Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 10-Οκτ-2025 18:19

    Νέες απειλές Τραμπ κατά Κίνας: "Δεν βλέπω πλέον λόγο να συναντηθώ με τον Σι"

    30880402
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18.54

    Νέες απειλές για "μαζική αύξηση" των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές πραγματοποιεί ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτησή του στο Truth Social, προσθέτοντας ότι "υπάρχουν πολλά άλλα αντίμετρα που, ομοίως, εξετάζονται σοβαρά".

    Ακόμη, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει λόγος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σε δύο εβδομάδες στη Νότια Κορέα. "Είχα προγραμματίσει να συναντήσω τον Πρόεδρο Σι σε δύο εβδομάδες, στο APEC, στη Νότια Κορέα, αλλά τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος να το κάνω', επισήμανε.

    Ο Τραμπ είπε ότι η Κίνα έχει στείλει επιστολές σε χώρες σε όλο τον κόσμο λέγοντας ότι σχεδιάζει να επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές για κάθε στοιχείο της παραγωγής που σχετίζεται με σπάνιες γαίες.

    "Κανείς δεν έχει δει ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά, ουσιαστικά, αυτό θα 'φράξει' τις αγορές και θα δυσκολέψει τη ζωή σχεδόν όλων των χωρών του κόσμου, ειδικά της Κίνας", ανέφερε στην ανάρτησή του στο Truth Social.

    Η ανακοίνωση θέτει υπό αμφισβήτηση όχι μόνο το πρόγραμμα του προγραμματισμένου ταξιδιού του Τραμπ στην Ασία, το οποίο περιελάμβανε συνάντηση με τον Σι αργότερα αυτό το μήνα στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, αλλά και το μέλλον των διαπραγματεύσεων σχετικά με την άρνηση της Κίνας να αγοράσει αμερικανική σόγια, η οποία έχει πλήξει τους αμερικανούς αγρότες.

    Η ανάρτηση ακολουθεί μια σειρά κινήσεων τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα με στόχο τον περιορισμό της ροής τεχνολογίας και υλικών μεταξύ των δύο χωρών — όλα αυτά εν όψει της προγραμματισμένης συνάντησης των προέδρων στην Ασία αργότερα αυτό το μήνα.

    Στην πιο πρόσφατη ενέργεια, η Κίνα επέβαλε νέα λιμενικά τέλη στα αμερικανικά πλοία και ξεκίνησε μια αντιμονοπωλιακή έρευνα για την Qualcomm Inc. — μετά από νέες προσπάθειες να περιορίσει τη ροή σπάνιων γαιών που απαιτούνται για πολλά καταναλωτικά προϊόντα. 

    Η Κίνα απαίτησε αυτή την εβδομάδα από τους εξαγωγείς του εξωτερικού που χρησιμοποιούν ακόμη και ίχνη ορισμένων σπάνιων γαιών να αποκτήσουν άδεια εξαγωγής, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, επικαλούμενο λόγους εθνικής ασφάλειας. Ορισμένος εξοπλισμός και τεχνολογία για την επεξεργασία σπάνιων γαιών και την κατασκευή μαγνητών θα υπόκεινται επίσης σε ελέγχους, ανέφερε το υπουργείο σε ξεχωριστή ανακοίνωση. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ