Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 07-Νοε-2025 13:02

    Η γαλλική Nutropy σηκώνει 7 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη καινοτόμων γαλακτοκομικών προϊόντων μη ζωικής προέλευσης

    Η γαλλική Nutropy σηκώνει 7 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη καινοτόμων γαλακτοκομικών προϊόντων μη ζωικής προέλευσης
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η Nutropy, γαλλική εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων, ολοκλήρωσε γύρο χρηματοδότησης 7 εκατ. ευρώ, με επικεφαλής το Ελληνικό deep-tech fund Big Pi Ventures ΙΙ και το Βρετανικό Zero Carbon Capital.

    Ο γύρος αυτός ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή υφιστάμενων επενδυτών όπως το Big Idea Ventures και νέων επενδυτών, μεταξύ των οποίων είναι το σαουδαραβικό deeptech fund Beta Lab, η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Wyngate Inc. που στηρίζει πρωτοβουλίες κοινωνικής καινοτομίας, καθώς και οι Desai Ventures και PVS Investments, climate tech επενδυτικές εταιρείες από την Ινδία και την Ολλανδία αντίστοιχα. Στον γύρο συμμετείχε επίσης η σουηδική Axel Johnson μέσω του επενδυτικού της βραχίονα ανάπτυξης Novax. Η Nutropy έλαβε επιπλέον δημόσια οικονομική στήριξη μέσω διαφόρων ευρωπαϊκών και γαλλικών προγραμμάτων, με κυριότερο υποστηρικτή την Bpifrance (Γαλλική Τράπεζα Δημοσίων Επενδύσεων). 

    Μέχρι σήμερα, οι εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς ζωική προέλευση περιλάμβαναν αναπόφευκτους συμβιβασμούς στη γεύση, την υφή και τη διατροφική αξία. Με έδρα το Genopole, το κορυφαίο βιοτεχνολογικό κέντρο της Γαλλίας, η Nutropy κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών χάρη στη τεχνογνωσία της στους τομείς της ακριβούς ζύμωσης (precision fermentation) και της επεξεργασίας λειτουργικών δυνατοτήτων διαφόρων συστατικών. Η εταιρεία αναπτύσσει τη νέα γενιά γαλακτοκομικών συστατικών χωρίς ζωική προέλευση, τα οποία επιτρέπουν για πρώτη φορά την παραγωγή προϊόντων που ανταποκρίνονται πλήρως στις προσδοκίες σε γεύση, θρεπτική αξία και βιωσιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, η Nutropy ανταποκρίνεται στις προσπάθειες πράσινης μετάβασης της βιομηχανίας τροφίμων παρέχοντας B2B plug & play λύσεις σε μορφή σκόνης, όπως το "cheeseable milk”, ένα μείγμα πούδρας που μπορεί να μετατραπεί σε τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Παράγοντας πρωτεΐνες γάλακτος χωρίς τη χρήση ζωικών πόρων, η εταιρεία βοηθά την ανάπτυξη νέων προϊόντων γαλακτοκομίας, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του διατροφικού συστήματος. 

    Η Nutropy διοικείται από την Nathalie Rolland, Διευθύνουσα Σύμβουλο (CEO) γαλλικής καταγωγής και την Dr. Maya Bendifallah, Chief Scientific Officer (CSO), γαλλο-αμερικανικής καταγωγής, πρωτοπόρους στον τομέα. Έχουν βραβευθεί σε κάποιους από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς επιστημονικής καινοτομίας στη Γαλλία, όπως το i-Lab Grand Prix 2023 και την πρωτοβουλία France 2030. Μοιράζονται μια βαθιά δέσμευση για την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια τροφίμων και την ευημερία των ζώων, αξίες που καθοδηγούν την πορεία και την ανάπτυξη της εταιρείας από την ίδρυσή της. 

    Καινοτομία που αλλάζει τα δεδομένα στη γαλακτοβιομηχανία 

    Η καινοτόμος λύση που προσφέρει η Nutropy για τη γαλακτοκομική βιομηχανία, βασίζεται στην ζύμωση ακριβείας (precision fermentation). Η βιοτεχνολογική εταιρεία παράγει πρωτεΐνες γάλακτος, γνωστές ως καζεΐνες, μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης παρόμοιας με εκείνη της παραγωγής μπύρας. Οι καζεΐνες αυτές είναι γενετικά και μοριακά ταυτόσημες με εκείνες που παράγονται από τις αγελάδες και αποτελούν το βασικό συστατικό που προσδίδει στο τυρί και στα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα τις χαρακτηριστικές τους υφές και ιδιότητες: χωρίς καζεΐνη, δεν θα μπορούσε να υπάρξει το τυρί όπως το γνωρίζουμε. 

    Η Nutropy προχωρά ένα βήμα παραπέρα, αξιοποιώντας τη βαθιά τεχνογνωσία της στην τεχνολογία τροφίμων προκειμένου να προσφέρει στη γαλακτοκομική βιομηχανία πρώτες ύλες υψηλής τεχνολογίας με βελτιωμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά. Η πολυετής έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και η εμπειρία της ομάδας στην επιστήμη τροφίμων οδήγησαν στη δημιουργία B2B λύσεων γαλακτοκομίας σε μορφή σκόνης, βασισμένων στις καζεΐνες της εταιρείας, έτοιμων για άμεση ενσωμάτωση σε υπάρχουσες παραγωγικές διαδικασίες. 

    "Ο στόχος μας είναι σαφής: να προσφέρουμε έτοιμες προς χρήση λύσεις που υποστηρίζουν τη μετάβαση της βιομηχανίας τροφίμων σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο, διατηρώντας υψηλά πρότυπα γεύσης, διατροφικής ποιότητας και αξίας για τον καταναλωτή", επισημαίνει η Nathalie Rolland, CEO της Nutropy

    Οι λύσεις γάλακτος σε μορφή σκόνης τύπου plug & play της Nutropy λειτουργούν συμπληρωματικά προς το ζωικό γάλα, επιτρέποντας στη γαλακτοκομική βιομηχανία να βελτιώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Με την χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος, περιορίζεται η παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου, η κατανάλωση νερού και γης, καθώς και ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, οι νόσοι που συνδέονται με την κτηνοτροφία και η αντοχή στα αντιβιοτικά. 

    Η Nutropy βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με μεγάλες ελληνικές και ξένες γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον στα καινοτόμα προϊόντα της. Με την τεχνολογία τους, αναμένεται να υπάρξουν καινούργια προϊόντα που είναι κατάλληλα για νηστεία καθώς και προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για άτομα με διατροφικές ιδιαιτερότητες (για παράδειγμα δυσανεξία στην λακτόζη), χωρίς όμως να μειώνεται η γεύση ή η διατροφική αξία σε σχέση με τα συνηθισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. 

    Παράλληλα, η Nutropy εξετάζει την δυνατότητα προσέγγισης Ελληνικών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών κέντρων, με σκοπό την συνεργασία σε ερευνητικό επίπεδο. Η εταιρεία ήδη απασχολεί αριθμό διεθνών επιστημόνων στα κεντρικά της γραφεία και βρίσκεται πάντα σε αναζήτηση ταλαντούχου προσωπικού εντός και εκτός της Ελλάδας. 

    Εμπιστοσύνη των επενδυτών 

    Η χρηματοδότηση των 7 εκατομμυρίων ευρώ θα αξιοποιηθεί για την παραγωγή καζεΐνης σε βιομηχανική κλίμακα, την περαιτέρω ανάπτυξη των λύσεων γαλακτοκομίας σε μορφή σκόνης, καθώς και τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου εφαρμογών της στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για διεθνή επέκταση, η Nutropy στοχεύει σε αγορές υψηλής δυναμικής, όπως την Βόρεια Αμερική, Ασία και Ευρώπη. 

    Dr. Sarah Jones, Principal στη Zero Carbon Capital

    "Μετά το βόειο και το αρνίσιο κρέας, η παραγωγή τυριού ευθύνεται για τις υψηλότερες εκπομπές σε διοξείδιο του άνθρακα. Για χρόνια, οι εναλλακτικές λύσεις χωρίς ζωικά συστατικά είχαν κατώτερη γεύση από τα συνηθισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η Nutropy έρχεται για να το αλλάξει αυτό. Η εταιρεία παράγει καζεΐνη μέσω ζύμωσης και την διαθέτει σε μια μορφή έτοιμη για να παραχθεί τυρί με ισάξια γεύση και σύνθεση με τα γνωστά μας τυριά. Στηρίζουμε με ενθουσιασμό μια ομάδα που θα φέρει στο ευρύ κοινό ένα τυρί με βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα." 

    Guy Krief, Partner στη Big Pi Ventures 
     

    "Η Nutropy ξεκλειδώνει την νέα γενιά βιώσιμων γαλακτοκομικών προϊόντων συνδυάζοντας βαθιά γνώση τεχνολογίας τροφίμων με την μέθοδο της ζύμωσης ακριβείας (precision fermentation). Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται καλύπτει τόσο τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες όσο και την αναζήτηση αυθεντικής γεύσης σε τυριά μη ζωικής προέλευσης από τους καταναλωτές. Είμαστε υπερήφανοι που στηρίζουμε τη Nathalie, τη Maya και την ομάδα της Nutropy στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου λύσης που μπορεί να μετασχηματίσει τη διεθνή γαλακτοκομική βιομηχανία." 

    Ανάπτυξη της αγοράς πρωτεϊνών γάλακτος μέσω ζύμωσης 

    Ο τομέας των γαλακτοκομικών πρωτεϊνών που παράγονται μέσω της τεχνολογίας ακριβούς ζύμωσης (precision fermentation) αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση της παγκόσμιας γαλακτοκομικής βιομηχανίας, η οποία εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 900 δισ. ευρώ. Οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων έρχονται αντιμέτωποι με την ταχέως αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση και αύξηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων, τη στιγμή που ο αριθμός των αγροτών μειώνεται σε πολλές χώρες. Οι φορείς του κλάδου παρακολουθούν στενά τις ενδείξεις επικείμενης έλλειψης γάλακτος τα επόμενα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για παγκόσμιο έλλειμμα παραγωγής ύψους 75 δισ. δολαρίων έως το 2030. Η Nutropy συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας, προσφέροντας B2B λύσεις συστατικών χωρίς ζωική προέλευση, οι οποίες επιτρέπουν στους καταναλωτές να απολαμβάνουν γεύση με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα χωρίς συμβιβασμούς. 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ