Πέμπτη, 15-Ιαν-2026 13:06
Απώλειες άνω του 4% για το πετρέλαιο μετά τις δηλώσεις Τραμπ που δεν δείχνουν "άμεση επίθεση" στο Ιράν
Σημαντική πτώση καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, υποχωρώντας πάνω από 4%, καθώς οι ανησυχίες για ενδεχόμενη στρατιωτική κλιμάκωση γύρω από το Ιράν υποχώρησαν μετά από δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Το Brent κινείται στα 63,68 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας απώλειες 4,27%, ενώ το αμερικανικό αργό WTI υποχωρεί κατά 4,32%, στα 59,34 δολάρια το βαρέλι.
Την Τετάρτη, το Brent είχε ενισχυθεί πάνω από τα 66,50 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο επέστρεψε χαμηλότερα αφού ο Τραμπ δήλωσε ότι έχει διαβεβαιώσεις πως το Ιράν θα σταματήσει τις δολοφονίες διαδηλωτών, μειώνοντας τις προσδοκίες για ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση.
"Οι τιμές υποχώρησαν μετά τις δηλώσεις Τραμπ ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως το Ιράν θα σταματήσει να σκοτώνει διαδηλωτές", σημειώνει ο αναλυτής της Saxo Bank, Ole Hansen, προσθέτοντας ότι το άμεσο ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου έχει μετριαστεί, αν και είναι απίθανο να εξαλειφθεί πλήρως.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε την Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον αποσύρει μέρος του προσωπικού της από στρατιωτικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, μετά από δηλώσεις ανώτερου Ιρανού αξιωματούχου ότι η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει γειτονικές χώρες πως θα πλήξει αμερικανικές βάσεις σε περίπτωση επίθεσης από τις ΗΠΑ.
Περαιτέρω πιέσεις στις τιμές άσκησαν και τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα, καθώς τα αποθέματα αργού και βενζίνης αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα περισσότερο απ' ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).
"Η EIA κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού από τον Νοέμβριο, καθώς οι εισαγωγές έφτασαν σε υψηλό 14 μηνών, ασκώντας πρόσθετη καθοδική πίεση στο WTI σε σχέση με το Brent", πρόσθεσε ο Hansen.
Παράλληλα, η Βενεζουέλα έχει αρχίσει να αναστρέφει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που είχαν εφαρμοστεί λόγω του αμερικανικού εμπάργκο, ενώ έχουν επανεκκινήσει και οι εξαγωγές αργού, σύμφωνα με τρεις πηγές.
Στο μέτωπο της ζήτησης, ο OPEC ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2027 αναμένεται να αυξηθεί με παρόμοιο ρυθμό με φέτος, ενώ δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν σχεδόν ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης το 2026, σε αντίθεση με άλλες προβλέψεις που κάνουν λόγο για υπερπροσφορά.
Τέλος, τα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκαν κατά 17% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, ενώ συνολικά για το 2025 καταγράφηκε άνοδος 4,4%, με τις ημερήσιες εισαγωγές να αγγίζουν ιστορικά υψηλά.