Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 19-Φεβ-2025 16:00

    Ντ. Κοστέλο (Κομισιόν): Εύσημα στην Ελλάδα αλλά υστερεί σε παραγωγικές επενδύσεις - Τρέξτε τις 240 μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

    Ντ. Κοστέλο (Κομισιόν): Εύσημα στην Ελλάδα αλλά υστερεί σε παραγωγικές επενδύσεις - Τρέξτε τις 240 μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Τάσου Δασόπουλου 

    Την προτροπή για ταχεία αναθεώρηση της εθνικού προγράμματος Ελλάδα 2.0 που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέχρι και τον Απρίλιο ζήτησε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει πλήρως τα 36 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει από το Ταμείο. 

    Το στέλεχος της Επιτροπής τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εισπράξει περίπου 18 δισ. ευρώ από από τα 36 δισ. ευρώ που δικαιούται από το ΤΑΑ και τους επόμενους μήνες θα εκταμιευτούν άλλα 3,1 δισ. ευρώ. Από τα κονδύλια που διατίθενται για επιχορηγήσεις η Ελλάδα έχει να πάρει ακόμη ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ, είπε χαρακτηριστικά. Για το επόμενο διάστημα είπε ότι θα πρέπει οι προσδοκίες για το αποτέλεσμα του ΤΑΑ να συναντήσουν την πραγματικότητα. Σημείωσε ότι από 371 ορόσημα και στόχους του ελληνικού προγράμματος μένουν ακόμη να εκπληρωθούν 240 δηλαδή περίπου τα 2/3 και γι΄αυτό χρειάζεται σωστός ανασχεδιασμός και γρήγορη εκτέλεση του προγράμματος που λήγει μέσα στον επόμενο χρόνο. 

    Σχετικά με την φιλολογία που αναπτύσσεται για ελαστικοποίηση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του ΤΑΑ από τα μέσα του 2026 που είναι προγραμματισμένο ο κ. Κοστέλο ήταν ξεκάθαρος: "Θα σας απογοητεύσω αλλά η προθεσμία δεν αλλάζει, το Πρόγραμμα τελειώνει στα μέσα του επόμενου χρόνου" είπε. 

    Μιλώντας σε κοινή εκδήλωση της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα και του ΙΟΒΕ για την πορεία της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη, το μέλος της Επιτροπής έδωσε τα εύσημα για την έως τώρα πρόοδο της Ελλάδας. 

    Τόνισε ότι η χώρα ανέκαμψε πολύ γρήγορα από την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός και έχει από το 2019 υψηλότερη ανάπτυξη από το μέσο όρο της Ε.Ε. "Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα πετυχαίνει την πολυαναμενόμενη σύγκλιση, κάτι που χαιρετίζουμε" είπε ο κ. Κοστέλο.

    Ειδικότερα για την πορεία υλοποίησης του ΤΑΑ επανέλαβε την θέση του ότι τα 36 δισ. ευρώ του προγράμματος σε συνδυασμό με τα περισσότερα από 20 δισ. ευρώ της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 αποτελούν τη μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να συνεχίσει τη σύγκλιση με την Ε.Ε. 

    Τα κλειδιά της βιώσιμης ανάπτυξης 

    Παρά την καλή πορεία ο κ. Κοστέλο σημείωσε τρία πεδία που θα πρέπει η Ελλάδα να βελτιώσει για να πετύχει την βιώσιμη ανάπτυξη και να κλείσει τη μεγάλη διαφορά εισοδημάτων που υπάρχει σε σύγκριση με αυτά στο μέσο όρο της Ε.Ε. 

    Το πρώτο είναι η αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας η οποία βρίσκεται στο 60% του μέσου όρου της Ε.Ε. καθώς και το παραγωγικό μοντέλο το οποίο στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στις υπηρεσίες. 

    Το δεύτερο είναι η αύξηση των επενδύσεων και ειδικά των παραγωγικών επενδύσεων που λείπουν από την Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Κοστέλο, παρά την αύξηση που καταγράφεται από το 2018, η Ελλάδα συνεχίζει να υπολείπεται από το μέσο όρο της Ε.Ε.

    Το τρίτο είναι η αναμόρφωση και η μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας ειδικά για τους νέους και τις γυναίκες. Σημείωσε μάλιστα ότι η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι 10% μικρότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. κάτι που πρέπει να διορθωθεί το ταχύτερο δυνατό.

    Τέλος σε ό,τι αφορά την πυξίδα ανταγωνιστικότητας και την προσπάθεια που γίνεται για το κλείσιμο της διαφοράς με τις ΗΠΑ και την Κίνα, είπε ότι και εκεί θα πρέπει να γίνουν αλλαγές ώστε τα σχέδια να γίνουν πραγματικότητα. Μεγάλο ρόλο θα παίξει ο καλός συντονισμός και η συνεργασία όλων των κρατών μελών για την επίτευξη κοινών στόχων τόνισε ο κ. Κοστέλο. 
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ