκατ.ευρώ έναντι κερδών 23 εκατ. ευρώ το 2007. Πέρσυ η εταιρεία παρήγαγε 16.640 τόνους νικελίου.
Η εταιρεία εκτός από τις χαμηλές τιμές του νικελίου (στις αρχές του 2008 ήταν πάνω από 30.000 δολάρια ο τόνος και έκλεισε τη χρήση κοντά στα 9.000 δολάρια), έχει να αντιμετωπίσει το κόστος του ρεύματος το οποίο αντιπροσωπεύει κοντά στο 60% του συνολικού κόστους.
Ο όμιλος Μυτιληναίου έχει δηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον του για τη Λάρκο, ενώ παλαιότερα είχε ενδιαφερθεί και η αυστραλιανή western Mines.