Τετάρτη, 14-Ιαν-2026 08:00
Πόση θα είναι η νέα μείωση εισφορών - Πότε θα εφαρμοστεί και τι σημαίνει για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Του Κώστα Κατίκου
Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα είναι μεταξύ 0,5% και 1% περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που αρχίζει να επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο θα ανακοινωθεί στην ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο από τον πρωθυπουργό.
Τη νέα μείωση προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα για τα μέτρα ελάφρυνσης που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση για να ανακοινωθούν εντός του 2026.
Η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι τουλάχιστον κατά μισή μονάδα ενώ μπορεί να φτάσει τη μια μονάδα ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλιστεί τους επόμενους μήνες κυρίως από τα έσοδα της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής που θεωρούνται οι σίγουρες πηγές χρηματοδότησης μόνιμων μέτρων που είναι η μείωση των εισφορών. Το μέτρο θα ισχύσει από την 1/1/2027, αλλά δεν αποκλείεται να ισχύσει εντός του τελευταίου τριμήνου του 2026.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εξετάζεται να προέλθει από τον κλάδο ασθένειας και να δοθεί εξολοκλήρου στους εργοδότες με "αντάλλαγμα" την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων μια που κάθε μείωση εισφορών σημαίνει πτώση του μη μισθολογικού κόστους και βελτίωση της παραγωγικότητας.
Στην εξίσωση μπαίνει μοιραία και η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2026 καθώς δεν αποκλείεται να φτάσει στα 50 ευρώ. Η αύξηση θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση στα μέσα Μαρτίου, αφού θα έχουν προηγηθεί οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων. Η πρόωρη προαναγγελία του πακέτου μέτρων που δρομολογούνται για το φθινόπωρο και η αναφορά στη μείωση των εισφορών ενδεχομένως να αποτελεί και σήμα προς τις επιχειρήσεις για να προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών αρχής γενομένης από την αποδοχή μιας αύξησης της τάξης των 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό.
Αν η μείωση των εισφορών ξεπεράσει τη μισή μονάδα τότε θα υπάρξει συνδυασμός με κούρεμα εργοδοτικών εισφορών από ΕΟΠΥΥ και από κλάδους της ΔΥΠΑ όπως για παράδειγμα οι εργοδοτικές εισφορές από τον κλάδο κατάρτισης. Δεν θα πειραχθούν σε κάθε περίπτωση οι αμιγώς συνταξιοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές (κύριας και επικουρικής ασφάλισης), και ενδεχομένως ούτε η εργοδοτική εισφορά υπέρ του κλάδου ανεργίας (1,20%).
Το κόστος από τη μείωση των εισφορών κατά μισή μονάδα εκτιμάται περίπου στα 220 εκατ. ευρώ,. ενώ για τη μια μονάδα η απώλεια εσόδων που θα πρέπει να καλύψει ο προϋπολογισμός θα είναι περίπου στα 450 εκατ. ευρώ.
Η νέα μείωση στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές θα έρθει σε συνέχεια δυο περικοπών που έγιναν εντός του 2025. Η πρώτη είναι η 1 μονάδα που ισχύει από την 1/1/2025 (μοιρασμένης κατά 0,5% σε εργαζόμενους και 0,5% στους εργοδότες) και η δεύτερη είναι η κατάργηση των εισφορών στην προσαύξηση των αμοιβών για τις υπερωρίες που ισχύει από τον Μάρτιο του 2025.
Ειδικά για τις υπερωρίες νυχτερινά και αργίες, οι εισφορές των εργαζομένων υπολογίζονται μόνον στην ωρομίσθια αμοιβή και όχι στην προσαύξηση του ωρομισθίου κατά 20% ή 40% Το ίδιο ισχύει και για τους εργοδότες.
Με τη νέα μείωση οι ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν υποχωρήσει κατά 5,9% από το 2019 και μετά και θα βρεθούν κάτω από το 36% και συγκεκριμένα στο 35,66%, πλησιάζοντας τον μέσο όρο της Ε.Ε.