Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιουλ-2009 10:02

  ΚΤΕΛ: Μείωση 20% σε επιβάτες και εισιτήρια το πρώτο εξάμηνο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Φώτη Φωτεινού 

  Μείωση 20% σε επιβάτες και εισιτήρια παρουσιάζουν τα ΚΤΕΛ το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

  Στα ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι και τον Ιούνιο, 60 εκατ. μετακινήσεις έναντι 75 εκατ. μετακινήσεων το 2008, ενώ αντίστοιχη είναι η μείωση στα έσοδα.  

  Ο ετήσιος τζίρος των υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ), τα οποία από το 2001 λειτουργούν σαν ανώνυμες εταιρείες, αν και η τιμολογιακή τους πολιτική εξαρτάται από το κράτος, ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. 

  Καθημερινά οι αφικνούμενοι και αναχωρούντες από τα ΚΤΕΛ Κηφισού ανέρχονται στις 25 χιλιάδες, ενώ ο σημερινός τους στόλος (συμπεριλαμβανομένων των 11 ΚΤΕΛ που στεγάζονται στη Λ. Λιοσίων) περιλαμβάνει 4.136 λεωφορεία.    

  Περίπου 20 ΚΤΕΛ, επί συνόλου 61, εμφανίζουν αξιοσημείωτη κερδοφορία και σε αυτά περιλαμβάνονται τα ΚΤΕΛ Αχαΐας, Ιωαννίνων, Μαγνησίας και Θεσσαλονίκης. 

  Σαν «ασθενέστερα» θεωρούνται τα ΚΤΕΛ Ευρυτανίας, Φωκίδας, Γρεβενών και Αίγινας και γι΄ αυτό, άλλωστε, συνεχίζεται η επιδότησή τους. 

  Τα περισσότερα ΚΤΕΛ ανήκουν σε περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες. Ενδεικτικό είναι ότι τα 4.136 λεωφορεία ανήκουν σε 7.500 ιδιοκτήτες – μετόχους, οι οποίοι -σε ποσοστό 80%- διατελούν και οδηγοί.

  Επίκειται συνάντηση στελεχών ΥΜΕ – ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Ελαιώνα  

  Ως το 2016, τα ΚΤΕΛ διαθέτουν το μονοπώλιο παροχής συγκοινωνιακού έργου, παρά την αντίθεση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ). 

  Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα για τα ΚΤΕΛ αποτελεί η μετεγκατάσταση των σταθμών Κηφισού και Λιοσίων στην περιοχή του Ελαιώνα. 

  Το εν λόγω έργο, το οποίο έχει εξαγγελθεί εδώ και χρόνια, δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ ανώτερων στελεχών των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών, με αυτό το αντικείμενο. 

  Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου, το σχέδιο μεταφοράς των ΚΤΕΛ Λιοσίων και Κηφισού προβλέπει την ενοποίησή τους σε μία έκταση 90 στρεμμάτων στον Ελαιώνα, σε χώρο πάνω από το σταθμό του μετρό.

  Στη μελέτη προβλέπεται ότι ο νέος σταθμός και το ξενοδοχείο που θα το συνοδεύει, θα κατασκευαστεί σε έκταση 22 στρεμμάτων, χώρος πρασίνου σε έκταση 45 στρεμμάτων, ενώ καταστήματα για εμπορικές χρήσεις, όπως σούπερ μάρκετ και τράπεζες, θα κατασκευαστούν σε έκταση 23 στρεμμάτων. 

  Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ η κατασκευή του υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί σε 17 μήνες από την έναρξη των εργασιών. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ