Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 05-Μαρ-2008 11:32

    "Στεγνώνει" η αγορά από ρευστό

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
    Της Έφης Καραγεώργου
     
    Χωρίς ρευστό κινδυνεύει να μείνει η αγορά εάν συνεχιστεί η απεργία των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυξημένη είναι και η πιθανότητα να αρχίσουν οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις  δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στις πληρωμές, ενώ ήδη ξεκίνησαν τα προβλήματα στο συμψηφισμό των επιταγών.

    Συγκεκριμένα όπως επισημαίνουν στο Capital.gr τραπεζικοί κύκλοι, στην περίπτωση που η  ΤτΕ δεν  μπορεί να διενεργήσει συναλλαγές, οι συνέπειες είναι μεγάλες για την ελληνική οικονομία, αφού:

    *  Δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές μεταξύ των τραπεζών με συνέπειες στη ρευστότητα των τραπεζών.

    *  Δεν πραγματοποιούνται συναλλαγές χρεογράφων και τίτλων.

    *  Παγώνουν οι διακανονισμοί  επιταγών. 

    * Δεν πραγματοποιούνται κινήσεις λογαριασμών δημοσίου. 

    * Υπάρχει αδυναμία πληρωμών ΝΠΔΔ. 

    * Προβληματική λειτουργία του συστήματος ΔΙΑΣ  (που υποστηρίζει επίσης τις διατραπεζικές συναλλαγές)

    Πλήθος είναι όμως και τα προβλήματα που δημιουργούνται και στις συναλλαγές με την ευρωζώνη αφού:

    * Η χώρα  δε μπορεί να διαχειριστεί τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ευρωπαϊκής  Κεντρικής Τράπεζας.

    * Η ΤτΕ δε θα μπορεί να διαχειριστεί τα διαθέσιμα της. 

    * Αδυναμία άσκησης νομισματικής  πολιτικής, ιδιαίτερα αν συμπέσει με ημέρα "tender" θα παραλύσει το σύστημα χρηματοδότησης. 

    *  Αδυναμία σε συναλλαγές μεταξύ των ελληνικών τραπεζών με τράπεζες της Ε.Ε. 

    * Έντονα προβλήματα των συναλλαγών μεταξύ των υπολοίπων Κεντρικών τραπεζών ακόμα και εάν μόνο η ΤτΕ δε λειτουργήσει. 

    Σε ανακοίνωση της η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι «ο Σύλλογος των Υπαλλήλων αρνήθηκε και εξακολουθεί να αρνείται τη διάθεση του προβλεπόμενου και συμφωνημένου, για την περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων, προσωπικού ελάχιστης λειτουργίας, με συνέπεια την αδυναμία λειτουργίας όλων των υπηρεσιών της Τράπεζας, ακόμη και όσων έχουν χαρακτηρισθεί ως μεγάλης προτεραιότητας. (Μηχανογραφικό Κέντρο, Συστήματα Πληρωμών, Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων του Δημοσίου, Διαχείριση Διαθεσίμων, κ.ά.).

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ