Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 26-Μαϊ-2008 09:18

    Από νωρίς φέτος ο κίνδυνος για μπλακ-αουτ

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
    Από νωρίς άρχισαν τα βάσανα για τη ΔΕΗ, η οποία αυτή την εβδομάδα αντιμετωπίζει τις πρώτες ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από κορυφαία στελέχη της επιχείρησης ως «εξαιρετικά κρίσιμη», όχι μόνο εξαιτίας της ανόδου του υδραργύρου. 

    Από σήμερα ξεκινά η δεκαήμερη συντήρηση της διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας, στο ΚΥΤ Αράχθου, η οποία θα στερήσει τη δυνατότητα εισαγωγών έως 500MW. Επιπλέον, στο συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου γίνεται προγραμματισμένη συντήρηση σε μία μονάδα, αφαιρώντας ισχύ περί τα 300MW. 

    Την ίδια στιγμή πάντως, τα ίδια κορυφαία στελέχη από τη γενική διεύθυνση παραγωγής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας της συνεχιζόμενης επί δεκαπενθήμερο κατάληψης των ταινιοδρόμων στο συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου (συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1595MW). 

    Από μέρα σε μέρα, η συγκέντρωση τέφρας στο εσωτερικό της μονάδας και η εξάντληση των αποθεμάτων λιγνίτη στην αυλή της μονάδας, καθιστούν προβληματική τη λειτουργία των μονάδων. Έτσι είναι πολύ πιθανό εντός της εβδομάδας, να υπάρξει κράτηση των μονάδων, που θα στερήσει από το σύστημα ακόμη 1300MW. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι σε περίπτωση υψηλής αιχμής, η παραγωγή της ΔΕΗ θα αναγκαστεί να «ρίξει στη μάχη» τις εφεδρείες των υδροηλεκτρικών, που στην κυριολεξία διαφυλάσσονται ως «κόρη οφθαλμού» ενόψει των ακόμη δυσκολότερων ημερών του Ιουνίου και του Ιουλίου.

    Σημειώνεται τέλος ότι η κατάληψη στους ταινιόδρομους που θέτει σε κίνδυνο το ηλεκτρικό σύστημα, πραγματοποιείται από κατοίκους των χωριών Ακρινή, Άγιος Δημήτριος και Ρυάκι, οι οποίοι ζητούν να προσληφθούν από τη ΔΕΗ.

    Χ. Φλουδόπουλος

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ