Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Δεκ-2008 09:10

  ΤτΕ: Ισως χρειαστεί και δεύτερο πακέτο 20 δισ. ευρώ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Γιώργου Ι . Δημητρομανωλάκη

  Έντονη ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα υψηλά κλιμάκια της Τράπεζας της Ελλάδος. Το υψηλό δημόσιο χρέος που αγγίζει τα 275 δισ. ευρώ, ο υψηλός δανεισμός του δημοσίου που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κοινοτικών παραγόντων θα ανέλθει στα 53 δισ. ευρώ για το 2009 (παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει δανεισμό 40 δισ. ευρώ) και το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, έχουν δημιουργήσει φαινόμενα ασφυξίας στην ελληνική οικονομία.

  Επιπροσθέτως και το πακέτο στήριξης των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ που θα αρχίσει να «διοχετεύεται» εν μέρει στην αγορά τις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι δεν θα προσφέρει σημαντική ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς το κόστος δανεισμού παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

  Πηγές της κεντρικής τράπεζας μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο  να υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης και ένα δεύτερο πακέτο στήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ύψους 15 έως 20 δισ ευρω που θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις όποιες ανάγκες δημιουργηθούν αυτή την φορά στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

  Η  χρησιμότητα του δεύτερου αυτού πακέτου θα φανεί στο ξεκίνημα του β΄ τριμήνου του 2009 με την προϋπόθεση ότι οι οικονομίες χωρών όπως η Ουκρανία, η Ρουμανία,  η Βουλγαρία και λιγότερο η Τουρκία (λόγω της εκταμίευσης της βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο)  θα σημειώσουν ανάπτυξη στα επίπεδα που έχουν προϋπολογίσει ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση (μεταξύ 0,5 και 2%). 

  Σε ό,τι αφορά το δημόσιο έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο κυμαίνεται για όλα τα Βαλκάνια στο 1% έως 3%, προβλέπεται να αυξηθεί σε Τουρκία και Σερβία, ενώ στη Ρουμανία θα παραμείνει σταθερό, στα ίδια επίπεδα και το 2009, στη δε Βουλγαρία όπου υπάρχει πλεόνασμα 3,8% ίσως αυξηθεί οριακά το 2009.

  Όπως αναφέρουν όλες οι ενδείξεις στην Ανατολική Ευρώπη οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι κινήθηκαν πιο επιθετικά από ό,τι στην Ελλάδα, παρασυρόμενοι από τη ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς των δανείων στις χώρες αυτές και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους που ισχύουν εκεί. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες  (ελληνικές και ξένες ) θεώρησαν ότι οι χώρες της Ν.Α. Ευρώπης είναι το Ελντοράντο της Γηραιάς Ηπείρου και έδιναν δάνεια με spread 4 έως και 6% υψηλότερα από τα τοπικά νομίσματα.

  Έτσι, έχουν δώσει δάνεια άνω των 55  δισ. ευρώ (ή το 1/3 των χορηγήσεων που έχουν στην Ελλάδα).  Σήμερα αυτές οι χώρες βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής αστάθειας και επιβράδυνσης (τα τοπικά νομίσματα διολισθαίνουν καθώς τα διεθνή κεφάλαια εγκαταλείπουν τις χώρες).

  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το 2008 η αναλογία δανείων-καταθέσεων δεν συνιστά σοβαρό πρόβλημα, όμως στο μέλλον και αν η κατάσταση στις χώρες αυτές δυσκολέψει, θα απαιτηθούν κεφαλαιακές ενισχύσεις.

  Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι προκειμένου τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια στις χώρες εκτός Ελλάδος πρέπει να ενισχύσουν επί τόπου τις θυγατρικές τους, είτε με ίδια κεφάλαια ή με αύξηση της καταθετικής τους βάσης, και όχι να αντλούν ρευστότητα από τις μητρικές τους.

  Άλλωστε κάτι τέτοιο έχει απαγορευθεί και από την ΤτΕ με άτυπη οδηγία της διοίκησης της τραπέζης.

  Αναλυτικά:

  * Οι  καταθέσεις της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερες από τις χορηγήσεις της. Ο σχετικός δείκτης φθάνει στο 0,91. Αντίθετα, οι καταθέσεις της στην Τουρκία είναι 5  δισ. ευρώ, δηλαδή μικρότερες έναντι χορηγήσεων 12,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή η Εθνική δανείζει στην Τουρκία 2,5 φορές τις καταθέσεις της. Στη Βουλγαρία, όπου έχει σημαντικό μερίδιο αγοράς, δανείζει 1,91 φορές και στη Ρουμανία, 2,89 φορές.

  * Η Eurobank δανείζει στην Ελλάδα 1,22 φορές τις καταθέσεις της, ενώ στο εξωτερικό η αναλογία φθάνει το 1,64. Στη Ρουμανία και την Πολωνία, όπου έχει αξιόλογη παρουσία, δανείζει πάνω από δύο φορές τις τοπικές της καταθέσεις.

  * Η Alpha Bank σε επίπεδο ομίλου δανείζει στην Ελλάδα 1,20 φορές τις καταθέσεις της. Στο εξωτερικό δανείζει περισσότερα ήτοι 1,74 φορές τις καταθέσεις της.

  * H Τράπεζα Πειραιώς, τέταρτη σε μέγεθος τράπεζα στην Ελλάδα, έχει σε εγχώριο επίπεδο σχέση 1,23 μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων. Στο εξωτερικό η αναλογία μεγαλώνει, καθώς δανείζει 1,8 φορές τις καταθέσεις που συγκεντρώνει σε τοπικό επίπεδο.
   
  Την ίδια ώρα όμως στην Τράπεζα της Ελλάδος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο και ειδικότερα εξαιτίας των δανειακών αναγκών της χώρας μας που σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές θα υπερβεί τα 53 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές της κεντρικής τράπεζας ο διοικητής της φαίνεται να έχει μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία της χώρας ζήτημα εφαρμογής μακροχρόνιου προγράμματος ανασύνταξης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, ακριβώς για να αντιμετωπισθούν εγκαίρως οι προαναφερόμενοι κίνδυνοι και να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις.

  Πρακτικά ο κ. Γιώργος Προβόπουλος κάνει λόγο για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με σκοπό να επανακτηθεί η χαμένη πειθαρχία και να διαμορφωθούν ξανά συνθήκες ανάπτυξης.

  Υπενθυμίζεται ότι στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική του 2008  τονιζόταν ότι : «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι», επισημαίνοντας ότι «τα δεδομένα που στήριξαν την ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια έχουν αλλάξει» και πλέον οι ανισορροπίες είναι ισχυρές και μαρτυρούν ότι οι πολιτικές και διαρθρωτικές αλλαγές που προωθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
   
  Δάνεια - καταθέσεις Ελληνικών Τραπεζών ( σε ευρω) (Πηγή : 9μηνο 2008) 

  ΕΤΕ (στοιχεία Οκτωβρίου 2008)
  Καταθέσεις ομίλου:    73 δις
  Χορηγήσεις ομίλου:   65,8 δις
  Δάνεια  Finansbank :  12,2 δις
  Καταθέσεις Finansbank:  5 δις
  Δάνεια ΝΑ Ευρώπης (εκτός Finansbank) :9,2 δις
  Καταθέσεις ΝΑ Ευρωπης  :   δεν αναγράφονται

  Alpha Bank
  Χορηγήσεις ομίλου :   50,5 δις
  Καταθέσεις ομίλου :  42,1  δις
  Χορηγήσεις εξωτερικού :  10,8 δις
  Καταθέσεις εξωτερικού :  6,2 δις
   
  Eurobank
  Χορηγήσεις ομίλου:  56,5 δις
  Καταθέσεις ομίλου:  46,1 δις
  Χορηγήσεις εξωτερικού :15,1 δις
  Καταθέσεις εξωτερικού:  9,2 δις
  Τράπεζα Πειραιώς
  Δάνεια ομίλου:    38,9 δις
  Καταθέσεις ομίλου:    31,6 δις
  Δάνεια εξωτερικού :   8,8 δις
  Καταθέσεις εξωτερικού:   5 δις

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ