Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 10-Νοε-2008 13:08

    Η ΕΕΤ στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία (upd)

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Έφης Καραγεώργου

    Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των εννέα τραπεζιτών, που συναντήθηκαν για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αποσκοπεί στη στήριξη της οικονομίας. 

    Εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο κ. Αράπογλου ανέφερε πως: 

    * η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εκτιμά πως τα προτεινόμενα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και ως εκ τούτου οι τράπεζες τα στηρίζουν. Η υλοποίηση των μέτρων εκτιμάται πως θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

    * Οι τράπεζες αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που έχουν ενσκήψει στην ελληνική οικονομία λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια της πελατείας τους, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Οι επιμέρους ενέργειες επαφύονται βέβαια σε κάθε τράπεζα χωριστά και δεν μπορούν λόγω της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού να αποτελέσουν αντικείμενο διατραπεζικής συμφωνίας, στο πλαίσιο της ΕΕΤ,  και δεδομένου  επιπλέον πως η κάθε τράπεζα έχει δικά τους χαρακτηριστικά. 

    * Η υλοποίηση των διατάξεων του νόμου μετά την ψήφιση του από τη Βουλή εκτιμάται πως θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών και την ομαλή λειτουργία της οικονομίας. 

    Σημειώνεται πως η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10:30 και έληξε στις 13:00 ώρα Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, υπήρξαν διαφωνίες καθώς διαχώρισε τη θέση του ο αντιπρόεδρος τη MIG, Α. Βγενόπουλος, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του για το κυβερνητικό "πακέτο" στήριξης της οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr ως προς την φιλοσοφία των μέτρων διαφώνισε και ο αντιπρόεδρος της Emporiki Bank, Αντώνης Κροντηράς, ωστόσο δέχεται να προχωρήσει το "σχέδιο" Αλογοσκούφη διότι  διευκρίνισε πως η τράπεζα του ως θυγατρική της Credit Agricole κάνει χρήση του γαλλικού "πακέτου" στήριξης   

    Aναφορικά με το αν οι τράπεzες θα συμμετάσχουν στο σχέδιο, αημειώνεται πως είναι ένα ζήτημα που θα τεθεί ως θέμα στις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

    Πάντως, ο πρώτος από τους εννέα τραπεζίτες που εξήλθε και έκανε δηλώσεις ήταν ο  αντιπρόεδρος του ομίλου της MIG, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος βγαίνοντας απηύθυνε τρία ερωτήματα. Πρώτον, αν έχει ερωτηθεί ο κ. Λάτσης σε περίπτωση που η Eurobank αντιμετωπίσει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας αν είναι διατεθειμένος να “βάλει το χέρι στην τσέπη” πριν ζητηθούν χρήματα από τον ελληνικό λαό.

    Δεύτερον, αν γνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι δημόσιοι οργανισμοί όπως ο ΟΣΕ τοποθετούν τα χρήματα τους με επιτόκια καταθέσεων πάνω από 8% και αν είναι δίκαιο στη συνέχεια να ζητείτυαι από την ίδια τράπεζα τράπεζες να ρίξουν το επιτόκια στα στεγαστικά κάτω από 4%.

    Και τρίτον εάν το αίτημα που απευθύνεται συνεχώς στις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια τους υπό προϋποθέσεις τα έχουν απευθύνει και σε άλλες επιχειρήσεις όπως τα ΕΛΠΕ, ζητώντας τους να λειτουργήσουν ακόμα και με ζημιές προς όφελος των καταναλωτών. "Όλα αυτά είναι ερωτήματα που απευθύνονται και προς τον πρωθυπουργό" δήλωσε ο ίδιος.

    Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Τ. Αράπογλου (προεδρεύων), Xρ. Βασιλειάδης, Α. Βγενόπουλος, Α. Κροντηράς, Ν. Μαντζούνης, Δ. Μηλιάκος, Ν. Νανόπουλος, Θ. Πανταλάκης και Α. Φιλιππίδης. Απουσίαζαν ο κ. Α. Ηλιάδης της Τράπεζας Κύπρου ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο και ο κ. Κουτελίδης της Γενικής Τράπεζας.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ