Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 30-Οκτ-2025 12:34

    Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 0,2% το γ' τρίμηνο που ξεπέρασε τις προβλέψεις με ώθηση από Γαλλία

    Ευρωζώνη: Επανήλθαν σε ανάπτυξη οι επιχειρήσεις τον Ιανουάριο μετά από δύο μήνες
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στο τρίτο τρίμηνο του έτους,  επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα απέναντι στους αυξημένους αμερικανικούς, με τη Γαλλία να καταγράφει την ισχυρότερη επίδοσή της εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

    Ειδικότερα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των χωρών της κοινής ισοτιμίας του ευρώ αυξήθηκε στο τρίτο τρίμηνο κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο, μετά την τριμηνιαία ανάπτυξη 0,1% στο δεύτερο, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η Eurostat σήμερα Πέμπτη. Οι αναλυτές σε έρευνες τόσο του Reuters όσο και του Bloomberg προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα κατέγραφε ακόμα μία οριακή αύξηση κατά 0,1%.

    Η Γαλλία ήταν ο κύριος λόγος πίσω από τη θετική έκπληξη, αναφέροντας ανάπτυξη 0,5% χάρη στο εμπόριο και την ισχυρή εγχώρια ζήτηση. Η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, Γερμανία, παρουσίασε στασιμότητα (0%) όπως και η Ιταλία, με τις δύο χώρες να αποφεύγουν έτσι οριακά την ύφεση (σ.σ. δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης, σύμφωνα με τον τεχνικό ορισμό).

    Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν επίσης το ισχυρό τρίμηνο της Ισπανία, που συνεχίζει να υπεραποδίδει σταθερά.

    Από εκεί και πέρα οι τάσεις ήταν μικτές στις υπόλοιπες χώρες (η Ελλάδα δεν έχει δώσει ακόμα στοιχεία) καθώς η Ολλανδία κατέγραψε ανάπτυξη 0,4%, το Βέλγιο 0,3%, η Αυστρία 0,1% και η Πορτογαλία 0,8%, ενώ η Ιρλανδία, η Φινλανδία και η Λιθουανία εμφάνισαν συρρίκνωση, κατά 0,1% οι δύο πρώτες και κατά 0,2% η τρίτη.

    Σε κάθε περίπτωση, οι αριθμοί δείχνουν ότι η νομισματική ένωση αντιμετωπίζει καλά τις αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο μετά τους μαζικούς δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ. Όπως σημειώνει άλλωστε το Bloomberg, παρόλο που η ανάπτυξη  επί του παρόντος είναι υποτονική, είναι εξαιρετικά πιθανή μία νέα ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας το επόμενο έτος, καθώς οι κυβερνήσεις αυξάνουν δαπάνες τους στον τομέα της άμυνας και τις υποδομές.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ