Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 04-Δεκ-2025 11:30

    Μερτς για ρωσικά περιουσιακά στοιχεία: "Να μοιραστούμε το ρίσκο" μαζί με το Βέλγιο

    30927773
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τάχθηκε υπέρ της παροχής διαβεβαιώσεων στο Βέλγιο ότι οι κίνδυνοι από την ενδεχόμενη χρήση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για τη στήριξη της Ουκρανίας θα επιμεριστούν με δίκαιο τρόπο, μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σε άρθρο γνώμης με τίτλο "Τώρα αποφασίζουμε για το μέλλον της Ευρώπης" που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Μερτς δήλωσε ότι κάθε χώρα θα πρέπει να "αναλάβει ίσο μερίδιο του κινδύνου" ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομίας της.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη δύο λύσεις για την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας για την περίοδο 2026-2027 με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας της χώρας εν μέσω του συνεχιζόμενου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας: Δάνειο της ΕΕ και δάνειο επανόρθωσης. 

    Οι δύο πιθανές λύσεις: Δανεισμός της ΕΕ, ο οποίος θα βασίζεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ ("περιθώριο"), και δάνειο αποζημιώσεων, το οποίο θα εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να δανείζεται ταμειακά υπόλοιπα από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ που κατέχουν ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.

    Η κίνηση αυτή δεν έπεισε το Βέλγιο, το οποίο κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων και έχει εκφράσει μια σειρά νομικών ανησυχιών.

    Ο Μερτς τόνισε ότι το Βέλγιο δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά σε πολιτικές υποσχέσεις και δικαιούται νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις.

    "Θα ήταν απαράδεκτο να φέρει ένα κράτος μόνο του υπερβολικό βάρος" σημείωσε.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ