Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 23-Ιουλ-2008 09:21

    Το πάρτι των επιτοκίων συνεχίζεται...

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
    Της  Έφης Καραγεώργου

    Καθηλωμένα τα επιτόκια στους παραδοσιακούς λογαριασμούς Ταμιευτηρίου, στα πάνω τους τα επιτόκια των καταθέσεων προθεσμίας, ενώ τα επιτόκια σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες έχουν απογειωθεί. Οι τράπεζες εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά κάθε φορά που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει το βασικό επιτόκιο του ευρώ (στο 4,25% σήμερα).

    Δηλαδή αυξάνουν το πολύ μέχρι 0,25 της μονάδας τα επιτόκια καταθέσεων, ενώ αντίθετα αναπροσαρμόζουν μέχρι 0,5 της μονάδας τα επιτόκια σε πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια.

    Σήμερα στην πλειονότητά τους οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου για ποσά έως 10.000 ευρώ εξακολουθούν να έχουν επιτόκιο από μηδέν μέχρι 0,70%. Αντίθετα στις προθεσμιακές καταθέσεις τα επιτόκια φτάνουν και το 6%.

    Μετά την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες στο σύνολο τους αναπροσάρμοσαν τα επιτόκια τους.

    Παρατηρείται λοιπόν το εξής:

    * Όσα επιτόκια είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο ΕΚΤ αναπροσαρμόστηκαν αυτόματα κατά 0,25 της μονάδας.

    * Τα επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες αυξήθηκαν κατά 0,5 της μονάδας.

    * Αντίθετα τα επιτόκια στις καταθέσεις ταμιευτηρίου αυξήθηκαν από  0,10 μέχρι 0,25 της μονάδας.

    Όμως έτσι μεγαλώνει ακόμα περισσότερο «η ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων. Η απόκλιση, ειδικά στην καταναλωτική πίστη, είναι μάλιστα σημαντικά υψηλότερη από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η διαφορά αυτή στη  χώρα μας είναι στις  3,92 μονάδες, με το μέσο όρο της ευρωζώνης να διαμορφώνεται στις   3,02 μονάδες.

    Πάντα δε, σε  σύγκριση με το μέσο όρο της ευρωζώνης, οι Έλληνες για νέα δάνεια πληρώνουν από 0,36 μονάδες έως και 0,73 μονάδες  υψηλότερα επιτόκια στην επιχειρηματική πίστη και 1,26 μονάδες στην καταναλωτική πίστη.

    Μάλιστα, στις πιστωτικές κάρτες η «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια των καταθέσεων και χορηγήσεων ξεπερνά ακόμα και τις 20 μονάδες, αφού  τα επιτόκια καταθέσεων Ταμιευτηρίου δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στις κάρτες το ΣΕΠΕ έχει υπερβεί το 20%.
    Νέα επιτόκια
     
    Η Εθνική Τράπεζα,  ανακοίνωσε ότι αυξάνει έως και 0,25 της μονάδας  τα επιτόκια καταθέσεων των λογαριασμών Ευρωπαϊκού Ταμιευτηρίου (από 0,65% για ποσά μέχρι 10.000 ευρώ ως 3,5% για ποσά άνω των 150.000 ευρώ)  και Ευέλικτης Προθεσμιακής κατάθεσης (0% για ποσά μέχρι 20.000 ευρώ  μέχρι 4,25% για ποσά πάνω από 150.000 ευρώ). Τα επιτόκια του κλασικού ταμιευτηρίου παρέμειναν αμετάβλητα: 0,65% έως 10.000 ευρώ, 0,75% μέχρι 20.000 ευρώ και 1% έως 60.000 ευρώ. Αντίθετα τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και  πιστωτικών καρτών αυξάνονται  κατά 0,50 της μονάδας.

    Η Τράπεζα Κύπρου αύξησε κατά 0,10 της μονάδας τα επιτόκια στα προσωπικά και καταναλωτικά της δάνεια, κατά 0,40 της μονάδας τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών και κατά 0,25 της μονάδας τα επιτόκια των καταθέσεων. 

    Η Attica Bank αύξησε το κλιμακούμενο επιτόκιο Ταμιευτηρίου από 0,10 έως 0,25 της μονάδας και το επιτόκιο του Υπερταμιευτηρίου κατά 0,25 της μονάδας, στο 3,50%.

    Η Aspis Bank από τις 21 του μήνα αύξησε το σταθερό επιτόκιο 1ου έτους στο καταναλωτικό δάνειο μεταφοράς υπολοίπου σε 7,5%,  και των πιστωτικών καρτών σε 17,25%. Η τράπεζα στο ταμιευτήριο δίνει επιτόκιο 1,50% για ποσά από 1.000-10.000 ευρώ.

    Πάνω από το 6% διαμορφώθηκε το σταθερό επιτόκιο από 5 έτη για τα στεγαστικά δάνεια της Marfin, ενώ στο απλό ταμιευτήριο το επιτόκιο ξεκινά από το 0 και φθάνει στο 0,50%.

    Μισή μονάδα αύξησε τα επιτόκια σε προσωπικά- καταναλωτικά  δάνεια  η Millennium  και το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών της στο 17,75% (και στο 18,5% για ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα).

    Στο 6,3% αύξησε το βασικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων η Τράπεζα Πειραιώς  και το προνομιακό στο 6%. Επίσης αύξησε κατά 0,35 της μονάδας τα επιτόκια στις πιστωτικές κάρτες (για αναλήψεις μετρητών από πιστωτική η αύξηση είναι  0,5 της μονάδας).

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ